Αισθητική Ρινοπλαστική - Σύγχρονα Δεδομένα

Αισθητική Ρινοπλαστική - Σύγχρονα Δεδομένα
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Η μύτη όπως γνωρίζουμε κατέχει την κεντρικότερη θέση στο πρόσωπο γύρω από την οποία «τοποθετούνται» όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε λοιπόν δυσμορφία στη μύτη έχει αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Συνηθίζουμε να προσέχουμε τα μάτια σαν το κύριο χαρακτηριστικό ενός προσώπου. Στην πραγματικότητα, η μύτη είναι εκείνη η οποία, υποσυνείδητα τις περισσότερες φορές, θα κάνει ένα πρόσωπο ελκυστικό ή μη. Μια όμορφη μύτη η οποία «δένει» αισθητικά και αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός προσώπου θα προσδώσει γλυκύτητα και αρμονία ακόμα και σε ένα μέτριο πρόσωπο.

Η ρινοπλαστική αποτελεί την πιο συχνή αλλά ταυτόχρονα και την πιο δύσκολη αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο. Απαιτεί από τον χειρουργό Ωτοριν/λόγο άριστη γνώση της ανατομίας της μύτης, όλων των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών, αλλά και υψηλή αισθητική. Και όλα αυτά γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά όσον αφορά την ανατομία της μύτης και τυχόν δυσμορφίες αυτής. Στην Καυκάσια φυλή οι πιο συχνές δυσμορφίες είναι:

  • Μύτη με ύβο (καμπούρα)
  • Μεγάλη μύτη
  • Μύτη με πεσμένη κορυφή
  • Στραβή μύτη
  • Μύτη με ευμεγέθη ή άμορφη κορυφή

 

 

Στα πλαίσια της προεγχειρητικής εκτίμησης, ο κάθε χειρουργός Ωτοριν/λόγος είναι υποχρεωμένος να αφιερώσει αρκετό χρόνο για να εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο κατά την πρώτη του επίσκεψη ποια είναι τα αισθητικά προβλήματα της μύτης του, τα βασικά στάδια τα ρινοπλαστικής, την μετεγχειρητική του πορεία, τις πιθανές επιπλοκές, αλλά και να λύσει οποιαδήποτε τυχόν απορία του. Θα πρέπει να θεωρείται ότι για κάθε ενδιαφερόμενο η ρινοπλαστική είναι ένα κομμάτι τελείως άγνωστο και όποιες πληροφορίες ή γνώσεις έχει, προέρχονται, είτε από προσωπικό ενδιαφέρον του ή από συζητήσεις με άλλα άτομα, όχι απαραίτητα ιατρούς. Για το λόγο αυτό, ο ειδικός οφείλει να καθησυχάσει τον ασθενή, αναπτύσσοντας μια ειλικρινή σχέση μαζί του, προσπαθώντας να εξαλείψει τυχόν φοβίες, μύθους, ανασφάλειες και άγχη που ενδέχεται να έχουν παρουσιαστεί.

 

 

Το χειρουργείο

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού αλλά και από το ίδιο το χειρουργείο και την πολυπλοκότητα της χειρουργικής επέμβασης. Γενικά όμως η διάρκειά της κυμαίνεται από μία έως μιάμιση ώρα στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, η επέμβαση αυτή έχει γίνει ελάχιστα τραυματική. Με τη χρήση πολύ μικρών ραμμάτων και μοσχευμάτων μπορεί να διορθωθεί οποιαδήποτε δυσμορφία. Η ρινoπλαστική είναι επέμβαση πλέον εντελώς ανώδυνη. Επίσης, ακόμα και αν συνδυασθεί με ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, δεν τοποθετείται ενδορινικός πωματισμός (γάζες ή φύλλα σιλικόνης ή σωληνάκια ή κάτι άλλο), οπότε ο/η ασθενής αναπνέει άμεσα από την μύτη του. Η παραμονή στο νοσοκομείο ή στην κλινική είναι συνήθως μερικές ώρες (4-5)και στην συνέχεια ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει για το σπίτι του. H ανάρρωση του διαρκεί έξι ημέρες και μετά μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Μία ρινοπλαστική που μπορεί να συνδυάζεται και με βελτίωση της ρινικής αναπνοής, μπορεί σίγουρα να αλλάξει την ψυχολογία, να τονώσει την αυτοπεποίθηση και να βελτιώσει το «προφίλ» κάποιου/ας, προσφέροντας μία ισορροπημένη ψυχική και σωματική υγεία.