Οδηγός Ασθενή Μαιευτικής Κλινικής

Η Δήλωση Γέννησης πραγματοποιείται υποχρεωτικά μόνο με την παρουσία και των 2 γονέων από την επόµενη εργάσιµη ηµέρα της γέννησης και εντόs 10 ηµερολογιακών ηµερών, στον  όροφο -1 της Κλινικής, στο Ιατρικό Αρχείο, κατόπιν ραντεβού.

Σημείωση για εξουσιοδότηση

Η Δήλωση Γέννησης του Νεογνού μπορεί να γίνει από τον έναν γονέα μόνο, αρκεί να υπάρχει εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα gov.gr.

 • Απαραίτητα δικαιολογητικά

  • Πρωτότυπες ταυτότητες των δύο γονέων και φωτοτυπίες αυτών.
  • Λογαριασμό τραπέζης (IBAN - GR) της μητέρας που να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος προκειμένου να γίνει η αίτηση για το επίδομα γέννησης.
  • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και των δύο γονέων
  • Προαιρετικά, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση που η μητέρα είναι εκτός γάμου.
  • Για τους αλλοδαπούς απαιτείται Ληξιαρχική Πράξη Γάμου ή βεβαίωση από την Πρεσβεία τους στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μετάφραση των ονομάτων τους στα ελληνικά (Η μετάφραση μπορεί να γίνει και από εξουσιοδοτημένο δικηγόρο), διαβατήρια και των δύο γονέων, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ εφόσον υπάρχουν
 • Υποχρεωτικά έγγραφα για τη δήλωση γέννησης

  Πρωτότυπες ταυτότητες των δύο γονέων και φωτοτυπίες αυτών.

  Λογαριασμό τραπέζης (IBAN - GR) της μητέρας που να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος προκειμένου να γίνει η αίτηση για το επίδομα γέννησης.

  ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και των δύο γονέων.

  Προαιρετικά, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση που η μητέρα είναι εκτός γάμου
 • Τι πρέπει να αναγράφει η εξουσιοδότηση

  Α. Αν έρθει να δηλώσει μόνο ο πατέρας του νεογνού, στην εξουσιοδότηση η μητέρα θα αναγράφει:

  Ποιoς από τους δυο γονείς θα ασφαλίσει το μωρό στον ασφαλιστικό του φορέα.

  Ότι εξουσιοδοτεί τον σύζυγο να κάνει την αίτηση για το επίδομα γέννησης ή ότι δεν επιθυμεί να κάνει την αίτηση για το επίδομα γέννησης.

  Β. Αν έρθει να δηλώσει μόνο η μητέρα του νεογνού, στη εξουσιοδότηση ο πατέρας θα αναγράφει:

  Ποιoς από τους δύο γονείς θα ασφαλίσει το μωρό στον ασφαλιστικό του φορέα.
 • ΑΜΚΑ Νεογνού

  Το ΑΜΚΑ του νεογνού, σας αποστέλλεται με SMS στο κινητό σας, στο email σας και αναγράφεται στη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.

  Τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης την κατεβάζετε από το www.gov.gr ή την παραλαμβάνετε από ΚΕΠ κατόπιν αιτήσεως ή από το Ιατρικό Αρχείο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 -16:00)

  Ο ΑΜΚΑ του νεογνού, σας έρχεται με SMS και αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεογνού.

  Για νοσηλείες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) ή νοσηλείες για χειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά, θα πρέπει να προσκομίσετε τον ΑΜΚΑ του νεογνού κατά την εισαγωγή, για να γίνει χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ.
Πληροφορίες

Ωράριο εξυπηρέτησης κοινού
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 16:00 Κατόπιν Ραντεβού

Ιατρικό Αρχείο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας -1 Όροφος (Τηλ. 2410996808, 2410996830
και email: [email protected])

Διαβάστε τον Συνοπτικό Οδηγό για την Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.  

Δείτε  εδώ το Εκτιμώμενο Κόστος Τοκετού για Ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.