Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας

Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας Ιωάννης Β. Φεζουλίδης
Ακτινολόγος
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διευθυντής Τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Το Εργαστήριο Ακτινολογίας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας γιορτάζει μαζί με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρία, με περισσότερες από 140 ιατρικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο, με όλους τους Ιατρούς Ακτινολόγους του κόσμου, τους Τεχνολόγους Ακτινολόγους, τους Φυσικούς Ιατρικής και όλους τους Εργαζόμενους συναφών επαγγελμάτων τη Διεθνή Ημέρα Ακτινολογίας στις 8 Νοεμβρίου 2020. Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας καθιερώθηκε το 2012 για να αποτίσει φόρο τιμής στον Wilhelm K. Röntgen, Γερμανό φυσικό, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ στις 8 Νοεμβρίου του 1895.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας είναι αφιερωμένη σε όλους τους επαγγελματίες της απεικόνισης και τον ουσιαστικό ρόλο τους στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, συμβάλλοντας απαραίτητα στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Η ανακάλυψη των ακτίνων Χ (ακτίνων Roentgen) θεωρήθηκε εξαρχής ως ένα σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα. Ο ίδιος Wilhelm K. Röntgen προέβλεψε την μελλοντική χρήση των ακτίνων-Χ προς όφελος της ιατρικής επιστήμης. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι δε νοείται η λειτουργία ακόμη και ενός μικρού κέντρου υγείας χωρίς την χρήση των ακτίνων-Χ για την διάγνωση των παθήσεων των ασθενών. Όροι όπως Απλή Ακτινογραφία, Μαστογραφία, Ουρογραφία, Αξονική Τομογραφία, Πανοραμική Ακτινογραφία, Σαλπιγγογραφία και πολλοί άλλοι ανήκουν στην καθημερινότητα μας.

Όμως, το εύρος και η σπουδαιότητα της ανακάλυψης αυτών των «άγνωστων ακτίνων Χ», έμελλε να ξεπεράσει και τις πιο τολμηρές προβλέψεις. Οι ακτίνες Χ και οι φυσικές τους ιδιότητες αποτέλεσαν το «υλικό» με το οποίο έγινε δυνατή η απεικόνιση του εσωτερικού του ανθρωπίνου σώματος, φυσιολογικού και παθολογικού, χωρίς τη χειρουργική διάνοιξη. Αρχικά, απεικονίσθηκαν τα οστά και τα μαλακά μόρια. Σταδιακά αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές όπου οι ακτίνες Χ (ακτίνες Ρέντγκεν) χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση και ανάδειξη των κοίλων οργάνων π.χ. ακτινολογική απεικόνιση του εντέρου, ενδοφλέβια ακτινολογική ουρογραφία κ.α.. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε η ακτινολογική Αγγειογραφία και πολλές άλλες ειδικές τεχνικές όπως η αρθρογραφία, η σιελογραφία κ.α. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της απεικονιστικής διάγνωσης πραγματοποιείται με τους Πολυτομικούς Αξονικούς Τομογράφους, οι οποίοι χρησιμοποιούν επίσης τις ακτίνες Χ για την ανάδειξη της φυσιολογικής και της παθολογικής ανατομίας, ανώδυνα, με μεγάλη λεπτομέρεια και με μεγάλη ταχύτητα καθότι σε λίγα λεπτά μπορεί να εξετασθεί ολόκληρο το σώμα του εξεταζόμενου.

Όμως οι ακτίνες Χ ήταν και η αιτία αναζήτησης και ανακάλυψης και άλλων Ιατρικών Τεχνικών για την ανάδειξη των δομών του ανθρώπινου σώματος. Έτσι στην πορεία χρησιμοποιήθηκαν οι Υπέρηχοι για την δημιουργία Υπερηχοτομογράφων, μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους Ακτινολόγους και άλλες ιατρικές ειδικότητες στη μελέτη των παθήσεων του ανθρωπίνου σώματος. Επίσης, οι συνεχόμενες έρευνες με σκοπό την ανάδειξη και άλλων μεθόδων οδήγησαν στη χρησιμοποίηση του μαγνητικού συντονισμού των ιστών και στην απεικόνιση του του ανθρωπίνου σώματος με το Μαγνητικό Τομογράφο. Οι τρείς ανωτέρω μέθοδοι - η απεικόνιση με τις Ακτίνες Χ, οι Υπέρηχοι και ο Μαγνητικός Συντονισμός - έχουν αναδείξει την ειδικότητα της Ακτινολογίας ως μία σημαντική ειδικότητα της Ιατρικής Επιστήμης στην οποία βασίζονται οι κλινικές ειδικότητες.

 

Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας διαθέτει σύγχρονο τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα των απεικονιστικών εξετάσεων. Διενεργούνται:

  • Ακτινογραφίες ρουτίνας
  • Υστεροσαλπιγγογραφίες
  • Αξονικές & Μαγνητικές Τομογραφίες
  • Αναίμακτες στεφανιογραφίες
  • Υπέρηχοι όλων των οργάνων
  • Ψηφιακές Μαστογραφίες
  • Επεμβατικές πράξεις
  • Σπινθηρογραφήματα
  • Μέτρηση λίπους
  • Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο ανεξάρτητο χώρο, με άνετη πρόσβαση και εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Διαθέτει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και εξασφαλίζει την ασφάλεια του νοσοκομειακού περιβάλλοντος, παρέχοντας υποστήριξη από αναισθησιολόγο και άμεση συμβουλευτική από όλες τις ιατρικές ειδικότητες εάν χρειαστεί. Συνεργάζεται με 6 κορυφαίους ιατρούς ακτινοδιαγνώστες που εγγυώνται την έγκυρη και την έγκαιρη έκδοση των αποτελεσμάτων. Είναι στελεχωμένο με έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνολογικό προσωπικό, γεγονός που εξασφαλίζει την υψηλή απεικονιστική ποιότητα των λήψεων, χωρίς ταλαιπωρία για τον εξεταζόμενο.

Διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα διαχείρισης και αρχειοθέτησης της ιατρικής εικόνας (Picture Archive and Communication System - P.A.C.S.). Οι εικόνες των εξετάσεων αποθηκεύονται και διαχειρίζονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η πρόσβαση σε προηγούμενες εξετάσεις και η δυνατότητα επεξεργασίας τους για σύγκριση, δίνουν τη δυνατότητα στον ιατρό του απεικονιστικού τμήματος να έχει συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του ασθενούς και να πραγματοποιεί ταχύτερη και ασφαλέστερη διάγνωση.

Όλοι οι επαγγελματίες του τμήματος των ιατρικών απεικονίσεων του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ιατροί, τεχνολόγοι και διοικητικό προσωπικό, βρισκόμαστε στο πλευρό κάθε εξεταζόμενου για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση όλων των παθήσεων, ώστε να προάγουμε την υγεία των συνανθρώπων μας, με ασφάλεια. Μην παραμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη δεν αναβάλλονται!