Ορθοβιολογικές θεραπείες - Οι θεραπείες του μέλλοντος, σήμερα

Ορθοβιολογικές θεραπείες - Οι θεραπείες του μέλλοντος, σήμερα

Μία από τις πιο σύγχρονες και ευρέως χρησιμοποιούμενεςορθοβιολογικές θεραπείες σήμερα είναιτο Πλούσιο σε Αιμοπετάλια Πλάσμα (Platelet RichPlasma-PRP). Το PRP παρασκευάζεται από το αίματου ίδιου του ασθενή και χρησιμοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων οι οποίοι προάγουν τον πολλαπλασιασμό τωνκυττάρων και τηναναγέννηση των ιστών.

Τι είναι το PRP;

Το Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (Platelet RichPlasma-PRP) είναι ένα αυτόλογο κλάσμα του αίματος με υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Πρόκειται για μια αναδυόμενη θεραπεία στον τομέα της σύγχρονης υγείας που είναι γνωστή ως «ορθοβιολογία». Το αντικείμενο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου είναι η ενεργοποίηση και η ενίσχυση της έμφυτης ικανότητας του σώματος να επιδιορθώνεικαι να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του. Η θεραπεία PRP τον τελευταίο καιρό έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον ως μια ασφαλής, μη χειρουργική, βιολογική θεραπεία σε τραυματικές και εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού.

Φυσιολογία και λειτουργίατων αιμοπεταλίων

Ένα τυπικό δείγμα αίματος αποτελείται από πλάσμα(55%) και έμμορφα συστατικά(45%), δηλ. ερυθράαιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Από τα έμμορφα συστατικά το 93% αποτελούν ταερυθρά αιμοσφαίρια, το 6% τα αιμοπετάλια και το 1% τα λευκά αιμοσφαίρια. Μετά από τραυματισμό ή κάκωση που προκαλεί αιμορραγία, τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν ειδικούς αυξητικούς παράγοντες, δηλαδή εξειδικευμένες πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τη φλεγμονώδη αλληλουχία και κατευθύνουν τη διαδικασία της επούλωσης. Τα αιμοπετάλια είναι υπεύθυνα για την αιμόσταση, τον σχηματισμό νέου συνδετικού ιστού και την επαναγγείωση της πάσχουσας περιοχής και οι περισσότερες έρευνες κατά τον τελευταίο αιώνα έχουν επικεντρωθεί στις πρωταρχικές αυτές λειτουργίες.

Ποια είναι η αρχή της δράσηςτου PRP;

Η θεραπεία PRP βασίζεται στην αναστροφή της αναλογίας ερυθρών αιμοσφαιρίων – αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο 5% (τα οποίαείναι λιγότερο χρήσιμα στη διαδικασία της επούλωσης) και αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων στο 94%, με σκοπό να επιτευχθεί έτσι ένα ισχυρό παρασκεύασμα σε αυξητικούς παράγοντες.

Ενδείξεις

Οι παθολογικές καταστάσεις στις οποίες η εφαρμογή του PRP έχει παρουσιάσει αξιόλογα και πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα είναι:

  • Χρόνιες τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες (ώμου, γόνατος, αγκώνα, αχιλλείου).
  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου και κατάγματα.
  • Συνδεσμικές κακώσεις (διαστρέμματαποδοκνημικής, κακώσεις πλαγίων συνδέσμωνγόνατος, ρήξεις πελματιαίας απονεύρωσης, κ.α.)
  • Μυϊκές θλάσεις (οξείες και χρόνιες).
  • Χρόνια δερματικά έλκη (φλεβικά, διαβητικά).
  • Επούλωση κατακλίσεων και πληγών.

Αντενδείξεις - Κίνδυνοι

Δεδομένου ότι το PRP παρασκευάζεται από αυτόλογο αίμα, θεωρητικά υπάρχει μηδενικός κίνδυνος για μετάδοση ασθενειών, αλλεργίες και αυτοάνοσεςαντιδράσεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και ανάλογες με κάθε ένεση. Η πιο συχνή ήπια παρενέργεια του PRP είναι η αύξηση του πόνου μετάτην έγχυση υγρού στον ιστό.

Συμπέρασμα

Το PRP είναι η πιο σύγχρονη και ευρέως διαδεδομένη ορθοβιολογική θεραπεία. Είναι χρήσιμο στην ενίσχυση της αποκατάστασης παθήσεων και κακώσεωντων μαλακών μορίων, ιδιαίτερα για την επούλωση τενόντων και πληγών. Η κλινική εφαρμογή του στηνοστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια έγκυρη και υποσχόμενη θεραπεία. Είναι τεκμηριωμένα χρήσιμο στις χρόνιες τενοντοπάθειες όπως η πλάγια επικονδυλίτιδα του αγκώνα και η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα.

Ο ρόλος του PRP και των άλλων ορθοβιολογικών θεραπειών όπως τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται απο μυελό των οστών ή λιπώδη ιστό στην κατευθυνόμενη διέγερση του μυοσκελετικού συστήματος και των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων διερευνάται ευρέως και δείχνει ελπιδοφόρος ως παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτόχρονη επούλωση πολλών μυοσκελετικών ιστών μετά αποτράυμα, ιστική εκφύλιση ή χειρουργική επέμβαση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης “ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ” λειτουργεί ιατρείο ορθοβιολογικών θεραπειών με εκτεταμένη εμπειρία στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου, παθήσεις των χόνδρων, τενοντοπάθειες και άλλεςπαθήσεις των αρθρώσεων.

Συντάκτης Άρθρου

ΒΗΣΣΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού