Ενδοσκοπική Μονάδα

Ειδικές Μονάδες
Ενδοσκοπική Μονάδα
Τηλεφωνικό κέντρο
210 618 4000

Η άρτια εξοπλισμένη Ενδοσκοπική Μονάδα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία όλων των παθήσεων του γαστρεντερολογικού και αναπνευστικού συστήματος.

Είναι στελεχωμένη από εξειδικευμένους ιατρούς, με άριστη επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία και άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαθέτει διαγνωστικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Πέραν των ενδοσκοπίων νέας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας, η Μονάδα χρησιμοποιεί το νέο ενδοσκοπικό λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), που το κατατάσσει ανάμεσα στις πρωτοπόρες Μονάδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που διαθέτουν και χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Συγκεκριμένα, διαθέτει:

 • Τρεις ενδοσκοπικές αίθουσες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικής και επεμβατικής ενδοσκόπησης.
 • Ενδοσκοπική αίθουσα με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση του εντοπισμού και τον χαρακτηρισμό των πολυπόδων του παχέος εντέρου.
 • Ενδοσκοπική αίθουσα με προηγμένο σύστημα ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος με την τεχνική της ελαστογραφίας (EUS και EBUS) για τη διάγνωση, μελέτη και επεμβατικό χειρισμό δυσδιάγνωστων γαστρεντερολογικών  και πνευμονολογικών περιστατικών.
 • Αίθουσα καθαρισμού, απολύμανσης και αποθήκευσης ενδοσκοπίων με δύο workstations πρόπλυσης, δύο αυτόματα συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης ενδοσκοπίων και ένα σύστημα στεγνώματος και αποθήκευσης ενδοσκοπίων, πληρώντας τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές 15883-1 & 4.
 • Αίθουσα ανάνηψης με τρία κρεβάτια πλήρως εξοπλισμένα με σύστημα παρακολούθησης (monitoring) ζωτικών σημείων των ασθενών.

Γαστρεντερολογικές Ιατρικές Πράξεις που πραγματοποιούνται στη Μονάδα:

 • Διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις πεπτικού συστήματος όπως γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών και κολονοσκόπηση/ ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού έως τελικού ειλεού με λήψη βιοψιών
 • Όλο το φάσμα των προγραμματισμένων ή μη επεμβατικών ενδοσκοπικών πράξεων πεπτικού όπως ενδοσκοπική πολυποδεκτομή πολυπόδων στομάχου και παχέος εντέρου, ενδοσκοπική τοποθέτηση διαδερμικής γαστροστομίας, τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων - (stents) οισοφάγου, δωδεκαδάκτυλου και παχέος εντέρου, διαστολές στενώσεων πεπτικού σωλήνα με χρήση υδροδιαστολέων, ενδοσκοπική απολίνωση κιρσών οισοφάγου, καυτηριασμός αγγειοδυσπααιών πεπτικού σωλήνα και κονδυλωμάτων ορθοπρωτικής περιοχής με εφαρμογή APC, τοποθέτηση ενδογαστρικού μπαλονιού παχυσαρκίας, ενδοσκοπική θεραπεία οισοφάγου Barrett
 • Αντιμετώπιση επειγόντων γαστρεντερολογικών περιστατικών όπως ενδοσκοπική αιμόσταση αιμορραγιών πεπτικού, ενδοσκοπική αφαίρεση ξένων σωμάτων
 • Θεραπευτική Ενδοσκοπική Παλλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) για την αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων των χοληφόρων και του παγκρέατος
 • Διαγνωστικές και επεμβατικές εφαρμογές του Ενδοσκοπικού Υπερηχογραφήματος (EUS) μεσοθωρακίου, οισοφάγου, στομάχου, ήπατος-χοληφόρων, παγκρέατος και ορθοπρωκτικής περιοχής.
 • Πληροφορίες για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Γαστρεντερολογία

  Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πλέον σημαντικές εφαρμογές στους περισσότερους τομείς της ιατρικής. Στη Γαστρεντερολογία, η εκπληκτική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της Ενδοσκόπησης τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνεται πλέον με την χρήση και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογών, που χρησιμοποιούν σύνθετους αλγόριθμους για να υποστηρίξουν την ανθρώπινη εμπειρία και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των Ενδοσκόπων.

  Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης προσδίδει τη δυνατότητα στον Ενδοσκόπο να εντοπίζει πολύποδες στο παχύ έντερο, ακόμα και μικροσκοπικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται πρώιμα όσον αφορά στον ιστολογικό τους τύπο, αλλά και στο βάθος της διήθησης στο τοίχωμα του εντέρου. Με αυτό τον τρόπο ο Ενδοσκόπος υποβοηθείται στην πρώιμη διάγνωση, ώστε να λάβει αποφάσεις, σε πραγματικό χρόνο, για τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενούς.

  Το επόμενο διάστημα αναμένονται πρωτόκολλα που θα βοηθήσουν τους Ενδοσκόπους στον εντοπισμό, μελέτη και χαρακτηρισμό:

  • του οισοφάγου Barrett και του καρκίνου οισοφάγου
  • του γαστρικού καρκίνου
  • στην παρακολούθηση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
  • στην Ενδοσκοπική Κάψουλα.

  Η Τεχνητή Νοημοσύνη δε μπορεί να αντικαταστήσει φυσικά τον έμπειρο Ενδοσκόπο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δε θα «αφεθεί» στα όποια αποτελέσματα της χρήσης της. Πέραν όμως από ένα πρόσθετο και εντυπωσιακό όπλο στη φαρέτρα ενός σύγχρονου Ενδοσκόπου, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, εκτός των άλλων, τόσο στην εκπαίδευση των νέων Ενδοσκόπων, όσο και στη μεταφορά της πείρας που έχει συσσωρευτεί.

  Στο νέο Ενδοσκοπικό Τμήμα του ΙΑΣΩ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να χρησιμοποιούμε τεχνολογία αιχμής, με τα υπερσύγχρονα συστήματα ELUXEO της εταιρείας FUJIFILM, που ενσωματώνουν καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνολογίες. Η εικόνα Υψηλής Ευκρίνειας, η ηλεκτρονική μεγεθυντική χρωμοενδοσκόπηση με τα συστήματα LCI (Linked Color Imaging και BLI (Blue Light Imaging) και το νέο πρωτοποριακό ενδοσκοπικό λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης CAD-ΕΥΕ, αποτελούν παγκοσμίως το πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα ενδοσκοπικής απεικόνισης και είναι πλέον στη διάθεση του Ενδοσκοπικού Τμήματος του ΙΑΣΩ, συντελώντας στην βελτιστοποίηση της ποιότητας της ενδοσκόπησης του πεπτικού συστήματος.

  Η χρήση των τεχνικών αυτών και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία και την διαγνωστική ακρίβεια της κολονοσκόπησης, συνεισφέροντας έτσι αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το Ενδοσκοπικό Τμήμα του ΙΑΣΩ χρησιμοποιεί το νέο Ενδοσκοπικό λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης, που το κατατάσσει ανάμεσα στα πρωτοπόρα τμήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη που διαθέτουν και χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία αιχμής.

Ενδοσκοπικές πράξεις αναπνευστικού συστήματος:

Η Μονάδα Βρογχοσκοπήσεων διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους με εργονομικό σχεδιασμό και ανεξάρτητο εξαερισμό ανά αίθουσα, καλύπτοντας  όλα τα standards των άσηπτων και ασφαλών βρογχοσκοπήσεων ιδίως την εποχή του Covid-19.

Οι βρογχοσκοπήσεις πραγματοποιούνται από έμπειρους Πνευμονολόγους και καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδείξεων όπως:

 • Απλή βρογχοσκόπηση για λεπτομερή και πλήρη επισκόπηση του βρογχικού δέντρου, λήψη βιοψιών (ενδοβρογχικών και διαβρογχικών), λήψη κυτταρολογικού δείγματος και βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος.
 • Βρογχοσκόπηση με ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS) για διερεύνηση και σταδιοποίηση λεμφαδένων μεσοθωρακίου ή/και πρωτοπαθούς βλάβης.
 • Tοποθέτηση fiducial με σκοπό τη διενέργεια cyber-knife.
 • Επεμβατικές / θεραπευτικές βρογχοσκοπήσεις για διάνοιξη αεραγωγού, αφαίρεση νεοπλασματικού ιστού, ξένου σώματος, τοποθέτηση ενδοβρογχικού ή ενδοτραχειακού stent.

Όλες οι ενδοσκοπικές πράξεις διενεργούνται ανώδυνα, υπό αναισθησιολογική κάλυψη, με χορήγηση ενδοφλέβιας καταστολής, η οποία διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια και την άριστη ποιότητα στην εκτέλεση τους.

Το τμήμα διαθέτει αυτοτελή γραμματειακή και ταμειακή υποστήριξη, με σκοπό την άμεση διεκπεραίωση των περιστατικών.

Πληροφορίες για ραντεβού

Τηλέφωνα τμήματος: