Πρωτοποριακή Συνεργασία Επεμβατικών Καρδιολόγων και Ακτινολόγων

Πρωτοποριακή Συνεργασία Επεμβατικών Καρδιολόγων και Ακτινολόγων
ΙΑΣΩ Παίδων: Πρωτοποριακή Συνεργασία Επεμβατικών Καρδιολόγων και Ακτινολόγων

Διακαθετηριακή σύγκλειση ανώμαλης αρτηριοφλεβώδους επικοινωνίας με εμβολισμό συνοδού ανευρύσματος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας με τον δεξιό κόλπο σε νήπιο 16 μηνών.

Η τεχνική του διακαθετηριακού εμβολισμού ανευρύσματος ανώμαλης αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας, εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στο ΙΑΣΩ Παίδων. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή μέθοδο στην εφαρμογή της οποίας συνδυάζονται τεχνικές της Επεμβατικής Παιδοκαρδιολογίας και της Επεμβατικής Ακτινολογίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων δηλαδή
των αγγείων που αιματώνουν την ίδια την καρδιά.

Η εξειδικευμένη και έμπειρη ιατρική Ομάδα του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του ΙΑΣΩ Παίδων υπό τη διεύθυνση του Δρ. Γεωργίου Σ. Τσαούση σε συνεργασία με τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Χρήστο Γκόγκα εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία τη μέθοδο του εμβολισμού του στεφανιαίου ανευρύσματος σε νήπιο ηλικίας 16 μηνών και σωματικού βάρους 10 κιλών. Με τη χρήση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής, τοποθέτησε διαδερμικά, μέσω πολύ λεπτών καθετήρων, κατάλληλα platinum micro-coils εντός του ανευρύσματος με αποτέλεσμα την πλήρη απόφραξή του και την ταυτόχρονη κατάργηση της ανώμαλης στεφανιαίας επικοινωνίας.

Η επικοινωνία αυτή προκαλούσε επικίνδυνη διάταση του ανευρύσματος και της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας με ταυτόχρονη υποπλασία όλου του υπολοίπου φυσιολογικού στεφανιαίου αγγειακού δικτύου. Χάρις στη μέθοδο αυτή αποφεύχθηκαν για το νήπιο οι κίνδυνοι και η επιβάρυνση του οργανισμού του από μία ανοιχτή καρδιοχειρουργική επέμβαση. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΙΑΣΩ Παίδων, με τη βοήθεια του Παιδοκαρδιοαναισθησιολογικού Τμήματος (Διευθυντής: Χ. Αλεξόπουλος) και την καρδιοχειρουργική κάλυψη της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής (Διευθυντής: Δρ. Γεώργιος Σαρρής). Η κλινική κατάσταση του νηπίου παρέμεινε άριστη και την επομένη της επέμβασης πήρε εξιτήριο από την Κλινική.

Οι ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων είναι ευτυχώς σπάνιες, αλλά η μη έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες σε όλο το δίκτυο αιμάτωσης της ίδιας της καρδιάς, που προϊόντος του χρόνου είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει στο φυσιολογικό, προκαλώντας στους μικρούς ασθενείς άλλοτε άλλου βαθμού μόνιμη αναπηρία. Δεδομένου ότι η νέα αυτή μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύ μικρής ηλικίας ασθενείς, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των μόνιμων βλαβών του στεφανιαίου αγγειακού δικτύου που θα προκαλούσε η καθυστερημένη αντιμετώπισή τους καθώς και των κινδύνων της αντιμετώπισης της πάθησης με ανοιχτή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Το Κέντρο Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΙΑΣΩ Παίδων περιλαμβάνει:
1) Άρτια Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, 2) Παιδοκαρδιολογική Κλινική, 3) Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, 4) Παιδοκαρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα και 5) Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε συνεργασία μάλιστα με την Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, την Παιδιατρική και τις Χειρουργικές Κλινικές, καθώς και των ειδικών συνεργατών από όλες τις υπο-ειδικότητες της Παιδιατρικής, είναι σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιες εξειδικευμένες υπηρεσίες στα καρδιοπαθή παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν άριστα και να θεραπευθούν πλήρως.

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες: Νάνσυ Χριστοπούλου, Εμπορική Διεύθυνση Ομίλου ΙΑΣΩ –ΙΑΣΩ Παίδων, Τη:210 6383917, E-mail: [email protected]

  Δειτε επισης:

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική και Κίνημα Μovember: «Η πρόληψη είναι η πραγματική υπερδύναμη».
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική και Κίνημα Μovember: «Η πρόληψη είναι η πραγματική υπερδύναμη».

   Διαγωνισμός με 10 δωρεάν check - up healthUp για την υγεία του άνδρ...

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Προσφορά healthUp DIABETES με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Προσφορά healthUp DIABETES με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

  H Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, προσφέρει το ...

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική & κίνημα Μovember. «Η πρόληψη είναι η πραγματική υπερδύναμη». Πακέτα προληπτικού ελέγχου για άνδρες σε προνομιακές τιμές!
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  ΙΑΣΩ Γενική Κλινική & κίνημα Μovember. «Η πρόληψη είναι η πραγματική υπερδύναμη». Πακέτα προληπτικού ελέγχου για άνδρες σε προνομιακές τιμές!

  H   Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ   για μία ακόμη χρονιά, στηρίζει και ακολουθεί το κίνημα Movember, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες ...