Κολπική μαρμαρυγή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Γνώση και πρόληψη σώζουν ζωές

Κολπική Μαρμαρυγή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Γνώση και πρόληψη σώζουν ζωές Κωνσταντίνος Κουτράκης
Ειδικός Καρδιολόγος
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο ανώτερες και οπίσθιες κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι της) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, χωρίς να συντονίζονται με τις δύο κατώτερες και πρόσθιες κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες).

Κολπική Μαρμαρυγή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Γνώση και πρόληψη σώζουν ζωέςΚολπική Μαρμαρυγή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Γνώση και πρόληψη σώζουν ζωές

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας (αποτελεί περίπου το 1/3 όλων των αρρυθμιών). Όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να την εμφανίσει. Έχει υπολογιστεί ότι μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους (24% των αντρών και 22% των γυναικών) θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. και 5,1 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. (σχεδόν 2,5% του πληθυσμού) έχουν διαγνωστεί με μιας μορφής κολπική μαρμαρυγή.

Συμπτώματα

Πολλές φορές τα συμπτώματα της Κολπικής Μαρμαρυγής δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «σιωπηλή πάθηση». Τα πρώτα, όμως, σημάδια με τα οποία εκδηλώνεται είναι συνήθως:

  • Ταχυπαλμίες ή / και αρρυθμίες
  • Αδυναμία
  • Πόνος στο στήθος
  • Αυξημένα επεισόδια λιποθυμίας
  • Αυξημένη κόπωση
  • Ζαλάδα ή δύσπνοια.

Η Κολπική Μαρμαρυγή μπορεί να είναι περιστασιακή ή παροξυσμική, όταν τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται, διαρκούν για λίγα λεπτά έως ώρες και στη συνέχεια εξαφανίζονται, επίμονη, όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα από μόνος του, αλλά απαιτείται ειδική θεραπεία, προκειμένου να αποκατασταθεί, αλλά και μόνιμη, όταν ο καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί παρά μόνο με τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει ένας ασθενής κολπική μαρμαρυγή. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Ηλικία

Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ασθενή, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί κολπική μαρμαρυγη.

Ατομικό ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης

Όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής καρδιοπάθεια παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.

Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν δεν είναι ελεγχόμενη με φαρμακευτική αγωγή και υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Άλλες χρόνιες παθήσεις

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις όπως η θυρεοειδοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφροπάθεια ή πνευμονοπάθεια έχουν εξίσου αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή συμπτώματα μαρμαρυγής.

Κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

Παχυσαρκία

Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει και τον κίνδυνο προσβολής.

Οικογενειακό ιστορικό

Σε κάποιες οικογένειες έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει κληρονομικότητα στην εμφάνιση της νόσου.

Πώς συνδέεται με το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Η Κολπική Μαρμαρυγή απαιτεί άμεση θεραπεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί και να «μπλοκάρουν» την κανονική ροή του αίματος προς το κεφάλι.

Κολπική Μαρμαρυγή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Γνώση και πρόληψη σώζουν ζωές

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 20-30% των ασθενών με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν κολπική μαρμαρυγή πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το αρχικό επεισόδιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό επεισόδιο, ως αποτέλεσμα της κολπικής μαρμαρυγής, εκδηλώνεται με:

  • ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πόδι, στο χέρι ή στο πρόσωπο
  • δυσκολία στην ομιλία ή στη κατανόηση του λόγου
  • αδυναμία κίνησης
  • έντονο πονοκέφαλο
  • προβλήματα στην όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια

Πώς μπορεί να προληφθεί

Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση στους πάσχοντες από Κολπική Μαρμαρυγή είναι ότι το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο μπορεί να προληφθεί, αρκεί να συμμορφώνονται στη φαρμακευτική αγωγή και να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σημαντική θεωρείται και η τακτική άσκηση, που συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επίσης, οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς να κόψουν το κάπνισμα, να περιορίσουν το αλκοόλ και τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Νιώσε τον παλμό, εντόπισε το πρόβλημα

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των ασθενών για την έγκαιρη διάγνωση της ΚΜ, συνιστά την συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών.

Μετρήστε τους καρδιακούς σας παλμούς, πιέζοντας δύο δάχτυλα στον καρπό σας και καταγράψτε τα αποτελέσματα δύο φορές την ημέρα, για δύο εβδομάδες. Αν έχετε ακανόνιστο σφυγμό, ενδέχεται να οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.