Νέα

Νέος υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στη διάγνωση και σταδιοποίηση των ογκολογικών ασθενών

Νέος υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στη διάγνωση και σταδιοποίηση των ογκολογικών ασθενών

 

Στην Πνευμονολογία και στην Ογκολογία του θώρακα τα τελευταία 10 έτη έχει συντελεστεί μια πραγματική επανάσταση, τόσο στη διαγνωστική προσέγγιση όσο και στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Η εισαγωγή νέων διαγνωστικών τεχνικών και νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς με νεοεξεργασίες στο θώρακα.

Η επιβίωση και η ποιότητα ζωής των εν λόγω ασθενών έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά οι περισσότερες πιθανότητες για πλήρη ίαση είναι με το μέρος αυτών που μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική εξαίρεση των καρκινικών βλαβών. Στους ασθενείς δηλαδή που η νόσος δεν έχει προσβάλει άλλα όργανα του σώματος αλλά και δεν έχει επεκταθεί σε μεγάλη έκταση στους λεμφαδένες του μεσοθωρακίου (την περιοχή του σώματος που βρίσκεται ανάμεσα στους πνεύμονες). Απαιτείται επομένως ενδελεχής έλεγχος, ούτως ώστε κανένας υποψήφιος για χειρουργική αντιμετώπιση να μη στερηθεί τα ευεργετήματα μιας εν τέλει θεραπευτικής παρέμβασης, αλλά συγχρόνως να μην υποβάλλονται σε θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτές.

Οι σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι, ενώ μπορούν με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια να αποκλείσουν ή να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη απομακρυσμένων μεταστάσεων, είναι ανεπαρκείς αναφορικά με τον ακριβή καθορισμό του βαθμού της επέκτασης της κακοήθειας στο μεσοθωράκιο, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καθίσταται προβληματική η ακριβής σταδιοποίηση της νεοπλασματικής νόσου. Η λεπτομερής διερεύνηση της ανατομικής αυτής περιοχής είναι πέραν των δυνατοτήτων του κλασικού εύκαμπτου βρογχοσκοπίου και μέχρι πρότινος απαιτούσε θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις (μεσοθωρακοσκόπηση), οι οποίες πολλές φορές διενεργούνταν μόνο και μόνο για να αναδείξουν ότι ο ασθενής δεν ήταν υποψήφιος για χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα έχει δώσει η καθιέρωση της υπερηχο-βρογχοσκόπησης (EndoBronchial Ultrasound Bronchoscopy - EBUS) και η λήψη υλικού με βελόνη από τους μεσοθωρακικούς λεμφαδένες διαμέσου των βρόγχων (TransBronchial Needle Aspiration – ΤΒΝΑ). Η υπερηχο-βρογχοσκόπηση αποτελεί μια υβριδική τεχνική, στην οποία εκμεταλλευόμαστε συνδυαστικά τα πλεονεκτήματα της κλασικής βρογχοσκόπησης και της υπερηχογραφίας, με αποτέλεσμα να μπορούμε να «επεκτείνουμε» την όρασή μας πέρα από τα όρια των βρόγχων.

Με την προσθήκη μιας κεφαλής υπερήχων στην άκρη του εύκαμπτου βρογχοσκοπίου, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα, αφού πρώτα επισκοπήσουμε όλο το βρογχικό δένδρο, να προχωρήσουμε, σε πραγματικό χρόνο, στη συστηματική εξέταση σχεδόν όλων των λεμφαδενικών ομάδων του μεσοθωρακίου και στη λήψη κυτταρολογικού υλικού από αυτές (EBUS-ΤΒΝΑ), από όπου κριθεί σκόπιμο. Επίσης, σε περιπτώσεις που η πνευμονική βλάβη δεν είναι ορατή ενδοβρογχικά, μπορούμε (υπό προϋποθέσεις) να την εντοπίσουμε και να πάρουμε τις απαραίτητες βιοψίες, θέτοντας έτσι τη διάγνωση και «γλιτώνοντας» τον ασθενή από άλλες πιο επεμβατικές διαγνωστικές προσεγγίσεις και πιθανές επιπλοκές. Τέλος, πολλές φορές απαιτείται η λήψη υλικού από τους λεμφαδένες και κατά τη σταδιοποίηση άλλων νεοπλασιών, οι οποίες εμφανίζουν μεταστάσεις στο μεσοθωράκιο.

Με αυτόν τον τρόπο, διενεργώντας μια μόνο, εξαιρετικά ασφαλή, διαγνωστική εξέταση στον χώρο του ενδοσκοπικού εργαστηρίου, μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα και τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση της νόσου, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για διενέργεια μεσοθωρακοσκοπήσεων, οι οποίες απαιτούν την είσοδο του ασθενούς στο χειρουργείο, είναι δύσκολες τεχνικά κι ενδέχεται να έχουν επιπλοκές. Η εξέταση γίνεται, είτε υπό μέθη, είτε υπό γενική αναισθησία μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο και το άγχος του ασθενή.

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, πιστό στο όραμά του και την αποστολή του να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας με επαγγελματισμό και αφοσίωση στον πάσχοντα, ανταποκρίνεται άμεσα στις επιταγές της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής και τις ανάγκες των ασθενών, με την εγκατάσταση του πρωτοποριακού συστήματος HIGH DEFINITION ενδοβρογχικής υπερηχογραφίας SONART SU-1 (EndoBronchial Ultrasound - EBUS) προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διάγνωση και σταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, με βάση τα πλέον σύγχρονα ιατρικά πρότυπα.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, απαιτεί την αγαστή συνεργασία εξειδικευμένων ιατρών από πολλές ειδικότητες στα πλαίσια ενός καλά δομημένου ογκολογικού συμβουλίου. Υπάρχει σήμερα στη φαρέτρα μας πλειάδα θεραπευτικών μέσων και η απόφαση για το ποια τελικά θα χρησιμοποιήσουμε στη θεραπεία ενός ογκολογικού ασθενούς είναι πολυπαραγοντική και δεν θα πρέπει να γίνεται από ένα μόνο άτομο.

Με την προθήκη και του υπερηχο-βρογχοσκοπίου στις ήδη παρεχόμενες στους ογκολογικούς ασθενείς υπηρεσίες του (Τμήμα Χημειοθεραπειών, Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, δομημένο Ογκολογικό Συμβούλιο), το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας προσφέρει την πλέον ολοκληρωμένη φροντίδα από τη στιγμή της διάγνωσης και τη σταδιοποίησης μέχρι τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νεοπλασματικής νόσου, αποτελώντας σημείο αναφοράς για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι μόνο.

  Δειτε επισης:

  Εκπαιδευτική ομιλία για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

  Εκπαιδευτική ομιλία για τη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Με την ομιλία του Ογκοπλαστικού  Χειρουργού Μαστού, Υπεύθυνου Χειρουργού ...

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από την EXALCO
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από την EXALCO

  Το ΙΑΣΩ ανακοινώνει με περηφάνια την εγκατάσταση και σύνδεση φωτοβολταϊκού συσ...

  Οι νικήτριες των δώρων του IASO MOM Event 2024
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Οι νικήτριες των δώρων του IASO MOM Event 2024

  Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά τη Δευτέρα 3 Ιουνίου οι νική...