Επίδομα γέννας & μέτρα για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας

Επίδομα γέννας & μέτρα για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας

Τη χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Το επίδομα θα χορηγείται με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που θα καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

Το συνολικό ποσό από τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για το επίδομα ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 12 εκατ. αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Παράλληλα, για την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, προβλέπεται αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, διασφάλιση θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, ενίσχυση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, καθώς επίσης και πρόσθετα κίνητρα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας της.