8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19

Δέσποινα Μπαστάκη,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος,
Υπεύθυνη Τμήματος Αναπτυξιακής Παιδιατρικής ΙΑΣΩ Παίδων

 

1. ΜΥΘΟΣ: O COVID-19 ιός, δεν μεταδίδεται σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Η αλήθεια είναι ότι, με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, ο κορωνοϊός μεταδίδεται παντού στην υφήλιο, ακόμη και σε περιοχές με θερμά και υγρά κλίματα, όπως είναι η Ινδία, Αφρικανικές χώρες κτλ. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι να υιοθετήσουμε ατομικά μέτρα προστασίας και να μάθουμε να ζούμε με αυτά (καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αποφεύγουμε να αγγίξουμε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη μας με λερωμένα χέρια).

2. ΜΥΘΟΣ: Το κρύο και το χιόνι μπορούν να εξουδετερώσουν το νέο κορωνοϊό.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Η εξωτερική θερμοκρασία του περιβάλλοντος, λίγο επηρεάζει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος και ο ιός ζει μέσα σε αυτό! Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τα σωματικά υγρά, αλλά και από τις μολυσμένες επιφάνειες. Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν μας παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για το χρόνο ζωής του ιού στο περιβάλλον, σε διαφορετικά υλικά ή αν η θερμοκρασία επηρεάζει τον χρόνο επιβίωσής του.

3. ΜΥΘΟΣ: Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τσιμπήματα κουνουπιών.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Ο νέος κορωνοϊός, είναι ένας ιός, που προσβάλει πρωτίστως το αναπνευστικό σύστημα (αν και υπάρχουν σε αρκετούς ασθενείς και συμπτώματα από το γαστρεντερικό) και μεταδίδεται κυρίως από εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος προσβεβλημένων ατόμων. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, προς το παρόν, για μετάδοση της νόσου με δήγμα κουνουπιών.

4. ΜΥΘΟΣ: Η θερμομέτρηση είναι ασφαλής μέθοδος ανίχνευσης των προσβεβλημένων ατόμων από τον ιό.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Η θερμομέτρηση, μπορεί να ανιχνεύσει άτομα με εμπύρετο λοίμωξη, στη φάση του πυρετού και μόνο. Εμπύρετο λοίμωξη δεν κάνουν μόνο άτομα με κορωνοϊό, αλλά άτομα με οποιαδήποτε λοίμωξη (πχ. γρίπη H1N1, γρίπη Β, απλό κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα κτλ). Όπως, επίσης άτομα προσβεβλημένα από τον νέο κορωνοϊό δεν θα κάνουν απαραίτητα πυρετό! Αν αρκούσε μόνο αυτό, δε θα χρειαζόμασταν τα ειδικά τεστ ανίχνευσης του γονιδιώματος του ιού, όπως επίσης και η διασπορά του ανά την υφήλιο δεν θα ήταν τόσο τρομακτική.

5. ΜΥΘΟΣ: Η χλωρίνη και τα αλκοολούχα διαλύματα μπορεί να αδρανοποιήσουν τον ιό στο σώμα μας.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Οι ψεκασμοί με χλωρίνη ή αλκοολούχα διαλύματα μπορεί να είναι εξαιρετικά βλαπτικά για τον άνθρωπο, ειδικά αν έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους του σώματος, όπως είναι οι βλεννογόνοι του στόματος και της μύτης. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα ή ακόμη και σοβαρή δηλητηρίαση. Επιπλέον, επηρεάζουν βλαπτικά τη φυσιολογική χλωρίδα του σώματος, δίνοντας την ευκαιρία σε άλλα παθογόνα να αναπτυχθούν. Τα διαλύματα αυτά μπορεί να απολυμάνουν επιφάνειες και μολυσμένα αντικείμενα. Ο κορωνοϊός πολλαπλασιάζεται βασικά εντός του ανθρώπινου σώματος. Απλά, πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή/και απολυμαντικό, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με λερωμένα χέρια.

6. Τα εμβόλια για τη γρίπη ή τον πνευμονιόκοκκο ή τα αντίστοιχα αντιβιοτικά μας προστατεύουν από τον COVID-19.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Κανένα από τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια (γρίπης, πνευμονιοκόκκου κ.α.) ή αντίστοιχα αντιβιοτικά, δεν είναι αποτελεσματικά για τον νέο ιό. Η λογική του κάθε εμβολίου είναι να επάγει ανοσιακή απάντηση στον οργανισμό, δηλαδή να «οδηγεί» τον οργανισμό στο να παράξει ειδικά αντισώματα για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό και μόνο. Με αντίστοιχο τρόπο δρουν και τα φάρμακα, εμποδίζουν δηλαδή των πολλαπλασιασμό του συγκεκριμένου μικροοργανισμού εντός του οργανισμού μας, παρεμποδίζοντας συγκεκριμένες βιοχημικές αντιδράσεις. Οι διαθέσιμες θεραπείες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας προς το παρόν, είναι συμπωματικές. Ελπιδοφόρες μελέτες τόσο για κατασκευή κατάλληλου φαρμάκου όσο και εμβολίου είναι ήδη σε εξέλιξη.

7. Ο νέος ιός προσβάλει μόνο ηλικιωμένους.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Άτομα κάθε ηλικίας νοσούν, ανά την υφήλιο, ακόμη παιδιά και νεαροί υγιείς ενήλικες. Δεν υπάρχει ηλικιακός φραγμός, αν και ηλικιωμένα άτομα και ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο και συχνά έχουν και τραγική κατάληξη. Προσέχουμε όλοι! Πρόκειται για ένα νέο ιό με άγνωστη συμπεριφορά.

8. Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου και οι συχνές ρινοπλύσεις με υπέρτονα διαλύματα να μας προστατέψουν από τον κορωνοϊό.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νέο Kορωνοϊό COVID-19 Η κατανάλωση σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Από την άλλη πλευρά ο συχνός καθαρισμός της ρινικής κοιλότητας με ισότονα ή υπέρτονα διαλύματα, μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα, αλλά όχι να «εμποδίσει» την εκδήλωση της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση σκόρδου.

Μένουμε μέσα! Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους!

Ανακόπτουμε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19!