Μικροχειρουργική Κιρσοκηλεκτομή
Δρ. Κουτσιαρής Α. Επαμεινώνδας
Χειρουργός Ουρολόγος | Ανδρολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Η υπογονιμότητα είναι συχνή κατάσταση με ποσοστό εμφάνισης που κυμαίνεται στο 15% με βάση τις διεθνείς μελέτες. Στα μισά υπογόνιμα ζευγάρια το πρόβλημα εντοπίζεται στον άνδρα αποκλειστικά, αν και μερικοί άνδρες, ακόμη και σήμερα, αμφισβητούν σθεναρά την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόβλημα της γονιμότητας.
Οι παθήσεις που προκαλούν υπογονιμότητα στον άνδρα δεν δίνουν κατά κανόνα συμπτώματα κι έτσι αναγνωρίζονται μόνο μετά από άκαρπη προσπάθεια του ζευγαριού για τεκνοποίηση. Μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και τη γενικότερη ικανότητα γονιμοποίησης είναι η κιρσοκήλη.
Πρόκειται πρακτικά για διαταραχή των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από τους όρχεις οι οποίες, λόγω κακής κατασκευής, διογκώνονται και ακολουθούν οφιοειδή πορεία (όπως οι κιρσοί στα πόδια), με αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στους όρχεις.
Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα βάρους ή δυσφορίας και σπανιότερα πόνος στον όρχι που πάσχει. Τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα όταν αυξάνει η βαρύτητα της κιρσοκήλης και επιδεινώνονται από την ορθοστασία ή τη σωματική άσκηση.
Η έγκυρη διαγνωσή της απαιτεί τη διενέργεια μια εξειδικευμένης εξέτασης έγχρωμου υπερηχογραφήματος του οσχέου (doppler οσχέου), όπου θα καταμετρηθεί το εύρος των φλεβών και θα διαπιστωθεί η παλινδρόμηση του φλεβικού αίματος.
Η παρουσία της κιρσοκήλης έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει προοδευτικά τον όρχι μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως της υποξίας και της υψηλής θερμοκρασίας, με τελικό αποτέλεσμα την χαμηλή ποιότητα σπέρματος, την αυξημένη καταστροφή του γενετικού υλικού του σπέρματος (DNA fragmentation) και την ανδρική υπογονιμότητα.
Το DNA fragmentation (κατακρήμνιση γενετικού υλικού) όταν είναι υψηλό έχει ενοχοποιηθεί για μικρές πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης καθώς επίσης και για αυξημένο ποσοστό αποβολών κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης.
Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Mε τη χρήση τελευταίας γενιάς χειρουργικών μικροσκοπίων (μικροχειρουργική κιρσοκηλεκτομή), η αναγνώριση των ανατομικών δομών είναι τεχνικά εφικτή και η διόρθωση είναι εξαιρετικά λεπτομερής με αποτέλεσμα κλασσικές επιπλοκές παλαιότερων χειρουργικών τεχνικών (όπως η υποτροπή και η υδροκήλη) να έχουν εξαλειφθεί. Η μικροχειρουργική αποκατάσταση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη κιρσοκήλη συγκρινόμενη με όλες τις άλλες χειρουργικές μεθόδους σύμφωνα με διεθνείς συγκριτικές μελέτες. Ο ασθενής επιστρέφει έπειτα από λίγες ώρες στο σπίτι του, λαμβάνει εαν χρειασθεί κοινά αναλγητικά και μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα επανέρχεται πλήρως στην καθημερινοτητά του.
Η μικροχειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης βελτιώνει τις ποιοτικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά του σπέρματος, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα και τη πιθανότητα γονιμοποίησης. Η προσπάθεια για βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο: την τεχνολογία!