Λειτουργική ρινοπλαστική

Λειτουργική ρινοπλαστική Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν παράγοντα που κάθε άνθρωπος συνειδητά ή ασυνείδητα, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό λαμβάνει υπόψη. Η θετική επίδραση της εξωτερικής εμφάνισης στην ψυχολογία, στην αυτοπεποίθηση του ατόμου και στον τρόπο που αλληλεπιδρά με τους γύρω του, οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη της αισθητικής χειρουργικής.

Η λειτουργική ρινοπλαστική αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάπτυξης αυτής, με συνεχώς αυξανόμενα νούμερα επεμβάσεων και ενδιαφερομένων ανά τον κόσμο, που την κατατάσσουν στην πρώτη σε ζήτηση επέμβαση στο πρόσωπο.

Λίγα λόγια για τη λειτουργική ρινοπλαστική

Η επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής έχει διττό χαρακτήρα, αφού δίνει λύση τόσο στα λειτουργικά όσο και στα αισθητικά προβλήματα της μύτης.

Στο λειτουργικό πλαίσιο της επέμβασης, διορθώνονται προβλήματα που σχετίζονται με την αναπνοή, την όσφρηση, τη γεύση ή και τις διαταραχές του ύπνου (αποφρακτικού τύπου άπνοιες ή ροχαλητό). Πολλοί είναι βέβαια και οι ενδιαφερόμενοι που στοχεύουν αποκλειστικά στην αισθητική διόρθωση της μύτης τους για βελτιστοποίηση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Τέλος, η επέμβαση αυτή μπορεί να έχει σε ορισμένες περιπτώσεις και καθαρά επανορθωτικό χαρακτήρα, διορθώνοντας δυσμορφίες ή δυσλειτουργίες προηγούμενων επεμβάσεων ή κακώσεων ή εκ γενετής δυσμορφιών.

Λειτουργική παρέμβαση

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της λειτουργικότητας της μύτης, με τελικό στόχο την ελεύθερη αναπνοή και συνεπώς την ποιότητα ζωής, που αντικατοπτρίζεται τόσο στις καθημερινές μας δραστηριότητες όσο και στον ποιοτικό ύπνο, η λειτουργική ρινοπλαστική επιτυγχάνει:

  • Διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος
  • Αφαίρεση ρινικών πολύποδων
  • Μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών
  • Αντιμετώπιση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων
  • Αντιμετώπιση περιστατικών υπνικής άπνοιας και σχετικών ανατομικών προβλημάτων

 

Αισθητική παρέμβαση

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η αισθητική διόρθωση της μύτης να διενεργείται από έναν εξειδικευμένο στον τομέα αυτό ρινοχειρουργό. Και αυτό, διότι το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μία όμορφη και φυσική μύτη, που εναρμονίζεται πλήρως με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ατόμου και που παράλληλα αναπνέει σωστά. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μία τέτοια αισθητική παρέμβαση να γίνεται παράλληλα με τη διόρθωση των λειτουργικών προβλημάτων που πιθανά να συνυπάρχουν.

Μερικά από τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα, που διορθώνονται μέσω της επέμβασης είναι:

  • Ύβος: Ο ύβος ή αλλιώς «καμπούρα» είναι μία εκ των συχνότερων δυσμορφιών, που συναντάται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό στη χώρα μας λόγω των γονιδίων μας και «βαραίνει» το πρόσωπο, ιδίως στο προφίλ του.
  • Πλατιά κορυφή: Η πλατιά κορυφή (κάτω μέρος της μύτης) αποτελεί ένα ακόμη συχνό αισθητικό πρόβλημα. Διορθώνεται με την εκλέπτυνση της μύτης, με βάση την υπόλοιπη δομής της, ώστε να διατηρούνται οι συμμετρίες. Η παρέμβαση αυτή δίνει συνολικά ένα πιο φίνο φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να στερεί από τη λειτουργική ικανότητα της μύτης.
  • Αποκλίνουσα μύτη (λοξή): Γνωστή στην καθομιλουμένη και ως «στραβή» μύτη, χρήζει ειδικών χειρισμών για την κατάλληλη διόρθωσή της. Το αποτέλεσμα μετά τον ευθειασμό δίνει στο πρόσωπο μια αρμονία και φρεσκάδα, αναδεικνύοντας τα μάτια και τα χείλη, που τώρα φαίνονται να έχουν τις σωστές αποστάσεις. Φυσικά δίνει άριστα αποτελέσματα και στην αναπνοή, αφού δρα επικουρικά στον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, που ούτως ή άλλως γίνεται κατά τον ίδιο χειρουργικό χρόνο.
  • Υπερ-προβολή της κορυφής: Το κάτω μέρος της μύτης φαίνεται να προβάλλει αισθητά σε σχέση με το πιγούνι, με αποτέλεσμα αυτή να δείχνει μακριά-μεγάλη σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Χαρακτηρίζεται ίσως ως η δυσκολότερη δυσμορφία, η οποία απαιτεί άρτια εκπαίδευση και χειρουργική εμπειρία για την αποκατάστασή της. Χαρίζει, όμως, εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν διεξάγεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις.
  • «Πεσμένη» κορυφή: Όταν παρατηρείται πτώση της κορυφής προς τα χείλη, το προφίλ του προσώπου παραμορφώνεται προσδίδοντας μία εικόνα κούρασης και μεγαλύτερης ηλικίας. Η ανόρθωση της κορυφής προκειμένου να της δοθεί η κατάλληλη γωνία σε σχέση με το άνω χείλος - ανάλογα πάντα και με το φύλο του/της ασθενούς - αφαιρεί χρόνια από το πρόσωπο και χαρίζει ένα όμορφο προφίλ, ακόμη και όταν κανείς μιλά ή χαμογελάει.

