Ενδοορθικός υπέρηχος : Η σημασία του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού

Ενδοορθικός υπέρηχος : Η σημασία του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού Δρ. Αναστάσιος Εφέογλου
Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός σπλάχνων
Πτυχιούχος διδακτορικού (doctor medicinae) πανεπιστημίου Βέρνης
Eξειδικευθείς στην Ελβετία στην πρωκτολογική και colorectal χειρουργική κατά των
κατευθυντήριων οδηγιών του EBSQ (European Board of Surgery Qualification και
DGAV (Deutsche Gesellschaft für Allgemein- und Viszeralchirurgie e.V.)
Μετεκπαιδευθείς στην λαπαροσκοπική χειρουργική παχέος εντέρου και των κήλων του κοιλιακού τοιχώματος
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών φτάνουν καθημερινά στην πόρτα του γενικού χειρουργού ζητώντας τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού. Υπολογίζεται πως περισσότερο από το 50% του πληθυσμού θα υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις δυσάρεστες και επώδυνες συνέπειες των παθήσεων της περιοχής αυτής, όπως:

Αιμορροϊδοπάθεια
Ραγάδα πρωκτού
Συρίγγιο πρωκτού
Απόστημα
Κονδυλώματα
Ακράτεια
Τραυματισμοί κατά τον τοκετό
ή και σπανιότερα καρκίνος πρωκτού / εντέρου

Η εμπειρία έχει δείξει πως τα παραπάνω στο σύνολό τους χρήζουν μιας εξειδικευμένης ιατρικής προσέγγισης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις, να μειωθεί το ποσοστό επιπλοκών και εν τέλει να ανακουφιστεί κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο ο πάσχων/πάσχουσα.

Ένα σύγχρονο χειρουργικό ιατρείο πρωκτού, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπόσχεται αρτιότητα στη διάγνωση και θεραπεία των συγκεκριμένων παθήσεων. Καίριας σημασίας στην περίπτωση αυτή κρίνεται η χρήση του ενδοορθικού / διορθικού υπερήχου.

Τι είναι ο ενδοορθικός υπέρηχος;

Το ενδοπρωκτικό / διορθικό υπερηχογράφημα (endoanal – endorectal ultrasound) είναι η εξέταση της περιοχής του πρωκτού και του ορθού (περιφερικότερο τμήμα του παχέως εντέρου) που απεικονίζει με πολύ λεπτομερή τρόπο τους ιστούς και τις παθολογικές αλλοιώσεις και συμβάλλει σημαντικά στην διευκρίνιση δυσχερών περιπτώσεων. Η συσκευή αποτελείται από ένα άκαμπτο ηχοβολέα των υπερήχων ο οποίος εισάγεται στον πρωκτικό σωλήνα χωρίς σημαντικό πόνο και επιτυγχάνεται η άμεση ακουστική επαφή με τα τοιχώματα του πρωκτού και του ορθού χωρίς παραμόρφωση των ιστών. Με την εξέταση αυτή απεικονίζονται με λεπτομέρεια τα ανατομικά στοιχεία μέχρι βάθους 5 cm, όπως η υποεπιθηλιακή στοιβάδα, ο έσω σφιγκτήρας, η αγκύλη του ηβοορθικού μυός και ο έξω σφιγκτήρας.