Επεμβατική ακτινολογία. Η επανάσταση στη θεραπεία πολλών παθήσεων

Επεμβατική ακτινολογία. Η επανάσταση στη θεραπεία πολλών παθήσεων Δημήτριος Κελέκης
Ομ. Καθηγητής Ακτινολογίας Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ

 

Η επεμβατική ακτινολογία, μέσω απεικονιστικών μεθόδων, βοηθά σημαντικά στη διάγνωση και τη θεραπεία μεγάλης ποικιλίας παθήσεων.

Η επεμβατική ακτινολογία είναι μία πρωτοποριακή εξειδίκευση, που ανοίγει νέους ορίζοντες. Η Ελλάδα θεωρείται καινοτόμος σε ένα παρεξηγημένο τομέα, καθώς υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η ακτινολογία ασχολείται μόνο με τις ακτινογραφίες και τις υπόλοιπες απεικονίσεις.

Καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις στο σχεδιασμό των μηχανημάτων, στα χρησιμοποιούμενα υλικά και κυρίως, στις δυνατότητες των υπολογιστών. Τα επιτεύγματα αυτά έχουν επιτρέψει την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, η επεμβατική ακτινολογία συμβάλει πλέον καθοριστικά στη διάγνωση και αντιμετώπιση κακοήθων παθήσεων και εκ γενετής ή ατυχήματος συμβάντα, σε όλα τα συστήματα.

Καταρχήν, όταν χρειάζεται να δείξουμε τη φύση μιας αλλοίωσης που δεν είναι εύκολα διαγνώσιμη εξωτερικά, μπορεί να γίνει κατευθυνόμενη βιοψία. Στην εξέταση αυτή, η ακτινοσκόπηση, η αξονική, η μαγνητική τομογραφία ή οι υπέρηχοι καθοδηγούν τη βελόνα για λήψη υλικού από την ύποπτη αλλοίωση, ώστε να γίνει ιστολογική διάγνωση. Στις περιπτώσεις καρκίνου, η επεμβατική ακτινοβολία συνεισφέρει και στη θεραπεία. Έτσι, σε όγκους με έντονη αιμάτωση, μπορούμε με εμβολισμό να διακόψουμε την παροχή αίματος στον όγκο και να διευκολύνουμε τη χειρουργική του αφαίρεση.

Επίσης, σε πρωτοπαθείς καρκίνους ή μεταστάσεις που δεν μπορούν να αφαιρεθούν, γίνεται χημειοεμβολισμός, δηλαδή απόφραξη των αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο, σε συνδυασμό με τοπική έγχυση χημειοθεραπευτικών ουσιών. Σκοπός είναι ο έλεγχος της νόσου τοπικά και η απευθείας φαρμακευτική αγωγή, με χρήση ειδικών εμβολικών υλικών.

Τέλος, σε αλλοιώσεις μικρού μεγέθους, γίνεται -κατευθυνόμενη από απεικονιστικά μηχανήματα- τοποθέτηση ηλεκτροδίων μέσα στον όγκο, οπότε με ραδιοσυχνότητες προχωρούμε σε θερμοκαυτηρίαση.

Η εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency) και άλλων παρόμοιων τεχνικών (κρυοπηξία, Laser, κ.λ.π), ενώ παραδοσιακά γίνονταν μόνο σε ηπατικούς καρκίνους. Tώρα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής, χρησιμοποιούνται και σε κακοήθειες άλλων οργάνων, όπως στον πνεύμονα, τους νεφρούς, τα οστά, το θυρεοειδή, κ.λ.π.

Με τις δυνατότητες που παρέχει η επεμβατική ακτινολογία, γίνονται ανακοινώσεις από διαπρεπείς Έλληνες και ξένους ακτινολόγους για επαναστατικές πράξεις και τεχνικές θεραπείας για καρκίνους και άλλες παθήσεις, όπως αυτές των αγγείων του σώματος, του εγκεφάλου ή και των συμπαγών οργάνων (ήπαρ, πάγκρεας, νεφροί, κ.λ.π.). Επίσης, παρουσιάστηκαν νέες ακτινολογικές επεμβατικές θεραπείες για τα προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος με άριστα αποτελέσματα (έγχυση πολυμερισμένων προϊόντων σε μεταστάσεις, κατάγματα κ.λ.π.).

Προχωρούμε κάθε μέρα στην απλούστευση των χειρουργικών, ιδίως, τεχνικών με στόχο τη θεραπεία. Σκοπός μας είναι να μειωθεί η επεμβατικότητα των θεραπευτικών πράξεων και να επισπευσθεί η επάνοδος των ασθενών στις φυσιολογικές καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ παράλληλα να μειωθούν οι επιπλοκές και το κόστος νοσηλείας.

Σύντομα θα παρουσιαστούν από το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Ιασώ οι δυνατότητες της επεμβατικής ακτινολογίας για κάθε σύστημα χωριστά.

Με την επεμβατική ακτινολογία εκτελούνται συγκεκριμένες πράξεις, οι οποίες μέσω απεικονιστικών μεθόδων, βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση και τη θεραπεία μεγάλης ποικιλίας παθήσεων.