Νέα

Οι Καρδιολόγοι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε εκπαιδευτική ομιλία

Οι Καρδιολόγοι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε εκπαιδευτική ομιλία

Σειρά στις καθιερωμένες επιστημονικές διαλέξεις στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2023-2024 είχαν οι  Καρδιολόγοι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Ειδικότερα, συνεργάτες ιατροί καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους Καρδιολόγους, Επιμελητές της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Κόκκαλη Γεώργιο και Κουτράκη Κωνσταντίνο για τη Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία (Stress echo) και τη Μυοκαρδίτιδα αντίστοιχα, υπό το συντονισμό του  Πρόεδρου του  Επιστημονικού Συμβουλίου Αναισθησιολόγου Εντατικολόγου Δρ. Κομνού Απόστολου.

Ο κύριος  Κόκκαλης παρουσίασε τη Δυναμική Ηχωκαρδιογραφία ως μια καθιερωμένη μέθοδο που έχει θέση κυρίως στην εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου με την ανάδειξη της διαταραχής προσφοράς - ζήτησης οξυγόνου. Μια λειτουργική και όχι ανατομική απεικονιστική δοκιμασία που αναδεικνύει την αιμοδυναμική σημαντικότητα των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών η οποία δεν είναι πάντα αντίστοιχη της ανατομικής, που διενεργείται συχνότερα με χορήγηση φαρμακευτικών παραγόντων. Είναι μία μέθοδος ευρέως διαθέσιμη, με εξαιρετική απεικόνιση, μικρό κόστος και κυρίως, χωρίς ακτινοβολία. Σε σύγκριση, δε, με το απλό τεστ κοπώσεως, θεωρείται ότι αποτελεί πλέον μια πολύ πιο αξιόπιστη τεχνική.

Αντίστοιχα, ο κύριος Κουτράκης μίλησε για τη Μυοκαρδίτιδα, η οποία αποτελεί μια συχνή πάθηση της καρδιάς, ίσως πιο συχνή από ότι φανταζόμαστε, κυρίως λόγω των υποκλινικών μορφών, που προσβάλει κυρίως άντρες και νεότερες ηλικίες και η κλινική της παρουσίαση ποικίλει από συμπτωματικές περιπτώσεις μέχρι αιφνίδιο θάνατο. Τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες, είτε στα πλαίσια μίας μυοκαρδίτιδας, είτε με απευθείας βλάβη του συστήματος αγωγής της καρδιάς και αυτός ο κίνδυνος συχνά υποεκτιμάται. Ο κ. Κουτράκης, έκανε λόγο για το SARS-Cov 19, ο οποίος  μας έχει διδάξει αρκετά πράγματα για τον τρόπο που οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά. Κλείνοντας τόνισε πως αν και η πρόγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι καλή ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της μυοκαρδίτιδας στην καρδιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των επιστημονικών εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, θα παρουσιαστούν επίκαιρα ιατρικά θέματα που αφορούν σε όλο το φάσμα του τομέα της Ιατρικής, με ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες, συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Κοινός τόπος είναι, μέσα από τις διαλέξεις αυτές, να ενημερωθούν οι συνεργάτες ιατροί και το προσωπικό του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τις νέες πρωτοποριακές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το μοναδικό ιδιωτικό Νοσοκομείο της Κεντρικής ΕλλάδαςΗ διάχυση της πληροφορίας και οι καλές πρακτικές, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και οι βέλτιστες πρακτικές, η εξειδίκευση και  η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού αποτελούν για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνειδητή επιλογή. 

  Δειτε επισης:

  Εκπαιδευτική ομιλία για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

  Εκπαιδευτική ομιλία για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Με την ομιλία του Ογκοπλαστικού  Χειρουργού Μαστού, Υπεύθυνου Χειρουργού ...

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από την EXALCO
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από την EXALCO

  Το ΙΑΣΩ ανακοινώνει με περηφάνια την εγκατάσταση και σύνδεση φωτοβολταϊκού συσ...

  Οι νικήτριες των δώρων του IASO MOM Event 2024
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Οι νικήτριες των δώρων του IASO MOM Event 2024

  Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά τη Δευτέρα 3 Ιουνίου οι νική...