Μονάδα Πλαστικής Γεννητο-Ουρηθρικής χειρουργικής του άρρενος

Μονάδα Πλαστικής Γεννητο-Ουρηθρικής χειρουργικής του άρρενος Εμμανουήλ Σ. Ζ. Προκοπάκης
MD, BSc, CCTplast, FEBOPRAS
Διευθυντής Μονάδος Πλαστικής Γεννητο-Ουρηθρικής Χειρουργικής του Άρρενος, ΙΑΣΩ / ΙΑΣΩ Παίδων

Η μονάδα Πλαστικής Γεννητο-Ουρηθρικής χειρουργικής του άρρενος του ΙΑΣΩ Παίδων, συμπληρώνει ήδη μια δεκαετία αδιάκοπης προσφοράς στον Ελλαδικό χώρο, με αποκλειστική παρουσία εντός του Ομίλου ΙΑΣΩ.

Αποτελεί το μοναδικό κέντρο πλαστικής χειρουργικής υψηλής εξειδίκευσης περί το εξωτερικό γεννητικό όργανο του άρρενος και της ουρήθρας περιφερικότερα του έξω σφιγκτήρος, τόσο στον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα της χώρας.

Η μονάδα αρχικά αποτέλεσε ένα κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης, που αφορούσε κυρίως τους Έλληνες ασθενείς. Οι παρεχόμενες όμως υπηρεσίες της, ήταν ικανές να προσελκύσουν ένα σημαντικό μέρος του ασθενολογίου της από ασθενείς από το εξωτερικό, όπως Κύπρο, Τουρκία, Ιράκ, Πορτογαλία, Ινδία, Ρωσία, Νέα Ζηλανδία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά.

Ο μεγαλύτερος όγκος των περιστατικών της στο ΙΑΣΩ Παίδων, αφορά στη χειρουργική αποκατάσταση της συγγενούς (δηλαδή την από γεννήσεως) υποσπαδικής διαμαρτίας.

Η υποσπαδική διαμαρτία είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση σήμερα (1 σε κάθε 150 γεννήσεις περίπου), όπου το πέος του ασθενούς είναι κυρτό και η ουρήθρα δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή της. Έτσι, ο ασθενής δεν ουρεί από την κορυφή της βαλάνου του πέους, όπως γίνεται φυσιολογικά, αλλά από ένα «ουρηθρικό στόμιο» πιο κάτω. Η ονομασία δε της διαμαρτίας αυτής, προέρχεται από την αρχαιότατη ελληνική λέξη «υποσπαδίας». Οι ασθενείς μας που υποβάλλονται σε υποσπαδική επανόρθωση, χειρουργούνται από την ηλικία των 9 μηνών και παραμένουν στο ΙΑΣΩ Παίδων μόνο μία νύχτα, για οποιονδήποτε τύπο της διαμαρτίας, από τους απώτερους μέχρι τους κεντρικότερους.

Το ΙΑΣΩ Παίδων είναι μία τελευταίας τεχνολογίας παιδιατρική κλινική, απολύτως φιλική προς τα παιδιά, με διεθνείς πιστοποιήσεις ως προς τον αυστηρά παιδιατρικό χαρακτήρα τόσο της τεχνικής υποδομής, όσο και των κλινικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε αυτό. Έτσι οι γονείς δεν αποχωρίζονται τον ασθενή, παρά μόνο λίγο πριν από την επέμβασή του, ο οποίος έχοντας ήδη αποκοιμηθεί δεν το αντιλαμβάνεται.

Η καθαριότητα του νοσοκομείου παραμένει για εμάς στόχος υψηλής προτεραιότητας. Ο δύσκολος τομέας της καθαριότητας των χώρων, που αποτελεί αδιάκοπη πρόκληση και η τεχνική αρτιότητα της Μονάδας Αποστείρωσης του νοσοκομείου, εγγυώνται ένα υγειονομικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών με διεθνή πιστοποίηση.

