Τμήμα Laser Αντιμετώπισης Φλεβικών Παθήσεων

Εξωτερικά Ιατρεία
Τμήμα Laser Αντιμετώπισης Φλέβικών Παθήσεων

Η συχνότητα των κιρσών δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Υπάρχουν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες 3-4 στους 10 ανθρώπους θα αναπτύξουν κιρσούς κάποια στιγμή της ζωής τους. Σύμφωνα με άλλες μελέτες ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες κάτω από το δέρμα. Συνήθως, είναι εύκολα ορατοί. Προκύπτουν όταν οι βαλβίδες στο εσωτερικό των φλεβών δεν λειτουργούν σωστά, επιτρέποντας στο αίμα να κινείται προς τα πόδια, δηλαδή σε αντίθετη κατεύθυνση από την καρδιά. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεπαρκεί μία από τις κεντρικές επιφανειακές φλέβες, η μείζων ή η ελάσσον σαφηνής. Οι κιρσοί αποτελούν κλάδους αυτών των φλεβών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη κιρσών:

 • Φύλο. Τρεις φορές πιο συχνά αναπτύσσουν οι γυναίκες.
 • Κληρονομικό ιστορικό.
 • Εγκυμοσύνη. Λόγο των ορμονών και της αυξημένης πίεσης στην κοιλιά.
 • Ηλικία. Με την πάροδο των χρόνων η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών αυξάνει.
 • Τρόπος ζωής. Ιδιαίτερα επιβαρύνουν η ορθοστασία και η καθιστική ζωή.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για βάρος στα πόδια, φαγούρα ή πόνο, ακόμη και σε καθημερινή βάση. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι συχνή η ανάπτυξη οιδημάτων γύρω από τον αστράγαλο ή και την κνήμη το απόγευμα. Επίσης, οι ασθενείς συχνά παραπονούνται για νυχτερινές κράμπες.

Επιπλοκές των κιρσών

Η πιο συχνή επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωση. Ο θρόμβος στον αυλό του κιρσού μπορεί να επεκταθεί και να προκαλέσει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή με επακόλουθο αιφνίδιο θάνατο.

Μια ακόμη σοβαρή επιπλοκή είναι η αιμορραγία από τους κιρσούς.Οι κιρσοί βρίσκονται πολύ επιφανειακά, ακριβώς κάτω από το δέρμα. Η πιθανότητα τραυματισμού του δέρματος με αποτέλεσμα την αιμορραγία από τον κιρσό είναι αρκετά σημαντική.

Διάγνωση

Εκτός από την κλινική εξέταση, ιδιαίτερη σημασία έχει η εξέταση με υπερήχους (triplex). Η εξέταση αναδυκνείει ανώδυνα και ακίνδυνα τη φλεβική ανεπάρκεια, ενώ με τη βοήθειά της μπορεί να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου του κάτω άκρου, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για το σχεδιασμό της θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία των κιρσών είναι απαραίτητη για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, τα οποία μπορούν να είναι έντονα και σε καθημερινή βάση, επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
 2. Πρόληψη επιπλοκών, οι οποίες μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.
 3. Όταν έχουν προηγηθεί επιπλοκές, οι οποίες εφόσον έχουν συμβεί, αυξάνουν ιδιαίτερα την πιθανότητα εμφάνισης νέων επιπλοκών.
 4. Αισθητικοί λόγοι. Οι κιρσοί είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικοί και μειώνουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση ιδιαίτερα των γυναικών.

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser

Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση των κιρσών.

Με την τεχνική αυτή, η εκρίζωση της σαφηνούς αντικαθίσταται με την εξάχνωση της φλέβας μέσω εφαρμογής Laser στον αυλό της φλέβας. Η επέμβαση είναι υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σχεδόν σε όλα της τα στάδια.

Η τεχνολογία του Laser που χρησιμοποιείται κατά την επέμβαση είναι η πλέον σύγχρονη. Η πρωτοποριακή ίνα Elves Radial διαχέει την ακτίνα Laser στις 360 μοίρες, επιδρώντας σε όλη την περίμετρο του τοιχώματος της φλέβας.

Πλεονεκτήματα ενδοαυλικής θεραπείας με Laser

 1. Ανώδυνη.
 2. Γίνεται με ειδική τοπική αναισθησία. Συνήθως χορηγείται ελαφριά μέθη από τον αναισθησιολόγο.
 3. Εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες ή και καθόλου επιπλοκές.
 4. Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, αμέσως μετά το χειρουργείο.
 5. Άμεση και ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος. Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο σε μία έως δύο ώρες μετά την επέμβαση.
 6. Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σε μία με δύο ημέρες.
 7. Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς χειρουργικές τομές και ράμματα. Μάλιστα, σε μερικούς μήνες μετά την επέμβαση τα σημάδια είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
 8. Μικρότερη πιθανότητα υποτροπής.

Πληροφορίες

Τηλέφωνα τμήματος:

Ωράριο λειτουργίας:

Στελέχωση