Νέα

Πρώτη Χειρουργική Επέμβαση Ολικής Λαρυγγεκτομής

Πρώτη Χειρουργική Επέμβαση Ολικής Λαρυγγεκτομής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση Ολικής Λαρυγγεκτομής σε ασθενή με προχωρημένου σταδίου καρκίνο του λάρυγγα, στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Η επέμβαση έγινε από τους χειρουργούς, κύριο Ιωάννη Μπιζάκη, Διευθυντή της Α’ ΩΡΛ Κλινικής και τους κυρίους Χρήστο Κοραή και Κωνσταντίνο Γιάγκα, Επιμελητές. Υπεύθυνη Αναισθησιολόγος ήταν η κυρία Γεωργία Σταματίου.

Ειδικότερα, άρρεν ασθενής, ετών 72, έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν και μετέπειτα σε ριζική ακτινοθεραπεία.

Λόγω τοπικής υποτροπής της νόσου, προσήλθε στην Κλινική μας με έντονο αίσθημα δύσπνοιας, άλγος και δυσκαταποσία. Καθώς οι θεραπευτικές μέθοδοι και οι συντηρητικές ή μη χειρουργικές είχαν αποτύχει, η λύση της ολικής λαρυγγεκτομής αποτελούσε θεραπευτικό μονόδρομο για την εξασφάλιση της ζωής του ασθενούς. Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του όγκου και των συνοδών αποφρακτικών φαινομένων υποβλήθηκε αρχικά σε τραχειοτομή υπό τοπική αναισθησία και συγχρόνως σε ολική λαρυγγεκτομή και αμφοτερόπλευρο καθαρισμό των λεμφαδένων του τραχήλου.

 

 

Ο ασθενής, παρά τη βαρύτητα της επέμβασης, εξήλθε σε άριστη κατάσταση και με σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετεγχειρητικά.

Η Α’ ΩΡΛ κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Σεπτεμβρίου του 2020, και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων κεφαλής και τράχηλο, αυξημένης βαρύτητας.

Ολική λαρυγγεκτομή

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου κεφαλής και τραχήλου με αυξημένη επίπτωση στους άνδρες άνω των 60 ετών. Ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι το κάπνισμα συνεπικουρούμενο από το αλκοόλ. Η πιο συχνή θέση εντόπισης του καρκίνου είναι οι φωνητικές χορδές. Το βράγχος φωνής, η αιμόπτυση, η δυσκαταποσία και η αντανακλαστική ωταλγία αποτελούν τα συνηθέστερα συμπτώματα. Μια απλή ενδοσκοπική εξέταση του λάρυγγα τις περισσότερες φορές αρκεί για να τεθεί η διάγνωση και όταν αυτό πραγματοποιηθεί στα αρχικά στάδια της νόσου η θεραπεία περιορίζεται σε σχετικά ανώδυνες χειρουργικές και μη τεχνικές.

 

 

Σε κάποιες περιπτώσεις εκτεταμένου καρκίνου του λάρυγγα, η θεραπεία εκλογής είναι η ολική λαρυγγεκτομή. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας χειρουργικής επέμβασης αφαιρείται το όργανο του λάρυγγα και η τραχεία κατευθύνεται διαμέσου μιας μόνιμης τρύπας στο δέρμα του τραχήλου, ενώ επανασυρράπτεται ο φάρυγγας σχηματίζοντας τον νεοφάρυγγα. Συνεπώς, αφενός διακόπτεται πλήρως η επικοινωνία του ανώτερου με το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, οπότε ο ασθενής αναπνέει πλέον από το τεχνητό στόμιο στο λαιμό του (τραχειοστομία) και αφετέρου αδυνατεί να μιλήσει. Βέβαια, αρχικά οι συνεχείς αναπνευστικές ασκήσεις και σταδιακά η προσπάθεια αποκατάστασης της επικοινωνίας του ασθενούς, με μεθόδους όπως η οισοφάγειος ομιλία ή η τραχειοοισοφαγική βαλβίδα ομιλίας, συνεισφέρουν στην ψυχολογική υποστήριξη και στην κοινωνική επανένταξη του ασθενούς.

  Δειτε επισης:

  Ενημέρωση Ασφαλιστών στο  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΟΜΙΛΟΣ

  Ενημέρωση Ασφαλιστών στο  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του Ομίλου ΙΑΣΩ για προσαρμογή και αναβάθ...

  Νευρολόγοι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε Εκπαιδευτική ομιλία
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Νευρολόγοι του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε Εκπαιδευτική ομιλία

  Νευρολόγοι συνεργάτες του  ΙΑΣΩ Θεσσαλίας συνέχισαν τις παρουσιάσεις εξει...

  Ρομποτική Χειρουργική στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η αριστεία του Cambridge κατέφθασε στην Κεντρική Ελλάδα
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Ρομποτική Χειρουργική στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Η αριστεία του Cambridge κατέφθασε στην Κεντρική Ελλάδα

  Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας ανακοινώνει την απόκτηση του πρώτου Συστήματος Ρομποτικής Χειρουργικής Versius® στην Ελλάδα και υποδέχεται το μέλλον της χειρουργικής για τους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας. Το καινοτόμο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα επόμενης γενιάς, Versius ® της CMR Surgical – της παγκόσμιας κατασκευάστριας εταιρείας ιατρικών ρομποτικών συστημάτων με έδρα το Cambridge της Αγγλίας,...