Διατροφική Υποστήριξη - Διαιτολογία

Εξωτερικά Ιατρεία
Διατροφική Υποστήριξη - Διαιτολογία

Το Tμήμα Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας του ΙΑΣΩ παρέχει υψηλού επιπέδου εξατομικευμένη διατροφική φροντίδα.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι που στελεχώνουν το Τμήμα με την βοήθεια εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας και ακρίβειας παρέχουν με απόλυτη εγγύηση:

 • Αξιολόγηση σωματικής σύστασης με BOD POD®: Ακριβής, ασφαλής, γρήγορη (διάρκεια μέτρησης 2’), εύκολος προσδιορισμός του σωματικού βάρους, λιπώδους και άλιπης μάζας σώματος με τη μέθοδο της αεροπυκνομετρίας με το μηχάνημα BOD POD® Gold Standard Body Composition Tracking System. To BOD POD βασίζεται σε παρόμοιες αρχές με αυτές που χρησιμοποιούνται στην υδροστατική ζύγιση. Σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών μελετών η ακρίβεια του BOD POD έχει παρομοιαστεί με αυτή της υδροστατικής ζύγισης και αποτελεί έγκυρη και ασφαλή, χωρίς ακτινοβολία, μέθοδο προσδιορισμού του σωματικού λίπους τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με ΔΜΣ > 40kg/m2, καθώς και σε εγκυμονούσες και σε ασθενείς με εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές (βηματοδότες – απινιδωτές).
 • Έλεγχο ενυδάτωσης, σωματικής κυτταρικής μάζας, κυτταρικό μεταβολισμό με την μέθοδο της Βιοηλεκτρικής Εμπέδησης.
 • Προσδιορισμό του υποδόριου λίπους και της κατανομής του στο σώμα (μέτρηση μεγάλης σημασίας για την πρόγνωση των παραγόντων αρτηριοσκλήρυνσης).
 • Διατροφική αξιολόγηση και εκτίμηση θρέψης.

Έτσι, εκπονείται ένα >αυστηρά εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο που σκοπό έχει να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας.

Το διατροφικό πλάνο δημιουργείται πάντα με την έγκυρη διατροφική συμβουλευτική και καθοδήγηση σε διαπροσωπικό επίπεδο, σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και στρατηγικών και η εκγύμναση του μυαλού σε συνήθειες και ενέργειες που απαιτούνται ώστε να βελτιωθούν λανθασμένες συμπεριφορές στον τρόπο ζώής με στόχο να επιτευχτεί βέλτιστη κατάσταση θρέψης, υγιές βάρος, καλή υγεία, σωματική ευεξία και ποιότητα ζωής γενικότερα.

Μεταξύ των υπηρεσιών του Τμήματος Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας περιλαμβάνονται:

 1. Διαχείρηση σωματικού βάρους (γυναικών, ανδρών, παιδιών και εφήβων)
 2. Εκτίμηση θρέψης και διατροφική υποστήριξη εγκύων με σκοπό: α) την ομαλή αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με την επίτευξη μιας καλή θρεπτικής κατάστασης, β) την διαιτητική αντιμετώπιση δυσμενών συμπτωμάτων της κύησης και παθολογικών καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση κτλ.
  Η καλή διατροφική κατάσταση της μητέρας πριν και κατά την διάρκεια της κύησης επηρεάζει όχι μόνο την δική της υγεία αλλά και την ανάπτυξη και την υγεία του ίδιου του βρέφους της, ακόμα και για αρκετό διάστημα μετά την γέννηση του, αποτρέποντας μελλοντικές επιπλοκές σε ότι αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, παχυσαρκίας του βρέφους σε ενήλικη φάση ζωής, αλλά και της ίδιας.
 3. Εκτίμηση θρέψης και διατροφική υποστήριξη της μητέρας μετά τον τοκετό στοχεύοντας στην επίτευξη/ επαναφορά του βάρους (ποσοστού λίπους) και της θρεπτικής της κατάστασης στα βέλτιστα επίπεδα. Πλήθος επιστημονικών ερευνών αποδεικνύει ότι η διατήρηση αυξημένου βάρους μετά την κύηση συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας καθώς επίσης ότι σχετίζεται άμεσα με την καλή θρεπτική κατάσταση μητέρας και νεογνού.
 4. Εκτίμηση θρέψης και διατροφική υποστήριξη ατόμων με συγκεκριμένες ασθένεις, χρόνιες παθήσεις, παθολογικές καταστάσεις ή συμπτώματα καθώς και ατόμων που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής διατροφής (τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, FSMPs)
 5. Πρόγραμμα προάσπισης γονιμότητας μέσω ελέγχου σωματικού βάρους και εξατομικευμένης διαιτητικής αγωγής. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ουσίες βελτιώνουν πολλούς τομείς της γονιμότητας και στους άνδρες και στις γυναίκες. Το πρόγραμμα μας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ολοκλήρωση του στόχου προάσπισης της γονιμότητας και της υγείας σας.
 6. Διαμόρφωση ειδικών διαιτητικών σχημάτων, ύστερα από σχετική ιατρική εντολή καθώς και συμβουλευτική και εκπαίδευση των νοσηλευόμενων (ενηλίκων και παίδων).
 7. Σχεδιασμός εξατομικευμένων μενού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας για την επίλυση διατροφικών αναγκών και προβλημάτων που πιθανά παρουσιάζονται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Παρέχεται κατόπιν σχετικού αιτήματος.

Βέλτιστη Θρέψη

Για την διατήρηση της υγείας και την ομαλή λειτουργία των συστημάτων, ο οργανισμός μας πρέπει να τροφοδοτείται με τις απαραίτητες ποσότητες ενέργειας, που προέρχονται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και λοιπά θρεπτικά συστατικά. Όταν έχουμε επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, τότε έχουμε βέλτιστη θρέψη.

Η βέλτιστη κατάσταση θρέψης εξασφαλίζει:

 • Iδανική ανάπτυξη (σωματική, κινητική, πνευματική κ.α) στα παιδιά
 • Kαλή λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος
 • Mειωμένη νοσηρότητα και καλή υγεία
 • Bελτιωμένη αθλητική απόδοση
 • Bελτιωμένη παραγωγικότητα στην εργασία
 • Μείωση κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή

Το Tμήμα Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική στην Αθήνα λειτουργεί κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και εκτάκτως, εφόσον είναι εφικτό. Καλέστε για περισσότερες πληροφορίες ή δείτε όλα τα διαθέσιμα Εξωτερικά Ιατρεία εδώ.

Πληροφορίες

Τηλέφωνα τμήματος:

Ωράριο λειτουργίας:

Στελέχωση