Η γρήγορη διακίνηση των ασθενών της Μονάδας Πλαστικής Γεννητο-Ουρηθρικής χειρουργικής του άρρενος του ΙΑΣΩ Παίδων, με ημερήσια ή το μέγιστο μίας μόνο ημέρας ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Οι επιτυχείς επανορθώσεις της Μονάδας έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών ιατρικών προσωπικοτήτων, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν ως παρατηρητές κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας. Μεταξύ αυτών, ο Καθηγητής Ουρολογίας του Essen Γερμανίας, Prof. Kröpfl και ο καθηγητής Παιδοχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης, Prof. Selami Sozubir.

Τον Μάρτιο 2016, η Μονάδα μας μετέβη στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας, μετά από ειδική πρόσκληση των εκεί θεραπόντων ιατρών, για την εγχειρητική αποκατάσταση ασθενούς 15 ετών, ο οποίος είχε υποβληθεί από ηλικίας ενός έτους σε σειρά μη επιτυχημένων υποσπαδικών επανορθώσεων στη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η επέμβαση που διενεργήθηκε στην Πορτογαλία από τη Μονάδα μας θεράπευσε οριστικά τον ασθενή (www.eszp.gr αξιολόγηση No 11).

Τον Αύγουστο 2019, η Μονάδα μας προσκλήθηκε στο Νοσοκομείο Liv της Κωνσταντινούπολης, για την εγχειρητική επανόρθωση δύο, επίσης, πολλαπλώς αλλά ανεπιτυχώς χειρουργημένων υποσπαδικών ασθενών από την Τουρκία και τη Δημοκρατία της Κιργιζίας. Οι επιτυχείς επανορθώσεις οδήγησαν στην πρόταση των εκεί θεραπόντων ιατρών και τη διοικήσεως του νοσοκομείου Liv προς τη Μονάδα μας, να επαναλαμβάνει τις εγχειρητικές της συνεδρίες μία φορά το χρόνο και για διάστημα δύο ημερών στην Κωνσταντινούπολη. Η Μονάδα μας αποδέχθηκε την πρόσκληση, την οποία εντάσσει πλέον στο επίσημο ετήσιο πρόγραμμά της.

Η αποδοχή της πρότασης εδραιώνει τη συνεργασία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων (Ομίλου ΙΑΣΩ Αθήνα - Ομίλου LIV Istanbul) και διεθνοποιεί την ιατρική και νοσηλευτική πρακτική της Μονάδας μας. Η υψηλή εξειδίκευση της Μονάδας έλκει την καταγωγή της από την ειδική τεχνογνωσία των ειδικών πλαστικών χειρουργών στις τεχνικές των ουρηθροπλαστικών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διασημότερα συγγράμματα στον κόσμο που αφορούν το αντικείμενο του εξωτερικού γεννητικού οργάνου του άρρενος και της ουρήθρας περιφερικότερα του έξω σφιγκτήρος, έχουν συγγραφεί από τη συνεργασία πλαστικών χειρουργών και ουρολόγων (Charles E. Horton's: Plastic and Reconstructive Surgery of the Genital area / Ehrlich and Alter: Reconstructive and Plastic Surgery of the External Genitalia Adult & Pediatric).

Στα συγγράμματα αυτά οι πλαστικοί χειρουργοί προσέφεραν την τεχνική κατάρτιση, ενώ οι ουρολόγοι συνάδελφοι τη θεωρητική κάλυψη. Η Μονάδα μας ακολουθεί αυτούσια αυτή την ιστορική παράδοση των ειδικών πλαστικών χειρουργών του εξωτερικού γεννητικού οργάνου του άρρενος, την οποία και εξασκεί αποκλειστικά, σε μία εποχή όπου διεθνώς το ενδιαφέρον των γενικών πλαστικών χειρουργών έχει στραφεί σε άλλους τύπους επανορθώσεων και ασφαλώς στην αισθητική χειρουργική.

Η Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, αναγνωρίζοντας την ειδική αυτή γνώση εντός των κόλπων της ειδικότητος, υποστηρίζει σθεναρά και με ποικίλους τρόπους την προβολή της Μονάδας Πλαστικής Γέννητο-Ουρηθρικής Χειρουργικής του άρρενος του ΙΑΣΩ Παίδων σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.