Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ομιλία του Διακεκριμένου Καθηγητή Γενετικής κ. Στυλιανού Αντωναράκη

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ομιλία του Διακεκριμένου Καθηγητή Γενετικής κ. Στυλιανού Αντωναράκη

ΙΑΣΩ: Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η ομιλία του Διακεκριμένου Καθηγητή Γενετικής κ. Στυλιανού Αντωναράκη

Στο πλαίσιο του Επιστημονικού Προγράμματος, το ΙΑΣΩ είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει το διάσημο Έλληνα Καθηγητή Γενετικής κ. Στυλιανό Αντωναράκη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "The renaissance of genomic medicine", σε ομιλία που παρέθεσε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΙΑΣΩ, επιστήμονες από όλο το φάσμα των ειδικοτήτων παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση του πολυβραβευμένου Γενετιστή. Με απλά λόγια μίλησε για την εξέλιξη της γενετικής και τα πεδία εφαρμογής της, για το έργο και τους στόχους των γενετιστών, για τα γονίδια και τη σημασία τους ενώ παράλληλα άγγιξε με εύστοχα παραδείγματα αρκετά θέματα βιοηθικής.

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του στην προγεννητική διάγνωση του εμβρύου με το αίμα της μητέρας, αναφέροντας ότι παρόλο που είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σύντομα θα μπορούμε να διαβάσουμε όλο το γονιδίωμα του εμβρύου μόνο από το μητρικό αίμα. Επίσης, ανέφερε ότι αν διαβάσουμε το γονιδίωμα της μητέρας και του πατέρα, θα μπορούμε να βρούμε πολλά σύνδρομα και ασθένειες.

Λίγα λόγια για τον Καθηγήτη κ. Στυλιανό Αντωναράκη

Το 2006 με πρωτοβουλία του κ. Αντωναράκη καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Ο Έλληνας Καθηγητής με καταγωγή από την Κρήτη, έλαβε το πτυχίο του το 1975 και το διδακτορικό του το 1983 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Με την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου το 1990 έγινε Καθηγητής Παιδιατρικής Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής. Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία όπου έλαβε τη θέση του Προέδρου και Καθηγητή στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο πολυβραβευμένος Γενετιστής, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ονόματα των Γενετιστών παγκοσμίως. Μαζί με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins πριν από περίπου μία δεκαετία, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την ακολουθία του ανθρώπινου γονιδιώματος και ιδιαίτερα του χρωμοσώματος 21, το οποίο και ευθύνεται για το σύνδρομο Down. Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής, έχει εξειδικευτεί στις διαταραχές του χρωμοσώματος 21, στην κλωνοποίηση γονιδίων για γενετικές διαταραχές, στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών, στη δομή και λειτουργία του γονιδιώματος και στις μη-κωδικοποιημένες αλληλουχίες του ανθρώπινου DNA. Είναι μέλος του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Γενετικής και Επικεφαλής του τμήματος Γενετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής (IGE3).

 

 

Από αριστερά: οι κύριοι Αριστείδης Αντσακλής, MD, PhD, FRCOG (Hon.), Καθηγητής Μ/Γ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής ΙΑΣΩ, Δρ. Γεώργιος Σταματίου, Μ/Γ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, Professor Stylianos E. Antonarakis, Department of Genetic Medicine and Development, University of Geneva Medical School, Εμμανουήλ Διακομανώλης, Καθηγητής Μ/Γ Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ, Κωνσταντίνος Γ. Πάγκαλος, MD DSc, Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής (Paris V), Αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής, Επιστ. Διευθυντής InterGenetics, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΑΣΩ

 

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες: Εμπορική Διεύθυνση Ομίλου ΙΑΣΩ: Νάνσυ Χριστοπούλου, τηλ.: 210 6502853 & 210 6383917, e-mail: [email protected]

  Δειτε επισης:

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος

  Πραγματοποιήθηκε το περιστατικό ρομποτικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Η επέμβ...

  ΙΑΣΩ: 3η Υβριδική Επιστημονική Διημερίδα της "ΕΜΕΙΣ" "Καρκίνος Μαστού και οι Σύγχρονες Προκλήσεις στην Κλινική Διαχείριση"
  ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

  ΙΑΣΩ: 3η Υβριδική Επιστημονική Διημερίδα της "ΕΜΕΙΣ" "Καρκίνος Μαστού και οι Σύγχρονες Προκλήσεις στην Κλινική Διαχείριση"

  Η "ΕΜΕΙΣ" (Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία - Ίαση - Στήριξη) διοργανώνει με ...

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Πρωτοποριακή Θεραπεία της Κολπικής Μαρμαρυγής με Κατάλυση Παλμικού Πεδίου
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Πρωτοποριακή Θεραπεία της Κολπικής Μαρμαρυγής με Κατάλυση Παλμικού Πεδίου

  Η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ, έχοντας ως δεσμευτικό στόχο να πρωτοπορεί στη διάγν...