Μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού
Dr. Καραδαγλής Γεώργιος
Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Μαστολόγος
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Χειρουργική Ομάδα Κέντρου Μαστού ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών και η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ 40 και 45 ετών. Στατιστικά 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει αυτή την ασθένεια.
Καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται τον προληπτικό έλεγχο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι επιτακτική καθώς ο καρκίνος αυτός είναι θεραπεύσιμος αν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, σε περίπου 97% των γυναικών.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι:
- γενετική προδιάθεση
- ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια
- πρώτη εγκυμοσύνη > 35 ετών / ατεκνία
- καθυστερημένη εμμηνόπαυση
- απουσία άσκησης, κακή διατροφή, παχυσαρκία, αλκοόλ, κάπνισμα
- ιστορικό ακτινοβολίας/ακτινοθεραπείας
Πως γίνεται η έγκαιρη διάγνωση;
Με αυτοεξέταση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών. Με την αυτοεξέταση εξοικειώνεστε µε τη φυσιολογική εμφάνιση και υφή του στήθους σας. Έτσι αντιλαμβάνεστε αμέσως τις αλλαγές και ενημερώνετε το γιατρό σας. Ξεκινήστε από την ηλικία των 20 ετών και κάντε την κάθε μήνα, λίγες μέρες μετά την περίοδο.
Αν παρατηρήσετε:
- ψηλαφητό ογκίδιο
- αλλαγές στο χρώμα, μέγεθος του μαστού / της θηλής
- έκκριση υγρού από τη θηλή
- εξογκώματα, βαθουλώματα ή ρυτίδωση στο στήθος / στις θηλές
επικοινωνήστε με τον μαστολόγο σας. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα κάνει τη σωστή διάγνωση με τον υπέρηχο μαστού και με όποιες άλλες μεθόδους χρειαστούν.
Η μαστογραφία ανιχνεύει όγκους μικρού μεγέθους, πριν γίνουν ψηλαφητοί. Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται μεταξύ 35- 40 ετών (μαστογραφία αναφοράς). Από την ηλικία των 40 ετών πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο .
Το υπερηχογράφημα μαστών είναι ανώδυνο, χωρίς ακτινοβολία και είναι απαραίτητο στη διερεύνηση ψηλαφητών και μαστογραφικών ευρημάτων. Χρησιμοποιείται για προληπτικό ετήσιο έλεγχο, σε ηλικίες κάτω των 35 ετών, ενώ σε ηλικίες άνω των 40 συμπληρώνεται με μαστογραφία. Ο ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος πρέπει να αρχίζει νωρίτερα, ακόμα και πριν από τα 25, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών.
Το υπερηχογράφημα συμβάλει στη ανάδειξη μικρότερων εστιακών βλαβών, οι οποίες θεωρούνται δύσκολο να εντοπισθούν σε πρώιμο στάδιο. Βιοψία ενός ύποπτου μορφώματος μπορεί να γίνει υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση για να σχεδιαστεί η περαιτέρω αντιμετώπιση.
Η μαγνητική μαστών είναι ακόμη ένα διαγνωστικό μέσο, έχει όμως συγκεκριμένες ενδείξεις.
Με όλα τα παραπάνω μπορούμε να πετύχουμε την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Οι εξετάσεις αλληλοσυμπληρώνονται και καμία δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο της άλλης.
Αφιερώστε 10 λεπτά από τον χρόνο σας κάθε μήνα για την αυτοεξέταση, και μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο στο γυναικολόγο σας. Η σωστή πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν κυριολεκτικά ζωές.