Γαστρεντερολογικό - Ενδοσκοπικό

Παθολογικός Τομέας
Γαστρεντερολογικό - Ενδοσκοπικό
Τηλεφωνικό κέντρο
2410 996000

Οι δραστηριότητες του Γαστρεντερολογικού τμήματος της Κλινικής καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της σύγχρονης Γαστρεντερολογίας και της Επεμβατικής Ενδοσκόπησης. Αναλυτικότερα οι επιμέρους δραστηριότητες - τμήματα είναι:

 • Τακτικό γαστρεντερολογικό ιατρείο.
 • Ενδοσκοπικό εργαστήριο: διαγνωστικές και επεμβατικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.
 • ERCP.
 • Ενδοσκοπικός υπέρηχος EUS

 

Ενδοσκοπικό Τμήμα

Διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου πεπτικού (γαστροσκοπήσεις και 12δακτυλοσκοπήσεις).

Διαγνωστικές ενδοσκοπήσεις κατωτέρου πεπτικού (κολονοσκοπήσεις και ορθοσιγμοειδοσκοπήσεις). Επεμβατικές ενδοσκοπήσεις ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού

 • Διαστολές στενώσεων οισοφάγου – στομάχου – εντέρου είτε με κηρία είτε με μπαλόνι.
 • Τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stents) σε στενώσεις οισοφάγου - 12δακτύλου - παχέως εντέρου. Επιπλέον και επείγουσα τοποθέτηση stent σε ειλεό παχέoς εντέρου (προεγχειρητικά ως γέφυρα με την επέμβαση: μείωση νοσηρότητας - μείωση διάρκειας νοσηλείας - εντερεκτομή και τελικοτελική αναστόμωση σε ένα χρόνο).
 • Ενδοσκοπική θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου.
 • Αφαίρεση ξένων σωμάτων από το ανώτερο και κατώτερο πεπτικό.
 • Απολίνωση κιρσών οισοφάγου (banding): χρόνια θεραπεία και προληπτική.
 • Βλεννογονική εκτομή πρώιμων νεοπλασμάτων και προκαρκινικών καταστάσεων (mucosectomy).
 • Πολυπεκτομές ανωτέρου και κατωτέρου πεπτικού.

 

ERCP

 • Διαγνωστική και Μαγνητική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP).
 • Επεμβατική ERCP (σφιγκτηροτομή - αφαίρεση λίθων – λιθοτριψία -τοποθέτηση ενδοπροσθέσεων πλαστικών και μεταλλικών αυτοδιατεινόμενων - τοποθέτηση παροχετεύσεων).

 

Ενδοσκοπικός υπέρηχος EUS

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος (EUS) είναι αναπόσπαστο εργαλείο για τους γαστρεντερολόγους στη διερεύνηση των παθήσεων  του πεπτικού σωλήνα, αλλά και άλλων οργάνων της άνω και κάτω κοιλιάς. Δίνει τη δυνατότητα λήψης κυττάρων μέσω υπερηχογραφικής καθοδήγησης με τις βελόνες FNA, έχει θέση στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του στομάχου, του οισοφάγου, στις ορθοπρωκτικές κακοήθειες, ενώ αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη διάγνωση όλων των καλοήθων και κακοήθων βλαβών του παγκρέατος.

Από τελευταίες μεταναλύσεις επιβεβαιώνεται πως το EUS αποτελεί εργαλείο υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, ειδικά για μικρές παγκρεατικές βλάβες <2 εκ. με ποσοστά ευαισθησίας έως 94%, σαφώς υψηλότερα από τις συνήθεις απεικονιστικές μεθόδους MRI ( 82%)και CT (69%), ενώ τα νεότερα δεδομένα μας αναδεικνύουν τη σημασία του ενδοσκοπικού υπερήχου στην εκτίμηση της αγγειακής διήθησης της παγκρεατικής βλάβης, πληροφορία ζωτικής σημασίας για την εξαιρεσιμότητα ή όχι της νεοεξεργασίας.

Η προετοιμασία της εξέτασης, οι αντενδείξεις και οι επιπλοκές είναι ίδιες με τη συμβατική ενδοσκόπηση για τον διαγνωστικό ενδοσκοπικό υπέρηχο, ενώ σε περίπτωση λήψης βιοψίας η πιθανότητα αιμορραγίας, λοίμωξης ή παγκρεατίτιδας είναι ελάχιστη (<1%) με τις επιπλοκές αυτές να είναι ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες. Ο ασθενής πάει σπίτι του την ίδια μέρα, σιτίζεται κανονικά και πηγαίνει στην εργασία του την επόμενη κιόλας εργάσιμη.

Ο συνδυασμός της υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας με το εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας της εξέτασης θέτουν το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα στην κορυφή της διαγνωστικού αλγόρυθμου για διάφορες παθήσεις της άνω κοιλίας και κυρίως στην άνιση μάχη κόντρα στον παγκρεατικό καρκίνο. Καθώς απαιτείται εξειδίκευση και πιστοποίηση του γαστρεντερολόγου που το διενεργεί και κατάλληλος εξοπλισμός σε νοσοκομειακό περιβάλλον, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας αποτελεί το ιδανικό μέρος στην Κεντρική Ελλάδα για τη διενέργεια του ενδοσκοπικού υπερήχου (EUS).