Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος
Μέλλος Θωμάς
Χειρουργός Ορθοπεδικός, Ειδικός Αθλίατρος
Κάθε χρόνο, η 17η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος. Αυτή τη μέρα τονίζεται ο αυξανόμενος αριθμός ατυχημάτων και τραυματισμών που προκαλούν θάνατο και αναπηρία σε ολόκληρο τον κόσμο και η ανάγκη πρόληψής τους.
Τραύμα σημαίνει "κάθε κάκωση που προκαλείται στο σώμα". Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους, όπως οδικά ατυχήματα, πυρκαγιές, εγκαύματα, πτώσεις κυρίως σε ηλικιωμένους, εργατικά ατυχήματα, ατυχήματα σε αθλητική δραστηριότητα, πράξεις βίας και εγκλήματα κατά του ευάλωτου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.
Μεταξύ όλων των αιτιών, τα τροχαία είναι η κύρια αιτία τραυματισμού ανά τον κόσμο. Πολλοί τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία, ενώ άλλοι μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν θάνατο. Κάθε χρόνο, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τραυματισμούς σε όλο τον κόσμο. Oαριθμός των ασθενών λόγω τραυματισμού αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτό όχι μόνο αυξάνει το ποσοστό νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά και επηρεάζει την εθνική παραγωγικότητα λόγω του ότι ο νεότερος πληθυσμός συμμετέχει κυρίως σε οδικά ατυχήματα. Επομένως, όλοι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.
Ο σχεδιασμός των δρόμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του τραύματος. Αλλά το ποσοστό των τραυματισμών που οφείλονται σε τροχαία δεν μπορεί να μειωθεί μόνο με επαρκή σχεδιασμό του δρόμου. Είναι καθήκον κάθε πολίτη κάθε χώρας να ενεργεί υπεύθυνα. Θυμηθείτε, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Το τραύμα δεν είναι τυχαίο. Μπορεί εύκολα να αποφευχθεί όταν είμαστε προσεκτικοί. Έτσι, βοηθήστε τον εαυτό σας, καθώς και άλλους, ενεργώντας υπεύθυνα.
Τι πρέπει να κάνετε:
- Ακολουθήστε προσεκτικά τους κανόνες οδικής ασφάλειας.
- Προσέξτε τα προειδοποιητικά σήματα και τα σήματα κυκλοφορίας κατά την οδήγηση.
- Να φοράτε πάντα κράνος ενώ οδηγείτε ένα δίτροχο.
- Αποφύγετε τους περισπασμούς όπως τα κινητά τηλέφωνα και τη δυνατή μουσική ενώ βρίσκεστε στο δρόμο.
- Κάντε σύντομα διαλείμματα σε περίπτωση μακράς, συνεχούς οδήγησης.
- Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά από ηλεκτρικούς διακόπτες και καλώδια, αιχμηρά αντικείμενα και φάρμακα.
- Ελέγχεται την ασφάλεια του χώρου που παίζει το παιδί σας.
- Χρησιμοποιείται κατάλληλα παιδικά καθίσματα και να τα ασφαλίζεται σωστά.
- Διατηρείτε πάντα ένα κιτ ασφαλείας πρώτων βοηθειών στο σπίτι και στο όχημά σας.
- Βεβαιωθείτε ότι οι σκάλες, τα παράθυρα, τα μπαλκόνια και οι οροφές είναι ασφαλείς για να αποφύγετε τις πτώσεις κυρίως σε ηλικιωμένους και παιδιά.
- Σε περίπτωση αθλητικής δραστηριότητας να φοράτε το σωστό εξοπλισμό, να κάνετε την απαραίτητη προθέρμανση και να ενυδατώνεσαι τακτικά.
- Στον εργασιακό χώρο τηρείτε τους κανονες ασφαλείας.
- Μάθετε τις βασικές τεχνικές υποστήριξης της ζωής και βοηθήστε τους τραυματίες.
Τι δεν πρέπει να κάνετε:
- Μην οδηγείτε όταν είστε κουρασμένοι, αισθάνεστε υπνηλία ή είστε μεθυσμένοι.
- Μην οδηγείτε παράτολμα, σε περίπτωση βιασύνης.
- Μην χρησιμοποιείτε επικίνδυνα μηχανήματα.
- Σε περίπτωση τραυματισμού στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη, μην μετακινείτε το άτομο από το χώρο του ατυχήματος χωρίς ιατρική βοήθεια. Η μετακίνηση του τραυματία μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στην πλάτη ή στον αυχένα.
- Μην δίνετε υγρά σε τραυματισμένο άτομο που δεν έχει τη συνείδηση του.
- Καλέστε το συντομότερο ιατρική βοήθεια.
Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη της αθλητικής δραστηριότητας η οποία θα βοηθήσει στην καλύτερη αποκατάσταση στην μετατραυματική ή μετεγχειρητική περίοδο και πιθανόν και στην πρόληψη κυρίως από πτώσεις στην τρίτη ηλικία.