Νέα

Ενδοφλέβια Θρομβόλυση, η μοναδική θεραπεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια διαθέσιμη στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Ενδοφλέβια Θρομβόλυση, η μοναδική θεραπεία για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια διαθέσιμη στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Η πρώτη θεραπεία με θρομβόλυση για την αντιμετώπιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε ηλικιωμένη ασθενή, η οποία προσήλθε στην Κλινική σε αφασία εκπομπής (δυσκολία στην εκφορά λόγου) και μυϊκή αδυναμία, οφειλόμενη σε οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε συμβεί προ μίας (1) ώρας.

Πραγματοποιήθηκε επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου και αξιολόγηση της ασθενούς, η οποία κρίθηκε υποψήφια για ενδοφλέβια θρομβόλυση. Η έγχυση ξεκίνησε άμεσα, μέσα στα επόμενα 30΄ από την προσέλευση της ασθενούς στην Κλινική και διήρκεσε μία ώρα χωρίς επιπλοκές. Η ασθενής σημείωσε άμεσα σημαντική νευρολογική βελτίωση. Ακολούθησε παρακολούθηση για ένα 24ωρο στη ΜΕΘ και κατόπιν στην Παθολογική Κλινική για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. Η πορεία της νόσου ήταν ανεπίπλεκτη και η ασθενής εξήλθε ελεύθερη συμπτωμάτων.

Θεράποντες ιατροί του περιστατικού ήταν ο κ. Ευάγγελος Αδαμόπουλος, Παθολόγος, Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής και η κα Κλαίρη Χαρισίου Νευρολόγος, Συνεργάτης της Α΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής. Απεικονιστικά παρακολουθούσε την ασθενή η κα Βασιλική Αργυρούλη, Ακτινολόγος, Επιστ. Υπεύθυνη του Τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων.

Τα ισχαιμικά επεισόδια αποτελούν το 85% των περιπτώσεων των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο ασθενής και τα άτομα του περιβάλλοντός του, πρέπει να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζονται ότι έχει αρχίσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χορήγηση της θρομβολυτικής θεραπείας όσο το δυνατόν συντομότερα, μπορεί να αποκαταστήσει την τροφοδοσία του εγκεφάλου σε αίμα και να αποτραπεί η πρόκληση σοβαρότατων και συχνά θανάσιμων επιπλοκών.

Το οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία επείγουσα παθολογική κατάσταση, η οποία χρήζει ταχείας προσαγωγής του ασθενούς σε ασφαλές νοσοκομειακό περιβάλλον, που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και εφαρμόζει ειδικά πρωτόκολλα και διαδικασίες για τη διαχείριση τέτοιων περαστικών. Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με τις κατάλληλες υποδομές και το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να φροντίσουν τους αγαπημένους τους με ασφάλεια και ταχύτητα σε περίπτωση οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Δειτε επισης:

    ΙΑΣΩ Θεσσαλίας:  Εκπαιδευτική ομιλία παθολογοανατόμων
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

    ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Εκπαιδευτική ομιλία παθολογοανατόμων

    Συνεχίζονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι επιστημονικές ομιλίες στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εστιάζοντας κάθε φορά σε κάποιο εξειδικευμ...

    ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την Κοιλιοκάκη
    ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Επιστημονική εκδήλωση για την Κοιλιοκάκη

    Με μεγάλο ενδιαφέρον το κοινό της περιοχής παρακολούθησε τις τελευταίες εξελίξ...

    Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Υποστηρικτής Υγείας στο 2ο Αγώνα Δρόμου «Run for Autism»
    ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας Υποστηρικτής Υγείας στο 2ο Αγώνα Δρόμου «Run for Autism»

    Στη μεγάλη γιορτή της Λάρισας για τον Αυτισμό, το ΙΑΣΩ  Θεσσαλίας έδωσε κ...