Παγκόσμια ημέρα καρδιάς – Φροντίστε την καρδιά σας!

Παγκόσμια ημέρα καρδιάς – Φροντίστε την καρδιά σας! Μελίνα Νταλαπάσχα
Καρδιολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνη Καρδιολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Το 1999, η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθιέρωσαν την 29η Σεπτεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα καρδιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η καρδιά είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος. Είναι ένας μυς με μέγεθος περίπου όσο η γροθιά ενός ανθρώπου, ο οποίος δίνοντας στο αίμα πίεση, το ωθεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα. Είναι μία φυσική αντλία που παίρνει το αίμα από τις φλέβες και το στέλνει στις αρτηρίες.   Ξεκινά να χτυπά περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και λειτουργεί ακατάπαυστα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του οργανισμού. Κάνει περίπου 72 σφυγμούς το λεπτό, 100.000 φορές την ημέρα και 3 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής

Για να λειτουργεί όμως σωστά η καρδιά μας πρέπει να την προσέχουμε και να τη διατηρούμε υγιή. H σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση. Η μεσογειακή διατροφή είναι το πρότυπο της δίαιτας για την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι σημαντική αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής συνολικά.

Βάλτε στόχο να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ήπια σωματική δραστηριότητα πέντε φορές την εβδομάδα
  • Διακοπή καπνίσματος 
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ στο ελάχιστο
  • Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους
  • Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Τακτικός έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης
  • Ετήσιος προληπτικός εργαστηριακός και καρδιολογικός έλεγχο

Και μην ξεχνάτε ότι το γέλιο είναι αντίδοτο στην καρδιά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο καγχασμός μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στην επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη ροή του αίματος έως και 45 λεπτά μετά το γέλιο. Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Φροντίστε την καρδιά σας!

https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/