Τοκετός στο νερό

Τοκετός στο νερό Παρασκευή Γιαξή
ΜSc, PhD(c)
Μαία Αίθουσας Τοκετών ΙΑΣΩ

 

Ο τοκετός στο νερό αποτελεί μία από τις μεθόδους φυσικού τοκετού αναγνωρισμένες επιστημονικά στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες. Tόσο το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, όσο και το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιών, υποστηρίζουν τον τοκετό στο νερό σε υγιείς γυναίκες με χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη.

Τοκετός στο νερό σημαίνει

Η επίτοκος μπαίνει στην ειδική πισίνα που είναι γεμάτη με ζεστό νερό (35°-37°C στο πρώτο στάδιο τοκετού και 37°C στο δεύτερο στάδιο τοκετού), κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και αφού ο τοκετός είναι στην ενεργή του φάση (διαστολή τραχήλου μήτρας >4-5 εκατοστά). Κάποιες επίτοκες προτιμούν να περάσουν μόνο το πρώτο στάδιο του τοκετού, δηλαδή της διαστολής και των συσπάσεων μέσα στο νερό και επιλέγουν να αφήσουν την πισίνα στο στάδιο της εξώθησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση μιας πισίνας τοκετού ή ακόμη και ενός απλού ζεστού μπάνιου, μπορεί να βοηθήσουν μια επίτοκο να διαχειριστεί καλύτερα το στρες και την ένταση των συστολών κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το νερό, με την προϋπόθεση ότι αρέσει στην επίτοκο, ανακουφίζει μέχρι ένα βαθμό από τον πόνο του τοκετού. Το σώμα και όλοι οι μύες χαλαρώνουν. Με το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον, το σώμα εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ενδορφινών και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες χρήσης αναλγητικών φαρμάκων.

Η χαλάρωση που προσφέρει η χρήση του ζεστού νερού επιτρέπει στη γυναίκα να αναπνέει πιο αργά και βαθιά. Αυτές οι αναπνοές βοηθούν περισσότερο στη διαχείριση μιας δυνατής συστολής της μήτρας συγκριτικά με τις γρήγορες και κοφτές, που συνήθως είναι αποτέλεσμα του στρες και του φόβου για τον τοκετό. Μέσα στην ηρεμία του νερού και όταν η χρήση του συνοδεύεται από ένα ανάλογο ήρεμο περιβάλλον με ησυχία και χαμηλό φωτισμό, το σώμα της γυναίκας παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης του τοκετού, της ωκυτοκίνης.

Επιπλέον, το νερό προσφέρει άνωση. Η γυναίκα μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και να πάρει κάθε φορά την πιο βολική στάση. Η πλευστότητα αυτή βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στην κάτω κοιλιακή χώρα, δεν επιβαρύνει τυχόν αιμορροΐδες ή φλεβίτιδα κάτω άκρων, προάγει αποτελεσματικότερες συστολές της μήτρας και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των μυών, λιγότερο πόνο για τη μητέρα και περισσότερο οξυγόνο για το μωρό. Η θερμοκρασία του νερού βοηθά ώστε να είναι πιο ήπια η διαστολή του δέρματος του αιδοίου, μειώνοντας τον κίνδυνο διάστασης κατά την στιγμή της εξώθησης.

Πολλές μέλλουσες μητέρες συχνά ανησυχούν μήπως το μωρό πάρει την πρώτη του αναπνοή όσο βρίσκεται ακόμα κάτω από το νερό. Το νεογνό είναι ένας υδρόβιος οργανισμός στη φάση της εμβρυικής του ζωής. Η αναπνοή του δηλαδή, βασίζεται στη μεταφορά αίματος από και προς τον ομφάλιο λώρο και μέσω του πλακούντα. Η συνθήκη αυτή συνεχίζει να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, μέχρι την κοπή του λώρου ή μέχρι το νεογνό να πάρει την πρώτη του ανάσα. Αμέσως μετά την έξοδο από το γεννητικό κανάλι η μαία ή ο γιατρός θα βγάλουν το μωρό από την πισίνα κατευθείαν στην αγκαλιά της μητέρας. Η δυνατότητα εισπνοής νερού ή πνιγμονής εξαλείφεται πλήρως και δεν αποτελεί στατιστικά σημαντική πιθανότητα. Επιπλέον, το αντανακλαστικό της αναπνοής είναι αποτέλεσμα της επίδρασης του αέρα και της αλλαγής της θερμοκρασίας στα νεύρα του προσώπου, της μύτης και του στόματος του νεογνού. Ταυτόχρονα, μέχρι τους πρώτους περίπου έξι μήνες ζωής όλα τα νεογνά έχουν το αντανακλαστικό της κατάδυσης. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που το πρόσωπο, η μύτη ή το στόμα τους έρχεται σε επαφή με νερό κλείνει αυτόματα ο αεραγωγός και το μωρό δεν αναπνέει.

Προϋποθέσεις για τη χρήση της πισίνας τοκετού

  • Απαραίτητη προϋπόθεση η θέληση της γυναίκας, καθώς και η καλή της σχέση με το νερό
  • Φυσιολογική εξέλιξη μονήρης κύησης, τουλάχιστον 37 εβδομάδων και έως 41+6 εβδομάδων
  • Απουσία κολπικής αιμορραγίας
  • Απουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης στην επίτοκο και γενικότερα παθολογία της κύησης
  • Δείκτης μάζας σώματος 35
  • Απουσία ένδειξης συνεχούς καρδιοτοκογραφικής παρακολούθησης
  • Φυσιολογική θερμοκρασία σώματος της επιτόκου καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής της στην πισίνα
  • Κεφαλική προβολή του εμβρύου
  • Να μην έχει γίνει πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων

Η παρουσία των εξειδικευμένων μαιών καθώς και αυτή του συζύγου δημιουργούν ένα φιλικό, ήρεμο περιβάλλον, που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έναν τοκετό χωρίς άγχος σε χώρο, που σε συνδυασμό με το χαμηλό φωτισμό και την ήρεμη μουσική, χαλαρώνει και διώχνει την ένταση.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την επίτοκο και το αναμενόμενο νεογνό, με την παρουσία του θεράποντος μαιευτήρα - γυναικολόγου και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό. Τα πρωτόκολλα καθαρισμού και διαχείρισης των λοιμώξεων εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της επιτόκου στο νερό.

Η λειτουργία της αίθουσας τοκετών βασίζεται σε πιστοποιημένες διαδικασίες και ιατρικά πρωτόκολλα για την ασφαλή και ποιοτική υποστήριξη και κάλυψη του τοκετού. Το ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό της αίθουσας τοκετών με γνώση και εμπειρία φροντίζουν, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τις μητέρες να υποδεχτούν με ηρεμία και ασφάλεια το νεογνό τους. Το νερό είναι ένα βοηθητικό μέσο για κάθε επίτοκο που θα ήθελε να βοηθηθεί για έναν ομαλότερο, φυσικότερο τοκετό με τη δύναμη του σώματός της και του μωρού της. Επισκεφτείτε τους χώρους του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ και δείτε από κοντά το χώρο του τοκετού στο νερό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση μιας πισίνας τοκετού ή ακόμη και ενός απλού ζεστού μπάνιου, μπορεί να βοηθήσουν μια επίτοκο να διαχειριστεί καλύτερα το στρες και την ένταση των συστολών κατά τη διάρκεια του τοκετού.