Stromal Enriched Lipograft: Πρωτοποριακή τεχνική στην πλαστική χειρουργική

Stromal Enriched Lipograft: Πρωτοποριακή τεχνική στην πλαστική χειρουργική Άρης Στεροδήμας
M.D. MSc ARCS
Πλαστικός Xειρουργός, Διευθυντής Α΄ Κλινικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής ΙΑΣΩ General

 

Η Stromal Enriched Lipograft είναι μία πρωτοποριακή τεχνική μεταμόσχευσης αυτόλογου λιπώδους ιστού, εμπλουτισμένου με βλαστοκύτταρα, που εφαρμόζεται στον τομέα της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής του προσώπου και του σώματος.

Η τεχνική αυτή, που έχει επινοηθεί από την επιστημονική ομάδα της Α‘ Κλινικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του ΙΑΣΩ General, έχει βρει θερμούς υποστηρικτές στα μεγαλύτερα κέντρα πλαστικής χειρουργικής του κόσμου και έχει διακριθεί παγκοσμίως με σημαντικές βραβεύσεις.

Τεχνική και πλεονεκτήματα

Το ανθρώπινο λίπος έχει αναδειχτεί σε βασικό συστατικό νεότητας. Προσφέρει όγκο σε πρόσωπο (π.χ. ζυγωματικά) και σώμα (γλουτούς), ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την υφή του δέρματος. Ωστόσο, παρουσιάζει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Έχει την τάση να απορροφάται από τον οργανισμό, γιατί είναι φτωχό σε βλαστοκύτταρα.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, η επιβίωση του μεταμοσχευμένου λίπους με τις κλασικές τεχνικές μεταφοράς είναι 20-30%, με αποτέλεσμα να χρειάζονται επαναληπτικές συνεδρίες (συνολικά 3-4 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και λιπομεταφοράς) για να διατηρηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με την τεχνική Stromal Enriched Lipograft, επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός του φτωχού σε βλαστοκύτταρα λίπους με την αναγκαία ποσότητα σε βλαστοκύτταρα, παρουσιάζοντας ποσοστά επιβίωσης και διατήρησης του μεταφερόμενου λίπους άνω του 90%! Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουμε με μία μόνο χειρουργική επέμβαση μακροχρόνια διατήρηση του τελικού λειτουργικού και αισθητικού αποτελέσματος.

Παράλληλα, στην ίδια χειρουργική επέμβαση, μπορούμε με τη συγκεκριμένη τεχνική να σμιλεύσουμε το πρόσωπο, να διορθώσουμε τις ατέλειες της μύτης, να ανορθώσουμε και να αυξήσουμε το στήθος, να γραμμώσουμε την κοιλιά και να τονίσουμε τους γλουτούς, δίνοντάς τους το επιθυμητό σχήμα και όγκο.

Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής Stromal Enriched Lipograft, είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να αποφευχθεί η εισαγωγή ξένου σώματος στον οργανισμό, όπως ενθεμάτων σιλικόνης στο στήθος και στους γλουτούς, και ενέσιμων εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο. Έτσι, συμβάλλει στη δημιουργία ενός λειτουργικού ιστού, ο οποίος έχει μια πιο φυσική όψη και εγκυμονεί μικρότερους κινδύνους συγκριτικά με τις έως τώρα διαθέσιμες επιλογές. Χρησιμοποιώντας υλικό (κύτταρα) από τον ίδιο τον οργανισμό μας, αποφεύγουμε την πιθανότητα το μόσχευμα να απορριφθεί ή να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

 

 

Πού και πώς εφαρμόζεται η Stromal Enriched Lipograft

Η τεχνική Stromal Enriched Lipograft χρησιμοποιείται στην αισθητική αυξητική των μαστών και των γλουτών, στην κοιλιοπλαστική, στην αποκατάσταση του όγκου (ανάπλαση του περιγράμματος) στις ρινοχειλικές αύλακες, στα ζυγωματικά, στα χείλη και στο πρόσωπο, στις ράχες των χεριών, καθώς και στον τομέα της αντιγήρανσης (λίφτινγκ προσώπου). Επίσης, χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση συγγενών ή επίκτητων ανωμαλιών (π.χ. ύστερα από σοβαρά εγκαύματα) και ελαττωμάτων του μαστού ύστερα από μαστεκτομή.

Πρώτα, επιλέγονται σε συνεργασία με κάθε ασθενή οι περιοχές από τις οποίες επιθυμεί να αφαιρεθεί το ανεπιθύμητο λίπος με λιποαναρρόφηση, και στη συνέχεια οι περιοχές στις οποίες θα μεταφερθεί μέσω μεταμόσχευσης. Σύμφωνα με έρευνες, το καλύτερο ποιοτικά λίπος με τις μικρότερες πιθανότητες απορρόφησης προέρχεται από την κοιλιά και όχι από τους γλουτούς. Επιπλέον, από αυτό επιλέγονται τα υψηλής πλαστικότητας ενήλικα βλαστοκύτταρα (προλιποκύτταρα), που είναι απαραίτητα για τον εμπλουτισμό του.

Μέσα σε μία-μιάμιση ώρα, το λίπος εμπλουτίζεται με βλαστοκύτταρα με τη βοήθεια εξειδικευμένων μηχανημάτων και είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί με ειδικές μικροκάνουλες στα σημεία επιλογής (πρόσωπο, στήθος, γλουτούς). Η μέθοδος λιποαναρρόφησης πρέπει να είναι ήπια για να μην τραυματιστούν τα βλαστοκύτταρα και ο χρόνος επεξεργασίας τους να είναι σύντομος.

Όλοι αυτοί οι κανόνες δημοσιεύονται σε επίσημο πρωτόκολλο της Βραζιλιάνικης Εταιρίας Πλαστικών Χειρουργών, ενώ για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής και την αποφυγή επιπλοκών απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού και της ομάδας του.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ διαρκεί περίπου 90’-120'. Οι ασθενείς επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους την επόμενη ημέρα. Η εμφάνιση εκχυμώσεων τοπικά είναι προσωρινή και διαρκεί γύρω στις 4-5 ημέρες.

Το κλειδί της επιτυχίας μιας αισθητικής επέμβασης βρίσκεται στην αποφυγή υπερβολικών αλλαγών στο πρόσωπο και στο σώμα. Ο πλαστικός χειρουργός του σήμερα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία, έτσι ώστε οι αισθητικές του παρεμβάσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικές. Πρωταρχικός σκοπός του είναι, ύστερα από συζήτηση και κλινική εξέταση του κάθε ασθενή, να προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, που ως στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση του ασθενούς με την εξωτερική του εικόνα, αποφεύγοντας τις υπερβολικές αλλαγές.

Σημείωση

Ο κ. Στεροδήμας, εμπνευστής της τεχνικής Stromal Enriched Lipograft, τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 για το επιστημονικό του έργο και την συνολική του προσφορά στην εξέλιξη των τεχνικών με το «Χρυσό Νυστέρι» στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής που έγινε στο Μονακό.