 

Υπάρχει πράγματι η ιδανική μύτη;

Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να κατανοήσει ότι η έννοια της ιδανικής μύτης δεν είναι ένα "copy-paste" αποτέλεσμα για όλους. Το ιδανικό είναι το εξατομικευμένο για κάθε πρόσωπο, καθώς η μύτη που βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου πρέπει να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Στο διαγνωστικό ραντεβού με το ρινοχειρουργό, πραγματοποιείται διεξοδική μελέτη του εσωτερικού και της εξωτερικής δομής της μύτης, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Η μελέτη αυτή σε συνδυασμό με την εμπειρία του ρινοχειρουργού, μπορούν να δώσουν στον ενδιαφερόμενο ένα καλό δείγμα των προσδοκιών που μπορεί να έχει για το μετεγχειρητικό του αποτέλεσμα. Η ιδανική μύτη, λοιπόν, δε σχετίζεται τόσο με πρότυπα ομορφιάς, αλλά αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου και βασίζεται στη συνολική μορφολογία του προσώπου του.

Ποιος είναι ο στόχος της λειτουργικής ρινοπλαστικής;

Το τελικό αποτέλεσμα μίας ρινοπλαστικής κρίνεται επιτυχημένο όταν διορθώνει τα προβλήματα της μύτης -τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά- διατηρώντας συνάμα ένα φυσικό και αρμονικό χαρακτήρα. Έπειτα από μία τόσο σημαντική αλλαγή, ο ασθενής αναπνέει και μυρίζει ξανά φυσιολογικά, κοιμάται και ξεκουράζεται σωστά, ενισχύει την αυτοπεποίθησή του. Χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους ασθενείς μας «μαγικό» το γεγονός ότι ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η προεγχειρητική με τη μετεγχειρητική εικόνα της μύτης διαφέρουν κατά πολύ, οι οικείοι τους που τους βλέπουν μόλις αφαιρεθεί ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης, τους εκφράζουν έναν θαυμασμό αναζωογόνησης. Ρωτούν πού οφείλεται αυτή η λάμψη στο πρόσωπό τους, χωρίς να μπορούν ακριβώς να εντοπίσουν την αλλαγή.

Προεγχειρητική προετοιμασία λειτουργικής ρινοπλαστικής

Κάθε ενδιαφερόμενος κατά την πρώτη επίσκεψή του στον ιατρό, πρέπει να αναφέρει τυχόν προβλήματα στην αναπνοή, τη γεύση, την όσφρηση, τον ύπνο, την καθημερινότητα ή πιθανές συνυπάρχουσες κεφαλαλγίες. Φυσικά πρέπει να αναφέρει όλα τα σκευάσματα (φαρμακευτικά ή φυτικά) που μπορεί να λαμβάνει, καθώς και οτιδήποτε περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του. Μετά την καταγραφή του πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ο ιατρός προχωρά στην ενδελεχή κλινική και ενδοσκοπική εξέταση της μύτης. Εάν κριθεί απαραίτητο, πραγματοποιείται και απεικονιστικός έλεγχος.

Διαδικασία λειτουργικής ρινοπλαστικής

Την ημέρα της επέμβασης, ο ασθενής πραγματοποιεί εισαγωγή στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί, ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητες προ-εγχειρητικές εξετάσεις. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η κλειστή ή ανοιχτή προσπέλαση, όπως και όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την επέμβαση, στα χέρια του έμπειρου ρινοχειρουργού εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιστατικού, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής μεταφέρεται άμεσα στο δωμάτιό του και εξέρχεται της κλινικής την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Παρατηρείται ελάχιστος έως μηδαμινός πόνος και μόνο για το πρώτο 24ωρο, το οίδημα είναι ήπιο και υποχωρεί σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σχεδόν άμεσα στην καθημερινότητά του ακολουθώντας κάποιες βασικές ιατρικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα δώσει ένα πλήρες πλάνο μετεγχειρητικών συμβουλών για την άμεση και ανώδυνη ανάρρωση.