Το Αυτί (Ους)

Το Αυτί (Ους) Αλμπανοπούλου Πόπη, MD
Ωτορινολαρυγγολόγος
Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Η ανατομία του αυτιού

Το αυτί είναι το όργανο της ακοής και της ισορροπίας του ανθρώπου.

Το εξωτερικό αυτί με το πτερύγιο και τον έξω ακουστικό πόρο (οπή), μεταδίδει τους ήχους προς το τύμπανο και στη συνέχεια στα οστάρια του αυτιού που βρίσκονται στο μέσω ους ακριβώς μετά τον τυμπανικό υμένα.

Τα οστάρια (σφύρα, άκμονας, αναβολέας) με τη σειρά τους μεταφέρουν τους ήχους στο εσωτερικό αυτί ή λαβύρινθο.

Ο λαβύρινθος (εσωτερικό αυτί) αποτελείται από τον κοχλία και τους ημικυκλίους σωλήνες. Μεταξύ τους συνδέονται με την αίθουσα. Στον κοχλία καταλήγει το ακουστικό νεύρο, υπεύθυνο για την ακοή μας, και στους ημικυκλίους σωλήνες το αιθουσαίο νεύρο υπεύθυνο για την ισορροπία.

Διαταραχή της ισορροπίας μπορεί να συνδέεται και με απώλεια ακοής, διότι κοχλίας και ημικύκλιοι σωλήνες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η απώλεια ακοής είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αναπηρίες αισθήσεων παγκοσμίως. Πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πτώση της ακοής ή κώφωση.

 

Οι σημαντικότερες αιτίες απώλειας της ακοής είναι:

  • Βύσματα ώτων
  • Χρόνιες φλεγμονές των αυτιών
  • Ερυθρά, ιλαρά, μηνιγγίτιδα , παρωτίδα
  • Θόρυβος
  • Φαρμακευτικές ουσίες
  • Γεροντική ηλικία
  • Προωρότητα και νεογνικός ίκτερος

 

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του κινητού και ιδιαιτέρως των hands free εχει αυξήσει τα προβλήματα ακοής σε νεότερες ηλικίες.

Ο έλεγχος των ώτων με το ακουόγραμμα συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο, πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ακοής μας.

Έναν προληπτικό έλεγχο των ώτων και ένα ακουόγραμμα κάθε δυο χρόνια, το οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας.