Χειρουργική απώλεια βάρους – Θεραπεία νοσογόνου παχυσαρκίας

Χειρουργική απώλεια βάρους – Θεραπεία νοσογόνου παχυσαρκίας Δημήτρης Δαρδαμάνης MD, M.Sc.
Γενικός Χειρουργός
Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική ΙΑΣΩ

Οι βασικές επεμβάσεις που έχουν επικρατήσει για την θεραπεία της παχυσαρκίας είναι

  1. Η επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς το γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy)
  2. Οι γαστρικές παρακάμψεις είτε κλασική παράκαμψη Υ (Roux-en-Y gastric bypass) ή
  3. η παράκαμψη μιας αναστόμωσης (mini γαστρικό bypass)

Οι 3 αυτές επεμβάσεις έχουν αξιολογηθεί και αποδείξει την αξία τους, με χιλιάδες επιστημονικά άρθρα και διεθνή συνέδρια, που τις έχουν κατοχυρώσει παγκοσμίως.

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ασθενή, επιλέγουμε και την επέμβαση που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και στην απώλεια βάρους αλλά και στην θεραπεία των συνοδών παθήσεων (όπως υπέρταση και διαβήτης τύπου 2)

Ενδείξεις

Σε νοσογόνο παχυσαρκία με Δείκτη Μάζας Σώματος ΔΜΣ (BMI) μεγαλύτερο του 40kg/m2 ή του 35kg/m2, αν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις.

Παράδειγμα 1:
Ένας άντρας με ύψος 1μ75 έχει ΔΜΣ=40 όταν είναι 123 κιλά και ΔΜΣ=35 όταν είναι 107 κιλά

Παράδειγμα 2:
Μια γυναίκα με ύψος 1μ60 έχει ΔΜΣ=40 στα 102 κιλά και ΔΜΣ=35 στα 90 κιλά

 

 

 

Πως γίνονται οι επεμβάσεις;

Λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, δηλαδή με 5 μικρές τομές.

Αναισθησία
Απαιτείται ολική αναισθησία όπως για όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Πόση ώρα κρατάει η επέμβαση;
Ο χειρουργικός χρόνος είναι περίπου 1 ώρα για το γαστρικό μανίκι και 2 ώρες για τις γαστρικές παρακάμψεις.

Τι είναι η sleeve;
Το στομάχι κόβεται με ειδικά συρραπτικά εργαλεία και από ένας μεγάλος ασκός παίρνει την μορφή ίσιου σωλήνα (μανίκι) που μπορεί να δεχτεί περίπου 100ml την φορά.

 

 

Πως γίνεται το bypass;
Στην κλασική γαστρική παράκαμψη κρατάμε περίπου 30ml από το στομάχι σε συνέχεια με τον οισοφάγο και συνδέουμε με αυτό το λεπτό έντερο αλλά 1,5 μέτρα πιο κάτω ώστε εκτός από την μειωμένη χωρητικότητα να υπάρχει και σημαντική δυσαπορρόφηση. Το υπόλοιπο λεπτό έντερο επανασυνδέεται μεταξύ του σαν Ύψιλον.

 

 

Στο mini bypass κρατάμε λίγο μεγαλύτερο στομάχι για να μην υπάρχει παλινδρόμηση και συνδέουμε το λεπτό έντερο σαν Ωμέγα κατευθείαν στο στομάχι γιαυτό και κάνουμε μόνο μία αναστόμωση (ένωση-ραφή)

 

 

Πόσο διαρκεί η νοσηλεία;
2 με 3 ημέρες νοσηλεία

Πότε ξεκινάει η σίτιση;
Από την πρώτη μέρα σε υγρή μορφή – σούπες
1-2 εβδομάδες πολτώδη- πουρέ
Ελεύθερα από την 3η εβδομάδα

Υπάρχει ειδική δίαιτα;
Όχι, μετά την μετεγχειριτική αποκατάσταση δεν απαιτείται ειδική διατροφή, απλά πολύ καλό μάσημα της τροφής και πολλά υγρά συνήθως συστήνεται η λήψη βιταμινών για το πρώτο διάστημα στα bypass χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση βιταμινών, ηλεκτρολυτών και μετάλλων όπως ο σίδηρος που θα πρέπει να συμπληρωνονται

Πότε χάνουμε κιλά
Από τον πρώτο μήνα η απώλεια βάρους είναι εντυπωσιακή Το πρώτο 6μηνο χάνουμε τα περισσότερα κιλά Συνήθως άλλα τόσα στον επόμενο χρόνο, το 4ο εξάμηνο η απώλεια συνεχίζεται και στα 2 χρόνια σταθεροποιούμαστε στο ιδανικό βάρος.

Πόσα κιλά χάνουμε;
με την σωστή παρακολούθηση και διατροφή (γιατί όχι και ήπια φυσική δραστηριότητα) η απώλεια φτάνει στο 75-100% του παραπανίσιου βάρους.

Ξαναπαίρνουμε τα κιλά;
Όχι, η απώλεια είναι μόνιμη ειδικά άν συνοδευτεί με αλλαγές του τρόπου ζωής και μια αερόβια άσκηση ή χορό.

Θεραπεύεται ο σαγχαρώδης διαβήτης;
ΝΑΙ, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, σίγουρα βελτιώνεται και μειώνονται κατά πολύ τα φάρμακα έτσι διευκολύνεται ο έλεγχος του σακχάρου αίματος. Προλαμβάνονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του (από καρδία- αγγεία, νεύρα, νεφρά, οφθαλμούς).

Κοιμάμαι καλύτερα
Η απώλεια βάρους μπορεί να θεραπεύσει πλήρως την αποφρακτική άπνοια ύπνου και το ροχαλητό. Κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε πολύ καλύτερα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Αν θέλω, μπορώ να επιστρέψω σε 10 ημέρες, δεν υπάρχουν ράμματα δεν χρειάζονται αλλαγές και πλύσεις τραυμάτων.

Πότε μπορώ να αθληθώ;
Επιτρέπεται ήπια γυμναστική από τον πρώτο μήνα και ελεύθερα από τον 3ο μήνα.

Μετά χρειάζομαι πλαστική αποκατάσταση για την πτώση του δέρματος;
Όχι δεν είναι υποχρεωτικό, ειδικά όταν η απώλεια βάρους γίνει σε μικρότερες ηλικίες και συνοδεύεται από ήπια γυμναστική. Μπορεί όμως να το αναζητήσουμε για τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μπορώ μετά να μείνω έγκυος;
Βεβαίως, μάλιστα εκτός από το όφελος της απώλειας βάρους στην υγεία και την κοινωνική ζωή γενικότερα, ευνοείται και η γονιμότητα.

Υπάρχουν επιπλοκές ή κίνδυνοι;
Όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση. Υπάρχει όμως πλέον πολύ μεγάλη εμπειρία και εφόσον τηρούνται οι σωστές προϋποθέσεις από το νοσοκομείο και την θεραπευτική ομάδα, οι επιπλοκές είναι λιγότερο του 1 % και υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης.

Ομάδα υποστήριξης
Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικής ομάδας από ειδικότητες όπως χειρουργός, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, διατροφολόγος, ψυχολόγος ή και άλλες ειδικότητες αν χρειαστεί.