Κήλη και Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση

Κήλη και Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση
Ευάγγελος Καναβός
Γενικός Χειρουργός
Συνεργάτης Ιασώ Θεσσαλίας

 

Βουβωνοκήλη και Ολική Eξωπεριτοναική Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση

Περίπου 600.000 χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών γίνονται ετησίως….

Η Ολική Εξωπεριτοναική Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση βουβωνοκήλης Κήλης (TEP), είναι μία τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν χάσματα μυών στο κοιλιακό τοίχωμα , χρησιμοποιώντας μικρές τομές, ειδικά εργαλεία και χρήση ειδικής κάμερας, δίχως ο χειρουργός να εισέρχεται στήν περιτοναική κοιλότητα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά όργανα.

Τι είναι η Κήλη;

Όταν εμφανίζεται βουβωνοκήλη, σημαίνει ότι τα στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν,υποχωρούν, δημιουργώντας εμφανές εξόγκωμα.

Η κήλη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως, σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση.

Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με τον καιρό ούτε μπορεί να εξαφανισθεί, (να θεραπευθεί), αυτόματα.

ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΗΛΕΣ;

Στο κοιλιακή περιοχή, υπάρχουν σημεία, όπου ενδεχομένως το μυικό τοίχωμα είναι πιό αδύνατο. Κήλες μπορούν να δημιουργηθούν σε αυτές ή άλλες περιοχές, λόγω αυξμένης πίεσης στο κοιλιακό τοίχωμα, λόγω τραυματισμού, ηλικίας, παλαιάς τομής ή από κάποιο ευένδοτο σημείο, που υπάρχει εκ γενετής.

Κήλη μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Στους ενηλίκους ένα αδύνατο σημείο από την φύση ή η πίεση από την άρση βάρους, επίμονο βήχα, δυσκοιλιότητα ή δυσουρία μπορούν να προκαλέσουν εξασθένηση ή διαχωρισμό του κοιλιακού τοιχώματος.

Κήλη - ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που πάσχει από κήλη.

  • Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
  • Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Λαπαροσκοπική μέθοδος TEP.

Σ’αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνος, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη. Και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ενα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά χειρουργικά ράμματα. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία ή ενίοτε με περιοχική ή επισκληρίδιο.

Η Μέθοδος TEP

Η μέθοδος TEP (Totally ExtraPeritoneal), είναι η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη λαπαροσκοπική πρόσβαση για επιδιόρθωση των κηλών της βουβωνικής περιοχής. Χρήση τριών μικρών οπών, 1 εκατοστού και 2 τών 3 χιλιοστών.

Αποτελεί πολύ εξειδικευμένη μεθοδο, που ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο στον χώρο της κήλης μπροστά απο το περιτόναιο που καλύπτει τά σπλάχνα, και κάτω απο το μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς.

Με τον τρόπο αυτό η επέμβαση γίνεται πλήρως εκτός κοιλίας, χωρίς επαφή με τα σπλάχνα , ακριβώς στον χώρο που δημιουργούνται οι κήλες.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον ασθενή να αναρρώσει πιό γρήγορα και να έχει μικρότερη μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΗΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;

Η TEP είναι ιδανική μέθοδος για κάθε τύπο κήλης, και ιδιαίτερα γιά:

  • Υποτροπή ανοικτής βουβωνοκήλης,
  • Άμφω βουβωνοκήλες ΗΣ ΚΗΛΗΣ ;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Μετά την επέμβαση ίσως να αντιλαμβάνεστε, μυϊκούς πόνους, σαν απο γυμναστική των κοιλιακών, ο οποίος συνήθως διαρκεί 24 με 48 ώρες.

Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε ακόμη και 2 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης.

Με την μέθοδο TEP, το πιθανότερο είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία και σεξουαλικές δραστηριότητες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (3 ημέρες κατά μέσο όρο).