Main Menu

Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων & Κύησης
Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων
Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων

Τηλέφωνο για ραντεβού

210 6184195

 

Ως αυτοάνοσα νοσήματα, ορίζονται οι παθήσεις που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ίδιου του οργανισμού, ο οποίος αναγνωρίζει σαν ξένα, δικά του στοιχεία, ενεργοποιώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση σε διάφορους ιστούς.

Οι αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις αφορούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, νέες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι περισσότερες γυναίκες με αυτοάνοση ρευματική νόσο, επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Η αλληλεπίδραση κύησης και ρευματικών παθήσεων ποικίλει.

Στο Ιατρείο Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων & Κύησης αντιμετωπίζονται οι εξής περιπτώσεις:

  • Υπάρχει ήδη η ρευματική πάθηση και η νέα γυναίκα επιθυμεί να αποκτήσει παιδί
  • Υπάρχει ήδη η ρευματική νόσος χωρίς τον κατάλληλο προγραμματισμό που απαιτείται για να επιτευχθεί κύηση.
  • Μία νέα γυναίκα, ενώ διανύει περίοδο κύησης, εμφανίζει μία ρευματική νόσο.
  • Μία νέα γυναίκα, διανύει περίοδο κύησης ή επιθυμεί να συλλάβει, αλλά στο ιστορικό της υπάρχουν μία ή περισσότερες αποβολές, η αιτία των οποίων είναι μία ρευματική νόσος.

Στην κύηση, λόγω των αλλαγών στο ορμονικό περιβάλλον της γυναίκας, διαφοροποιείται η λειτουργικότητα των Β- και Τ- κυττάρων και μονοκυττάρων, με αποτέλεσμα την τροποποίηση των κλινικών συμπτωμάτων των αυτοανόσων νοσημάτων και την εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών στην έκβαση της κύησης.

Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γυναίκα, που λαχταρά να σφίξει στην αγκαλιά της ένα παιδί, είναι να υπάρξει κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της, που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του

Στο παρελθόν οι γυναίκες με Αυτοάνοσα Νοσήματα (Α.Ρ.Ν.) αποτρέπονταν από το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης λόγω επιπλοκών στο έμβρυο και στην ίδια τη μητέρα.

Σήμερα, με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, αναδεικνύεται μια σημαντική πρόοδος στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των Α.Ρ.Ν. ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά, μέτρα πρόληψης και θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος της μητρικής και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Στο Ιατρείο «Αυτονόσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης» αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις συνύπαρξης των 2 αυτών καταστάσεων, σε απόλυτη συνεργασία τoυ Γυναικολόγου και του Ρευματολόγου. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η συνδρομή και άλλων ειδικοτήτων.

Ποιά είναι τα πιο συχνά Αυτοάνοσα Νοσήματα που πλήττουν τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία;

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Το 75-90% των γυναικών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων στη διάρκεια της κύησης. Η βελτίωση ξεκινά από το πρώτο τρίμηνο και μεγιστοποιείται στο τρίτο τρίμηνο. Εντούτοις, μετά τον τοκετό η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα συνήθως υποτροπιάζει. Επιπλέον, νέας έναρξης ΡΑ εμφανίζεται 3-5 φορές πιο συχνά την περίοδο αυτή.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα γενικά δεν επηρεάζει την έκβαση της κύησης και το έμβρυο. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν συσχετίσει την υψηλή ενεργότητα της νόσου κατά τη διάρκεια της σύλληψης, με προωρότητα και χαμηλού για την ηλικία βάρους γέννησης εμβρύου.

Η κύηση στις γυναίκες με ΡΑ είναι προτιμότερο να γίνεται προγραμματισμένα προκειμένου να λαμβάνουν φάρμακα που είναι συμβατά με αυτή και η νόσος να βρίσκεται σε ύφεση ή να ελέγχεται όσο το δυνατόν καλύτερα.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί σήμερα τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία του Λύκου σπάνια στερεί από την ασθενή τη δυνατότητα εγκυμοσύνης. Έτσι, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από ρευματολόγο και γυναικολόγο, οι οποίοι πρέπει να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους.

Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών με ΣΕΛ (10-20%) η εγκυμοσύνη, όπως και η επιλόχεια περίοδος (3 έως 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό) μπορεί να προκαλέσει έξαρση της νόσου, που όμως είναι μικρή και αντιμετωπίζεται εύκολα. Η πιθανότητα για έξαρση είναι πολύ μικρή εάν η σύλληψη γίνει ενώ ο Λύκος βρίσκεται σε ύφεση. Αντίθετα αυξάνεται όταν είναι ενεργός.

