Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας    

Υπηρεσίες

Στη Μονάδα Παθολογικής Ογκολογίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες και διεθνώς αποδεκτές διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι, για την αντιμετώπιση όλων των μορφών νεοπλασιών (ογκολογικών και αιματολογικών). Όλες οι θεραπείες προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς. Πραγματοποιύνται τα παρακάτω είδη θεραπείας:

 • Στοχευμένες θεραπείες
 • Χημειοθεραπείες
 • Ανοσοθεραπείες
 • Ορμονοθεραπείες

Εκτός από τη χορήγηση θεραπειών, προσφέρονται δυνατότητες μετάγγισης αίματος και παραγώγων αυτού, μικρής διάρκειας άλλες ενδοφλέβιες αγωγών, για υποστηρικτικές θεραπείες, ή για την αντιμετώπιση του πόνου (διαθέτει εξειδικευμένο ιατρείο πόνου), όπως και δυνατότητα ανακουφιστικών πράξεων (παροχέτευση συλλογών).

Καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών για θεραπείες με ολιγόωρη παραμονή σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον. Είναι εξοπλισμένη με μηχάνημα κάθετης νηματικής ροής αέρα για την προπαρασκευή των κυτταροστατικών φαρμάκων.

Συνεργάζεται με καταξιωμένους Παθολόγους-Ογκολόγους οι οποίοι διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενειών. Η συστηματική εκπαίδευση και συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια, εξασφαλίζει την ενημέρωση τους γύρω από τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και την εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Συνεργάζονται άμεσα με όλες τις ιατρικές ειδικότητες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, για την ολιστική αντιμετώπιση ακόμα και των πιο απαιτητικών ογκολογικών περιστατικών. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο στη φροντίδα ογκολογικών ασθενών και γνωρίζει τις ιδιαίτερες τους ανάγκες.

Βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα διαγνωστικά και εργαστηριακά τμήματα (κεντρικά εργαστήρια, ιατρικές απεικονίσεις, παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό εργαστήριο, πυρηνική ιατρική) καθώς και με το τμήμα ακτινοθεραπείας της Κλινικής.

 • Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

  Στο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές για την αντιμετώπιση ακόμα και των πιο σύνθετων ογκολογικών προβλημάτων.

  Είναι  εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή Trilogy της αμερικάνικης εταιρείας Varian και εφαρμόζονται οι πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας (3DConformal, IMRT, VMAT, IGRT) σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα και οργανισμούς (RTOG, ASTRO, ESTRO).

  Ο σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας πραγματοποιείται από υπερσύγχρονο μηχάνημα εξομοίωσης, CT Simulator της εταιρείας Siemens, που εντοπίζει την ακριβή θέση ακτινοβόλησης, εξασφαλίζει την αξιόπιστη είσοδο των δεσμών της ακτινοβολίας στο σώμα και παρακολουθεί την εξέλιξη της θεραπείας.

 • Συμμετοχή στο Ογκολογικό Συμβούλιο

  Το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας συμμετέχει στο τακτικό Ογκολογικό Συμβούλιο για αποφάσεις που αφορούν στη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, με συμμετοχή διεπιστημονικής ιατρικής ομάδας. Στο Ογκολογικό Συμβούλιο συμμετέχουν οι χειρουργοί των διαφόρων ειδικοτήτων (καθένας για την ειδικότητά του), οι παθολόγοι ογκολόγοι για τη χημειοθεραπεία και οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι. Επίσης, οι παθολογοανατόμοι που μελετούν στο μικροσκόπιο τον ακριβή τύπο του όγκου, οι ακτινολόγοι διαγνώστες που μελετούν απεικονιστικά την πάθηση και γιατροί άλλων ειδικοτήτων κατά περίπτωση. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου καθορίζεται ποια είναι η καταλληλότερη  θεραπεία ή θεραπείες για κάθε περίπτωση, η σειρά με την οποία θα γίνουν και το ακριβές πρωτόκολλο της καθεμίας.
 • Καπέλα ψυχρής θεραπείας κατά της αλωπεκίας

  Τα Καπέλα Ψυχρής Θεραπείας είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την αποφυγή της τριχόπτωσης, η οποία προκαλείται από  τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

  Η επίδραση του φαρμάκου στους θύλακες των τριχών έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αδρανοποίησή τους η οποία οδηγεί στην τριχόπτωση. Με τη χρήση της κάσκας μειώνεται η θερμοκρασία στο τριχωτό της κεφαλής, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται, επιτρέποντας σε πολύ μικρή ποσότητα του φαρμάκου να περάσει στους θύλακες των τριχών και να αποφευχθεί η απώλεια μαλλιών.

  Η αλωπεκία αποτελεί την εμφανέστερη παρενέργεια της αντικαρκινικής θεραπείας, αλλά και της ακτινοθεραπείας της κεφαλής, η οποία δημιουργεί σημαντικό ψυχολογικό πρόβλημα στον ασθενή. Με τη χρήση των καπέλων ψυχρής θεραπείας μπορούν να αποφευχθούν οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του ασθενούς, χωρίς να είναι ορατά τα σημάδια της χημειοθεραπείας.

  Τα Καπέλα Ψυχρής Θεραπείας κατασκευάζονται με αυστηρές ιατρικές προδιαγραφές και απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Τα χαρακτηριστικά τους είναι:

  • Όλα τα υλικά κατασκευής είναι αντιτοξικά και αντιαλλεργικά.
  • Είναι άνετα ως προς τη χρήση.
  • Προσαρμόζονται άνετα σε όλα τα μεγέθη των κεφαλών.
  • Δεν περιορίζουν την κινητικότητα τους ασθενούς.
  • Δεν χρειάζεται η λήψη κάποιου παρασκευάσματος.
  • Δεν προκαλούν πονοκεφάλους στον ασθενή.
Πληροφορίες
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Ώρες Λειτουργίας: