Νέα

Αντώνης Τσαγκάλης: Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από ολόκληρη τη χώρα

Αντώνης Τσαγκάλης: Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από ολόκληρη τη χώρα

 

 «Σε ένα νέο γιατρό θα έλεγα πως δεν γνωρίζω καμία καλύτερη επιστήμη από την ιατρική. Δεν είχα αποφασίσει να την ακολουθήσω, ναυπηγός ήθελα να γίνω και άλλαξα απόφαση την τελευταία στιγμή. Όμως χωρίς να θέλω να μειώσω τίποτα και κανέναν, χωρίς να υποτιμώ την αξία καμιάς επιστήμης, λέω κατηγορηματικά πως δεν γνωρίζω άλλη επιστήμη που να είναι ανώτερη από την ιατρική. Είναι η υπέρτατη ανθρωπιστική επιστήμη. Φτάνει να γίνεται με γνώμονα τον άνθρωπο.  Αν ένα νέο παιδί θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της ιατρικής μόνο για βιοποριστικούς λόγους, πιστεύω πως θα απογοητευτεί και πιθανότητα δεν θα καταφέρει αυτά που θα μπορούσε να πετύχει σε μια άλλη επιστήμη. Να κάνει λοιπόν αυτό που αγαπά. Αυτός είναι ο δρόμος της επιτυχίας».

Συναντήσαμε τον κ. Αντώνη Τσαγκάλη στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εκεί που ο ίδιος έχει επιστρέψει για να αναλάβει τη διεύθυνση της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τη νέα μεγάλη πρόκληση.

«Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας προσπαθούμε να εφαρμόσουμε κάτι που παγκόσμια αποτελεί πλέον γεγονός: να υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες ιατρών σε συγκεκριμένα αντικείμενα, ούτως ώστε σε κάθε ειδικότητα να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποειδικότητες, πιστοποιημένες από διεθνείς οργανισμούς, με στόχο την επιτυχή αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων υγείας του ασθενούς. Εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από ολόκληρη τη χώρα, καθώς αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών που έχουν λάβει τις συγκεκριμένες διεθνείς πιστοποιήσεις για τον εαυτό τους και όχι οργανωμένα ως κλινικές. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον είναι αυτό.

Μιλάμε λοιπόν για την Γ΄ Ορθοπαιδική Κλινική, -γιατί υπάρχουν άλλες δυο στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας-, η οποία αριθμεί μέχρι τώρα δέκα συναδέλφους γιατρούς και αναμένονται και άλλοι. Οι μισοί από αυτούς είναι ήδη πιστοποιημένοι σε πολύ εξειδικευμένα αντικείμενα της Ορθοπαιδικής.

Η εξελιγμένη τεχνολογία που απευθύνεται σε όλους τους τομείς της ιατρικής είναι εκείνη που θα μας επιτρέψει με τη χρήση της να λύσουμε πολλά και πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, βοηθώντας ουσιαστικά τον ασθενή. 

Από τη στιγμή που εδώ διαθέτουμε και τις πιστοποιήσεις και την τεχνολογία αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν ασθενείς με συγκεκριμένα προβλήματα να μην χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουν εκτός Θεσσαλίας, είτε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είτε εκτός Ελλάδας όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

 

Αντώνης Τσαγκάλης

 

Άλλωστε έχουμε κάνει αυτή τη δουλειά εκτός Ελλάδας. Τώρα είναι η ώρα να γίνει οργανωμένα στο σπίτι μας. Προσφέραμε τις υπηρεσίες μας σε ασθενείς του εξωτερικού, την ώρα που για τις ίδιες επεμβάσεις οι Θεσσαλοί ταξίδευαν εκτός Ελλάδας για τον ίδιο λόγο. Αυτή λοιπόν η διαπίστωση, αλλά πολύ περισσότερο η ανάγκη, μας ώθησε στο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις άλλων συνεργατών μας, τη ζωτικότητα και την αντοχή των νεότερων σε ηλικία συναδέλφων, να αρχίσουμε κάποιες επεμβάσεις πάνω στο κομμάτι της επανορθωτικής χειρουργικής των άκρων ή τις αναθεωρήσεις –δηλ τις επεμβάσεις για δεύτερη, τρίτη ή πέμπτη φορά σε ένα ισχίο ή σε έναν ώμο-, τεχνικά πολύ δύσκολες και απαιτητικές επεμβάσεις.

Στο κομμάτι της σπονδυλικής στήλης, ένα αντικείμενο που υπηρετώ εδώ και είκοσι χρόνια, θα προχωρήσουμε σε ακόμη πιο δύσκολες και εξειδικευμένες επεμβάσεις, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σύνθετες καταστάσεις που είναι υψηλού κόστους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για να τις υπηρετήσει. Εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχουμε καταφέρει με οικονομίες κλίμακας να επιτύχουμε τη μείωση του κόστους για τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και έτσι αυξάνεται η δυναμική της προσπάθειας. Κακά τα ψέματα από μόνος του κανένας, όσο καλός κι αν είναι, δεν μπορεί να πετύχει αυτά που μπορούν πολλοί μαζί», εξηγεί και συμπληρώνει:

«Η Γ Ορθοπεδική Κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας θα ασχολείται με την επανορθωτική χειρουργική άκρων και σπονδυλικής στήλης, με τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης, κλασσικές αλλά και ειδικές αρθροπλαστικές. Τεχνικά υπάρχει όλη η υποστήριξη από το ΙΑΣΩ και διαθέτουμε αυτή τη στιγμή ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον πλανήτη, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να εφαρμόσουμε όλες τις σύγχρονες τεχνικές».

