Σύνδρομο Ύπνου Άπνοιας

Σύνδρομο Ύπνου Άπνοιας
Δρ. Γεώργιος Ε. Καπότσης, MD, PhD
Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Επιστημονικά Υπεύθυνος Πνευμονολογικού Τμήματος
κ΄ Εργαστηρίου Μελέτης Ύπνου ΄΄ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ΄΄

 

Άπνοια στον ύπνο καλούμε κάθε διακοπή της αναπνοής σε κοιμώμενο άτομο, διάρκειας 10 δευτερολέπτων και άνω, που συνοδεύεται απο αφύπνιση και πτώση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο. Για να εμφανισθούν οι κλινικές εκδηλώσεις, συνήθως απαιτούνται πάνω από 15 άπνοιες ανά ώρα ύπνου. Οι άπνοιες στον ύπνο διαχωρίζονται σε κεντρικές, στις οποίες κατά την άπνοια δεν υπάρχει εισπνευστική προσπάθεια, και σε αποφρακτικές, στις οποίες η προσπάθεια εισπνοής συνεχίζεται και αυξάνεται όσο διαρκεί η άπνοια. Οι αποφρακτικές άπνοιες είναι συχνό φαινόμενο στο γενικό πληθυσμό και αυξάνει σε συχνότητα με την αύξηση της ηλικίας. Στην ηλικία των 30-60 ετών εμφανίζεται στο 10-24% των ανδρών και στο 6-9% των γυναικών, ενώ από αυτούς ποσοστό 2-4% παρουσιάζουν υπνηλία την ημέρα.

Η οριστική διάγνωση του συνδρόμου άπνοιας στον ύπνο γίνεται με την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου (Polysomnography, PSG), η οποία είναι μια διαγνωστική τεχνική ταυτόχρονης καταγραφής νευροφυσιολογικών, καρδιοαναπνευστικών και άλλων βιολογικών σημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου, όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροοφθαλμογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ροή αέρα, κίνηση θωρακικού και κοιλιακού τοιχώματος, κορεσμός αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο, καταγραφή ροχαλητού και θέσης σώματος. Με την ταυτόχρονη καταγραφή όλων αυτών των παραμέτρων επιβεβαιώνεται ή αποκλείεται το σύνδρομο και εκτιμάται η βαρύτητά του.

Το Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου του ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας καταγραφικό μηχάνημα με 40 κανάλια καταγραφής, συνδεδεμένο με κατάλληλο υπολογιστή επεξεργασίας δεδομένων και δυνατότητα συνεχούς και ασφαλούς καταγραφής για 15 ώρες τουλάχιστον. Η καταγραφή παρακολουθείται συνεχώς από εκπαιδευμένο προσωπικό και το πόρισμα της εξετάσεως βασίζεται σε ανάλυση από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Το εργαστήριο ευρίσκεται εντός του νοσοκομείου, σε χώρο που εξασφαλίζει την κάλυψη του ασθενούς σε περίπτωση επιπλοκής ή συμβάματος κατά τη διάρκεια της παραμονής του και περιλαμβάνει ηχοπροστατευμένο, κλιματιζόμενο, μονόκλινο δωμάτιο, εφοδιασμένο με κατάλληλο video παρακολούθησης του ασθενούς και σύστημα ενδοεπικοινωνίας που επιτρέπει στον ασθενή και το προσωπικό να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το παραϊατρικό προσωπικό που παρακολουθεί τη μελέτη κατά τη διάρκεια που πραγματοποιείται, βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο, με άμεση οπτική επαφή με το δωμάτιο ύπνου και επικοινωνεί με αυτό με σύστημα ενδοεπικοινωνίας και κουδούνι. Το εργαστήριο ύπνου είναι ενσωματωμένο στην πνευμονολογική κλινική του ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και έχει επιστημονικά υπεύθυνο ειδικό ιατρό-πνευμονολόγο, δεδομένου ότι η πνευμονολογία είναι η πλησιέστερη ειδικότητα στην πάθηση της υπνικής άπνοιας και τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια, τα εργαστήρια μελέτης ύπνου συνδέονται κυρίως με πνευμονολογικές κλινικές.