Νέα

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική ομιλία παθολογοανατόμων

ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική ομιλία παθολογοανατόμων

Συνεχίζονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι επιστημονικές ομιλίες στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εστιάζοντας κάθε φορά σε κάποιο εξειδικευμένο ιατρικό θέμα. Αυτή τη φορά οι Ιατροί Νάκου Μαριάννα Παθολογοανατόμος, Επιστημονική Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και    Παπαχαραλάμπους Κωνσταντίνα Παθολογοανατόμος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Παθολογοανατομικού Τμήματος ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ανέλυσαν τα θέματα της Ταχείας Βιοψίας και της Ανοσοϊστοχημείας, αντίστοιχα, υπό το συντονισμό του Προέδρου του  Επιστημονικού Συμβουλίου Αναισθησιολόγου Εντατικολόγου Δρ. Κομνού Απόστολου.

Ειδικότερα η ταχεία βιοψία, η διαγνωστική διαδικασία που πραγματοποιείται διεγχειρητικά, όταν είναι αναγαία η άμεση διάγνωση για το σχεδιασμό της εξέλιξης του χειρουργείου, αποτελεί σύμφωνα με την κυρία Νάκου, σημείο αναφοράς για τον χειρουργό. Μίλησε για τις εφαρμογές και τους περιορισμούς της διαδικασίας, την τεχνική και τόνισε πως, η γνώση του ιστορικού, η συνεργασία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η κατανόηση μεταξύ Χειρουργού-Παθολογοανατόμου, είναι απαραίτητα, για την ορθή διεκπεραίωση της ταχείας βιοψίας.

Στη συνέχεια, η κυρία Παπαχαραλάμπους ανέλυσε την ανοσοϊστοχημεία (IHC), τη διαδικασία κατά την οποία αντισώματα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πρωτεϊνών (αντιγόνων) στα κύτταρα ενός τμήματος ιστού. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα, στους προαναλυτικούς παράγοντες, που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της, στον καταλυτικό ρόλο που έχει η ανοσοϊστοχημεία στη διάγνωση, αλλά και στις διαγνωστικές δυσκολίες της.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομιλίες ήταν αφιερωμένες στη μνήμη της Παθολογοανατόμου, συνεργάτιδας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Καίτης Κελεπούρη, η οποία έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος των επιστημονικών εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023 – 2024, θα παρουσιαστούν επίκαιρα ιατρικά θέματα που αφορούν σε όλο το φάσμα του τομέα της Ιατρικής, με ομιλητές καταξιωμένους επιστήμονες, συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Κοινός τόπος είναι, μέσα από τις διαλέξεις αυτές, να ενημερωθούν οι συνεργάτες ιατροί και το προσωπικό του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για τις νέες πρωτοποριακές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το μοναδικό ιδιωτικό Νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας. Η διάχυση της πληροφορίας και οι καλές πρακτικές, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και οι βέλτιστες πρακτικές, η εξειδίκευση και  η συνεχής εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού αποτελούν για το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνειδητή επιλογή.

  Δειτε επισης:

  Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κοντά στους Λαρισαίους στην μεγάλη δράση εθελοντισμού για την υγεία 
 «Μαζί μια αγκαλιά»
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας κοντά στους Λαρισαίους στην μεγάλη δράση εθελοντισμού για την υγεία  «Μαζί μια αγκαλιά»

  Από τις 11 μέχρι τις 17 Μαΐου, οι φορείς υγείας και πρόνοιας της Λάρισας, γίνα...

  Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετέχει στη μεγάλη δράση αλληλεγγύης Μαζί μια αγκαλιά
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετέχει στη μεγάλη δράση αλληλεγγύης Μαζί μια αγκαλιά

  Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συμμετέχει στη μεγάλη δράση αλληλεγγύης Μαζί μια αγκαλιά που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικ...

  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική ομιλία για την αξονική εντερογραφία
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική ομιλία για την αξονική εντερογραφία

  Ο ρόλος της αξονικής εντερογραφίας στη μελέτη των παθήσεων του λεπτού εντέρου ...