Γιατί όμως επέλεξε το ΙΑΣΩ για να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού οράματος;

«Η μεγάλη επανάσταση έγινε το 2010 από τότε δηλαδή που άρχισε να λειτουργεί το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και έτσι δεν υπήρχε καμία ανάγκη να πραγματοποιούμε δύσκολα χειρουργεία εκτός Λάρισας. Το ΙΑΣΩ είναι ένας φιλόξενος χώρος. Όταν  ξεκίνησε το εγχείρημα, θυμάμαι τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία, ξεκινώντας με κάποιες αρθροσκοπήσεις και σήμερα γίνονται καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, επεμβάσεις στο κρανίο ή πολύ μεγάλα χειρουργεία στη σπονδυλική στήλη. Βλέπω μέσα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας τουλάχιστον το δεκαπλάσιο επιστημονικό προσωπικό σε μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και πρωτοπορίας», μου λέει και συνεχίζει:

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θα ήθελα όλα αυτά που κάνουμε σήμερα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας να είχαν συμβεί δέκα χρόνια πριν. Εγώ ήμουν έτοιμος, αλλά δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες στη Λάρισα. Είχαμε συνηθίσει τον γιατρό να είναι μεγάλης ηλικίας για να μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα. Οφείλω λοιπόν να σας πω, ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Όλα τα παιδιά που έρχονται από το εξωτερικό, με γνώσεις και εμπειρίες, είναι εξαιρετικά. Έχουν λυμένα πολλά ψυχολογικά θέματα που αντιμετωπίζαμε εμείς νεότεροι και έχουν εκπαιδευτεί από πολύ καλούς γιατρούς. Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά. Θα με πείραζε αν δεν έβλεπα την προοπτική. Πάντα στη ζωή μου βλέπω την επόμενη μέρα. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν είναι για να γίνεσαι σοφότερος. Ο τόπος μας λοιπόν, -ο οποίος υπενθυμίζω πως έχει ένα εκατομμύριο πληθυσμό-, έχει μια τεράστια εμπορική και οικονομική δυναμική. Λόγω της δουλειάς μου και επειδή ταξιδεύω πάρα πολύ, βλέπω τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και τι γίνεται και στα Βαλκάνια. Ακόμα και τώρα που η χώρα μας έχει περάσει όλη αυτή την κρίση, βλέποντας τι γίνεται στις γύρω χώρες, καταλαβαίνεις πως είμαστε πάρα πολύ μπροστά. Αν ακολουθήσουμε λοιπόν τον σωστό δρόμο, πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να είμαστε εκεί που πρέπει. Και αυτό θα είναι το κληροδότημα της δικής μας γενιάς προς τη νεότερη. Αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος: να φτάσει το επιστημονικό κομμάτι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορούμε να δώσουμε πολλά πράγματα στους γιατρούς που είναι στην ηλικία των 40 και έχουν μια προοπτική εικοσαετίας μπροστά τους».

Πώς λοιπόν θα ήθελε ο ίδιος να δει την εξέλιξη του οράματος αυτού;

«Σε μια τριετία θα ήθελα να δω τον κόσμο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό να έρχεται με εμπιστοσύνη για να κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις που σας περιέγραψα. Θα ήθελα να δω τους νέους γιατρούς να είναι αυτάρκεις και να επεκτείνουν το τμήμα, προχωρώντας όλο και πιο μπροστά με νέες τεχνικές.

Μέχρι σήμερα όλα περνάνε από τα χέρια ενός γιατρού. Από το να δει έναν ασθενή, μέχρι να αποφασίσει για την θεραπεία του προβλήματός του. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που γίνεται. Η ομάδα πρέπει να είναι αυτή που θα αναλαμβάνει την εξέλιξη της πορείας ενός αρρώστου.

Οποιοδήποτε επάγγελμα κι αν εξετάσουμε, θα δούμε πως η έννοια της ατομικότητας και όχι της συλλογικότητας έχει κυριαρχήσει και αυτό είναι κάτι που έρχεται από το παρελθόν. Ο Έλληνας έχει μάθει να γίνεται ιδιοκτήτης ενός μικρού μαγαζιού και να μην σκέφτεται πώς μπορεί να επεκταθεί μέσω της συνεργασίας. Κάπως έτσι είχαν εκπαιδευτεί και οι γιατροί από τους «Θεούς» καθηγητές και χειρουργούς, που «γύρω από αυτό τον πλάτανο δεν φύτρωνε κανένα φυτό». Έτσι η ιατρική έμεινε στάσιμη για  χρόνια, με λαμπρές εξαιρέσεις φυσικά», εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει: «Η Λάρισα αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα ιατρικό σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Εγώ προσωπικά βλέπω αυτή τη στιγμή ασθενείς από Λαμία μέχρι Κομοτηνή. Άρα λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα μέσω του έργου μας και της προβολής του να φέρουμε κόσμο στη Λάρισα από παντού. Δεν πάμε να υποκαταστήσουμε την ιατρική σε όλα της τα επίπεδα αλλά μπορούμε να προσφέρουμε πολύ υψηλές υπηρεσίες σε εξειδικευμένα πεδία».

  Δειτε επισης:

  Εκπαιδευτική ομιλία για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

  Εκπαιδευτική ομιλία για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Με την ομιλία του Ογκοπλαστικού  Χειρουργού Μαστού, Υπεύθυνου Χειρουργού ...

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από την EXALCO
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από την EXALCO

  Το ΙΑΣΩ ανακοινώνει με περηφάνια την εγκατάσταση και σύνδεση φωτοβολταϊκού συσ...

  Οι νικήτριες των δώρων του IASO MOM Event 2024
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Οι νικήτριες των δώρων του IASO MOM Event 2024

  Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά τη Δευτέρα 3 Ιουνίου οι νική...