Γι’ αυτό και συστήνουμε αποφυγή της εγκυμοσύνης, όσο η νόσος είναι ενεργή και για έξι μήνες αφού τεθεί σε ύφεση.

Οι γυναίκες που έχουν σοβαρή προσβολή οργάνων, όπως σοβαρή πνευμονική υπέρταση, νεφρίτιδα με νεφροπάθεια τελικού σταδίου, επιληπτικές κρίσεις μη ελεγχόμενες αποθαρρύνονται από το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν φάρμακα που επιτρέπονται στη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού και άλλα που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο γι’ αυτό συστήνεται η αποφυγή της εγκυμοσύνης, όσο η ασθενής τα λαμβάνει.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Οι έγκυες γυναίκες με Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν θρόμβωση ή να έχουν αποβολές συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο αυτό.

Μπορεί επίσης, να παρουσιάσουν και άλλα προβλήματα, όπως προεκλαμψία και μειωμένη αιματική ροή προς το έμβρυο.

Η διάγνωση και η θεραπεία εξαρτάται από τον συνδυασμό προηγουμένου ιστορικού της ασθενούς (θρόμβωση, αποβολές, ενδομήτριος θάνατος, προεκλαμψία) και από συγκεκριμένα εργαστηριακά ευρήματα .

Σε γενικές γραμμές στις γυναίκες με θρομβώσεις ή αποβολές συνιστάται η χρήση ηπαρίνης και ασπιρίνης.

Σπονδυλαρθρίτιδες

Η κύηση φαίνεται να βελτιώνει την περιφερική αρθρίτιδα και τη ραγοειδίτιδα στους ασθενείς με σπονδυλαρθρίτιδες, εντούτοις οι ασθενείς που έχουν προσβολή της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν επιδείνωση.

Αγγειίτιδες

Σε όλες τις αγγειίτιδες είναι απαραίτητο η νόσος να βρίσκεται σε ύφεση προ της εγκυμοσύνης και οι ασθενείς να λαμβάνουν φάρμακα τα οποία επιτρέπονται στη διάρκεια της κύησης.

Συστηματική Σκληροδερμία

Η κυριότερη σύσταση στις γυναίκες με Σκληρόδερμα είναι να περιμένουν την παρέλευση μερικών ετών από τη στιγμή της εμφάνισης της νόσου και ύστερα να προχωρήσουν στην εγκυμοσύνη. Κατά την διάρκεια των 3 πρώτων ετών ο κίνδυνος προσβολής της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών είναι αυξημένος και γι’ αυτό το λόγο η κύηση μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ασθενή και το έμβρυο.

Εάν κατά την κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο δεν προσβληθούν εσωτερικά όργανα, ο κίνδυνος προσβολής απομακρύνεται και η κύηση θεωρείται ασφαλής.

Σύνδρομο Sjogren

Γενικά το σύνδρομο δεν επηρεάζει την κύηση. Στο σύνδρομο αυτό κάποια από τα αυτοαντισώματα της μητέρας μπορεί να περάσουν τον πλακούντα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έμβρυο, αλλά και στο νεογνό (Νεογνικό Λύκος ), όπως π.χ. εξανθήματα στο δέρμα ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχή και ασφαλή έκβαση της κύησης είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Ρευματολόγου και του Γυναικολόγου και ενδεχομένως και άλλων ειδικοτήτων (παιδιάτρου, αιματολόγου).

Στόχος όλων είναι η ασφάλεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης των ασθενών και κυρίως αυτής της τόσο ευαίσθητης κατηγορίας .

Σημαντικό είναι να τονιστεί ο σημαντικός πόλος του κατάλληλου προγραμματισμού, προ της επίτευξης της επιθυμητής κύησης, στις περιπτώσεις κυρίως προυπάρχουσας Α.Ρ.Ν.

Στη Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική ΙΑΣΩ, με τη συνεργασία του Ιατρείου Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων & Κύησης και των γυναικολόγων, επιτυγχάνεται πλήρης κάλυψη όλων των ανωτέρω περιπτώσεων.

Στο Ιατρείο Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης, επιτυγχάνεται ο σωστός προγραμματισμός τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο.

Έτσι, η ύπαρξη κάποιου αυτοάνοσου ρευματικού νοσήματος, δεν αποτελεί πλέον απαγορευτικό παράγοντα για την επίτευξη της δημιουργίας μίας καινούργιας ζωής!

 

Ωράριο επικοινωνιας: Δευτ. – Παρ.: 08:00 – 16:00 / Σάββατο: 08:00 – 14:00

Υπεύθυνη Τμήματος: Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter