COVID-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

COVID-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Μάριος Κωνσταντίνος Λαζανάς
Παθολόγος Λοιμωξιολόγος
Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σημειώνεται στη χώρα μας από τον COVID-19, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούμε να τον κρατήσουμε έξω από την «πόρτα μας». Παρόλο που υπάρχουν και «αθώοι» κορωνοϊοί, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ μας εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Πρέπει λοιπόν να μένουμε σπίτι μας χωρίς επισκέψεις, χωρίς οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις, σεβόμενοι την απαγόρευση συνάθροισης και τηρώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια με τον βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο και όχι με τον αέρα. Μεταδίδεται επίσης με τα χέρια μας όταν αγγίζουμε μολυσμένες επιφάνειες ή κόπρανα. Εάν βάλουμε τα χέρια μας στο στόμα, στα μάτια, στο πρόσωπό μας, κινδυνεύουμε να μολυνθούμε.

Δεν τρίβουμε τα μάτια μας, αποφεύγουμε τους φακούς επαφής και ξαναφοράμε τα γυαλιά μας που δρουν προστατευτικά. Όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε δεν βάζουμε ποτέ την παλάμη μας. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο, το οποίο αμέσως πετάμε ή τον αγκώνα μας που είναι σκεπασμένος με ρούχο. Τα ρούχα μας θα πρέπει να πλένονται στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία. Απαραίτητο το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και στη συνέχεια η χρήση οινοπνεύματος ή αντισηπτικού, ιδιαίτερα πριν το φαγητό ή όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας. Οι επιφάνειες πρέπει να απολυμαίνονται με χρήση διαλύματος οικιακής χλωρίνης 5,25% σε αναλογία 1/49 και για μεταλλικές επιφάνειες οινόπνευμα 70%.

Όχι στις συναθροίσεις

Μένουμε λοιπόν στο σπίτι και δεν συναθροιζόμαστε, ώστε να αποφύγουμε την επαφή με κάποιον πάσχοντα ή με κάποιον φορέα του COVID-19, αλλά και για να μη μεταδώσουμε και εμείς τον ιό, δεδομένου ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.

Η παραμονή βέβαια στο σπίτι δημιουργεί πολλά προβλήματα. Δημιουργεί περισσότερες σκέψεις, επιτείνει τον φόβο και την ψυχολογική επιβάρυνση. Πρέπει ο χρόνος στο σπίτι να είναι δημιουργικός διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας ταινίες, ασχολούμενοι με τα χόμπι μας ή κάνοντας «εργασιοθεραπεία» ασχολούμενοι με τον κήπο μας, το μπαλκόνι με τα λουλούδια, φτιάχνοντας τις ντουλάπες μας ή το γραφείο μας ή κάνοντας ήπια και όχι εξαντλητική γυμναστική.

Από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο την επίσημη ενημέρωση, δεδομένου ότι οι πολύωρες εκπομπές και τα ατελείωτα προγράμματα για τον κορωνοϊό, μόνο πανικό μπορούν να προκαλέσουν.

Ναι στη σωστή διατροφή

Η παραμονή στο σπίτι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Βασικό μέλημα είναι η σωστή διατροφή. Τρώμε υγιεινά, με πολλά υγρά, φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας υπερλιπιδαιμικά γεύματα, το αλκοόλ και το «τσιμπολόγημα». Το «delivery» πρέπει να αποφεύγεται στο πλαίσιο του κανόνα της υγιεινής διατροφής. Ας συνυπολογίσουμε σε αυτή την περίοδο την επικινδυνότητα που μπορεί να υπάρχει από αυτόν που παρασκευάζει τα γεύματα και από τον μεταφορέα. Η παραλαβή πρέπει να γίνεται στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού και εάν είναι δυνατόν να έχουμε πληρώσει ηλεκτρονικά ή με κάρτα. Οι συναλλαγές με χαρτονομίσματα και ιδιαίτερα με κέρματα πρέπει να αποφεύγονται.

Θα πρέπει γενικά να γνωρίζουμε ότι στην αποστολή δεμάτων δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού.

Τι κάνουμε εάν έχουμε συμπτώματα

Παραμένοντας λοιπόν στο σπίτι εάν εμφανίσουμε πυρέτιο με πονόλαιμο, βήχα, κακουχία, πόνο στους μυς ή τα κόκκαλα, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή τον ΕΟΔΥ για οδηγίες. Εάν εμφανίσουμε υψηλό πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, θα χρειασθεί οπωσδήποτε επίσκεψη στο νοσοκομείο και πιθανή νοσηλεία.

Σ’ ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 1-5%, μπορεί να χρειασθεί διασωλήνωση. Όπως πολλές φορές έχει ανακοινωθεί, τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις (καρδιοπάθειες, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια πνευμονικά νοσήματα, νεοπλασίες υπό θεραπεία) ή καπνιστές μπορεί να αναπτύξουν πιο βαριά συμπτωματολογία.

Θεραπευτικά δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων έχει ετοιμάσει θεραπευτικό αλγόριθμο, σύμφωνα με τις οδηγίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και της εμπειρίας της Κίνας. Η χορήγηση αυτών των φαρμάκων, που βρίσκονται σε πλήρη επάρκεια στη χώρα μας, θα γίνεται μετά από συγκατάθεση του ασθενούς ή  των συγγενών του. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν έχουν καμία δράση στον κορωνοϊό τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Προσέχουμε και μένουμε μέσα εθελοντικά ή υποχρεωτικά! 

Σχετικά Άρθρα

26 Απριλίου - 2 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού / Χρήσιμες γνώσεις για τ...
26 Απριλίου - 2 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού / Χρήσιμες γνώσεις για τ...
Γενική Κλινική
Η σχέση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων (ΧΑΠ, άσθμα) και του καπνίσματος με...
Η σχέση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων (ΧΑΠ, άσθμα) και του καπνίσματος με...
Γενική Κλινική
Διατροφή ενηλίκων κατά τη διάρκεια πανδημίας από τον Covid-19 σύμφωνα με τις σ...
Διατροφή ενηλίκων κατά τη διάρκεια πανδημίας από τον Covid-19 σύμφωνα με τις σ...
Γενική Κλινική
COVID-19: Πως επηρεάζει τον τοκετό σας
ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
COVID-19: Πως επηρεάζει τον τοκετό σας
Μαιευτική - Γυναικολογική