Νέα

Μικρά θαύματα Ορθοπαιδικής Χειρουργικής

Μικρά θαύματα Ορθοπαιδικής Χειρουργικής

 

Ασθενής, 66 ετών, παρουσίασε σταδιακά επιδεινούμενη κάμψη του κορμού προς τα εμπρός κατά τη βάδιση. Τον τελευταίο χρόνο, μετά τα πρώτα 20 μέτρα βάδισης γέρνει μπροστά, παθαίνει κράμπες στους γλουτούς και στα πόδια, πονάει η μέση και το αριστερό της πόδι και χρειάζεται στήριξη για τη μετακίνησή της. Η ασθενής δεν βγαίνει από το σπίτι καθώς χάνει την ισορροπία της και πέφτει εμπρός, με αποτέλεσμα τη χαμηλή ποιότητα στην προσωπική και κοινωνική της ζωή. Δεν μπορεί επίσης να κοιτάξει ευθεία και το οπτικό της πεδίο περιορίζεται στα πόδια του συνομιλητή.

Η παραπάνω κλινική εικόνα συνοδεύεται από την αντίστοιχη ακτινογραφία σε όρθια θέση (εικόνες 1,3) και περιγράφεται σαν οβελιαία ανισορροπία της σπονδυλικής στήλης (sagittal imbalance) Φυσιολογικά η σπονδυλική μας στήλη, παρατηρώντας κανείς από πλάγια, έχει 2 ομαλά κυρτώματα. Το κατώτερο κύρτωμα (οσφυϊκό) καμπυλώνει προς τα μέσα και λέγεται λόρδωση, το πιο πάνω (θωρακικό) κυρτώνει προς τα έξω και λέγεται κύφωση.

 εικόνες 1 - 2 (Πριν - Μετά)

 

Λόγω της βαθμιαίας εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων σε πολλαπλά επίπεδα της σπονδυλικής στήλης σε συνδυασμό με τη σκολίωση, η οσφυϊκή μοίρα της ασθενούς μας έχασε τη φυσιολογική της λόρδωση.

Για να αποκατασταθεί η ισορροπία της σπονδυλικής στήλης προχωρήσαμε σε οπίσθια σπονδυλοδεσία, με διασωματική μέθοδο και πολλαπλές οπίσθιες οστεοτομίες (εικόνες 2,4). Η κινητοποίηση μετά το χειρουργείο ήταν άμεση. Η εμπειρία και τεχνογνωσία της χειρουργικής ομάδας Dr. Σωτηρίου Γ. Μιχαλίτση και κυρίας Αικατερίνης Ν. Βελώνη σε χειρουργεία ανακατασκευής της σπονδυλικής στήλης και η άριστη αναισθησιολογική υποστήριξη σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό χειρουργείο από την αναισθησιολόγο Dr. Σταματίου Γεωργία οδήγησαν σε ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. Ουσιαστικά δώσαμε στην ασθενή τη δυνατότητα να ξανακοιτάξει το συνομιλητή της στα μάτια και να περπατήσει ξανά ευθυτενής.

 εικόνες 3 - 4 (Πριν - Μετά)

 

  Δειτε επισης:

  Απαιτητικές ΩΡΛ χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης μεγάλων όγκων στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Απαιτητικές ΩΡΛ χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης μεγάλων όγκων στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Δύο  μεγάλης δυσκολίας ΩΡΛ  χειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκ...

  Ημέρα Σύμπλοκων Επεμβάσεων στα Στεφανιαία Αγγεία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλία
  ΟΜΙΛΟΣ

  Ημέρα Σύμπλοκων Επεμβάσεων στα Στεφανιαία Αγγεία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλία

  Μεγάλο ήταν το ιατρικό ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η «Ημέρα Σύμπλοκων Επεμβάσεων στα Στεφανιαία Αγγεία», που πραγματοποιήθηκε την ...

  Εθελοντική Αιμοδοσία ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Αυτό το καλοκαίρι, χαρίζουμε ζωή!
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Εθελοντική Αιμοδοσία ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Αυτό το καλοκαίρι, χαρίζουμε ζωή!

  "Αυτό το καλοκαίρι, χαρίζουμε ζωή", φώναξαν με τη δυναμική τους παρουσία τα μέ...