Τμήμα Προληπτικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής

Εξωτερικά Ιατρεία
Τμήμα Ιατρικής Ακριβείας, Πρόληψης και Αντιγήρανσης

Στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής βιοτεχνολογίας

Το Τμήμα Προληπτικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής εκφράζει τη νέα εποχή της Πρόληψης, επαναπροσδιορίζοντας την Ιατρική, με επίκεντρο την πρόβλεψη, την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου με ακρίβεια. Αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή σε μια πιο εξατομικευμένη φροντίδα που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν μια ουσιαστικά υγιή ζωή.

Αντιγήρανση και Μακροβιότητα

Σκοπός της Προληπτικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής είναι να επιβραδύνει ή και να αναστρέψει τον μηχανισμό γήρανσης ώστε οι εξουθενωτικές επιπτώσεις της (οστεπόρωση, σαρκοπενία, αρθρίτιδα και σοβαρές ασθένειες) να εμφανιστούν πολύ αργότερα, να επιτευχθεί, δηλαδή, παράταση της ζωής με ποιότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να μετρήσουμε τους λεγόμενους βιολογικούς δείκτες γήρανσης και ανάλογα να λάβουμε τα ενδεικτικά μέτρα.

Η βιολογική ηλικία των κυττάρων μας, σε σύγκριση με την ουσιαστική ηλικία, καθορίζεται με το μήκος των τελομερών του DNA. Πρόσφατα έχει βρεθεί ότι ο τρόπος που ζούμε και η διατροφή μας είναι δυνατόν να επιδρούν (επιγενετική) στο DNA μας και να επιταχύνει τη γήρανση μας και συνεπώς και την προδιάθεση μας για παθήσεις που τη συνοδεύουν όπως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, καρκίνοι, Alzheimer’s Parkinson’s κ.α Αυτή η επίδραση λέγεται μεθυλίωση του DNA, μπορεί να εκτιμηθεί και να αναστραφεί.  Εάν τα κύτταρα μας δε είναι ικανά να αποβάλλουν τις οξειδωμένες πρωτεΐνες και άλλες ουσίες, τότε αυτές αθροίζονται και προκαλούνται βλάβες και παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως παθήσεις που συνοδεύουν το γήρας. Με την Προληπτική και Εξατομικευμένη Ιατρική, είναι πλέον δυνατόν, εάν εντοπισθεί η δυσλειτουργία που στον καθένα από μας είναι διαφορετική, καθώς και με τις απαραίτητες οδηγίες αλλαγής τρόπου ζωής, διατροφής, άσκησης και χρήσης στοχευμένων φυσικών ουσιών (senolytics), MNM, metformine, mTOR αναστολείς, ισορροπία ορμονών, μπορούμε να αναστείλουμε την εμφάνιση των πολύ επίπονων ασθενειών, ώστε να παρατείνουμε τη ζωή μας με ποιότητα (healthy aging).

Με την Προληπτική και Εξατομικευμένη Ιατρική, είναι πλέον δυνατόν, εάν εντοπισθεί η δυσλειτουργία, που στον καθένα από μας είναι διαφορετική, καθώς και με τις απαραίτητες οδηγίες αλλαγής τρόπου ζωής, διατροφής, άσκησης και χρήσης στοχευμένων φυσικών ουσιών (senolytics), να αναστείλουμε την εμφάνιση των πολύ επίπονων ασθενειών, ώστε να παρατείνουμε τη ζωή μας με ποιότητα.

Στο Τμήμα Προληπτικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής μετά από στοχευμένη αξιολόγηση που περιλαμβάνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού καταγράφοντας τον τρόπο ζωής, το οικογενειακό ιστορικό και αξιολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων που κατά καιρούς έχουν διενεργηθεί, λαμβάνεται δείγμα αίματος για την διενέργεια των ενδεδειγμένων βίο-δεικτών γήρανσης κατά περίπτωση.

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις που πραγματοποιούνται για την αντιγήρανση είναι:

  • Μέτρηση του μήκους Τελομερών
  • Οξειδωμένες πρωτεΐνες
  • Μεθυλίωση Ολικού DNA
  • Εκτίμηση Πολυγονιδιακού Κινδύνου (Polygenic Risk Score)

Εκτίμηση Πολυγονιδιακού Κινδύνου - Polygenic Risk Score

Το Τμήμα Προληπτικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής αποτελεί μία καινοτόμο και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση της ιατρικής, λαμβάνοντας υπόψη στις ιδιαίτερες ανάγκες, στις διαφορές στα γονίδια, στο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής του κάθε ατόμου ξεχωριστά, με έμφαση στην «πρόγνωση» ασθενειών πριν καν εμφανιστούν. Εφαρμόζεται κυρίως για τις παθήσεις που εμφανίζονται όσο μεγαλώνουμε (παθήσεις που συνοδεύουν τον μηχανισμό γήρανσης) που για τον καθένα είναι διαφορετικές όπως παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων (εμφράγματα αγγειακά εγκεφαλικά), εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου (Parkinson’s, Alzheimer’s), παθήσεις κολλαγόνου-οστών (αρθρίτιδες, οστεοπόρωση, σαρκοπενία), φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Η Εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Κινδύνου (PRS test) είναι αιματολογική και γίνεται άπαξ, εκτός εάν η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια απαιτεί να προστεθούν και άλλα γονίδια στο σχήμα χωρίς να απαιτηθεί νέα λήψη. Έτσι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος (check-up) γίνεται  στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Εκτίμηση της κάρδιο-μεταβολικής υγείας όπου αναπνέοντας αναπαυτικά για 10 λεπτά σε υψηλής τεχνολογίας μάσκα και αυτόματης ψηφιακής ανάλυσης του μεταβολισμού ικανότητας καύσεως λίπους και κάρδιο-αναπνευστικής υγείας κ.α.


Μετά την λήψη των αποτελεσμάτων σχεδιάζεται το πλάνο εξατομικευμένης  πρόληψης και μακροβιότητας με βάση τη μοναδική βιολογία και τις συνθήκες ζωής του κάθε ατόμου. Εκτιμώντας παράλληλα και με τον πλέον σύγχρονο τρόπο τον μεταβολισμό και την φυσική κατάσταση σχεδιάζεται με ακρίβεια η ιδανική εξατομικευμένη διατροφή και η άσκηση που οδηγεί σε ιδανικό βάρος σώματος και ευεξία.

Το Τμήμα Προληπτικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική στην Αθήνα λειτουργεί κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και εκτάκτως, εφόσον είναι εφικτό. Καλέστε για περισσότερες πληροφορίες ή δείτε όλα τα διαθέσιμα Εξωτερικά Ιατρεία εδώ.

Πληροφορίες

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Ώρες λειτουργίας:

Στελέχωση
Διευθυντής Τμήματος