Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΟΥΛΑΚΗΣ MD, MSc
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος Μαιευτικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) Παραμένουν ένα πρόβλημα της δημόσιας υγείας , τα οποία, εκτός από σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα, έχουν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και υψηλό κοινωνικό- οικονομικό κόστος. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Kάποια από τα νοσήματα αυτά μπορεί να μεταδοθούν από την έγκυο μητέρα στο παιδί. Σήμερα, είναι γνωστά πάνω από 30 διαφορετικά νοσήματα, βακτηριακά, ιογενή ή παρασιτικά, τα οποία μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Όσα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

Γιατί τα ΣΜΝ ονομάζονται και «σιωπηλή απειλή»;

Γιατί μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Εάν κάποιος όμως έχει συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, ουρηθρικό έκκριμα ή καύσο κατά την ούρηση στον άνδρα, γεννητικά έλκη ή πληγές.

Που οφείλεται η έξαρση των ΣΜΝ κατά τη θερινή περίοδο;

Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Sexually Transmitted Infections», η αύξηση του ποσοστού των νέων μολύνσεων από ΣΜΝ τους καλοκαιρινούς μήνες σχετίζεται με την αύξηση του αναφερόμενου αριθμού σεξουαλικών συντρόφων.

Συγκεκριμένα, σε ασθενείς που επισκέφθηκαν κλινική για τα ΣΜΝ στη Μελβούρνη της Αυστραλίας κατά το χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2014, η εποχική διακύμανση στις νέες διαγνώσεις των ΣΜΝ και οι αναφορές των ασθενών σχετικά με τον αριθμό των συντρόφων, που είχαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ήταν υψηλότερα το καλοκαίρι από ό,τι ήταν το χειμώνα.

Πότε θα πρέπει να εξεταστώ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

  • Θα πρέπει να επισκεφθείς το γιατρό σου, όταν έχεις κάποιο σύμπτωμα ενδεικτικό κάποιου ΣΜΝ, όπως πληγή/έλκος στην πρωκτογεννητική περιοχή, πόνο ή καύσο κατά την ούρηση, δύσοσμες εκκρίσεις από την ουρήθρα ή τον κόλπο ή ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία ή όταν ο σύντροφός σου έχει διαγνωσθεί με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή έχει συμπτώματα ενδεικτικά κάποιου ΣΜΝ.
  • Όταν έχεις διαγνωσθεί με κάποια ΣΜΝ, θα πρέπει να εξεταστείς και για τα υπόλοιπα.
  • Για κάποια νοσήματα συστήνεται προληπτικός ή προγεννητικός έλεγχος, ενημερώσου από το γιατρό σου.
  • Δεν θα πρέπει να παίρνεις αγωγή χωρίς την κατάλληλη εξέταση και χωρίς οδηγίες από τον γιατρό σου.

Εάν έχω κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τι σημαίνει αυτό για τον/την σύντροφό μου;

  • Μπορεί να έχει και ο/η σύντροφός σου.
  • Ενημέρωσέ τους/τις πρόσφατους/ες σεξουαλικούς συντρόφους, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκείνοι/ες σοβαρές επιπλοκές και τον κίνδυνο να μολυνθείς εκ νέου.
  • Ο γιατρός σου θα σου πει πόσο καιρό μετά τη θεραπεία, τη δική σου και του/της συντρόφου σου μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ;

Το προφυλακτικό είναι το ασφαλέστερο μέσο που έχεις για να προστατευτείς από τον κίνδυνο να κολλήσεις κάποιο ΣΜΝ.

  • Να χρησιμοποιείς προφυλακτικό σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική, στοματική από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια.
  • Το προφυλακτικό να είναι μιας χρήσης.
  • Πρόσεχε την ποιότητα και την ημερομηνία λήξης.
  • Ακολούθησε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
  • Άνοιξέ το προσεκτικά για να μην σκιστεί.
  • Μη χρησιμοποιείς λιποδιαλυτά λιπαντικά, όπως η βαζελίνη, γιατί το καταστρέφουν.