Νέα

Διαχειριση Επείγουσας Ενδοεγκεφαλικής Αιμορραγίας

Διαχειριση Επείγουσας Ενδοεγκεφαλικής Αιμορραγίας

Ένα εξαιρετικά επείγον περιστατικό αντιμετώπισε προ ημερών με ετοιμότητα και ασφάλεια το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ασθενής 75 ετών, μεταφέρθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στις 04/05/2020 μετά τα μεσάνυχτα από τους οικείους της, με διαταραχές στο επίπεδο επικοινωνίας της, εμμένουσα κεφαλαλγία καθώς επίσης και επεισοδίων εμέτων. Μετά από απεικονιστικό έλεγχο με αξονική τομογραφία κατόπιν σύστασης του εφημερεύοντος Ιατρού - Παθολόγου κ. Ευάγγελου Αδαμόπουλου, διεγνώσθη με εκτεταμένη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στον δεξιό μετωπιαίο λοβό. Υπήρξε άμεση νευροχειρουργική εκτίμηση και εν συνεχεία παρέμβαση από τον Νευροχειρουργό κ. Ιορδάνη Γεωργιάδη και η ασθενής εντός μίας ώρας από την άφιξή της στην Κλινική, οδηγήθηκε στο χειρουργείο προς αντιμετώπιση του επείγοντος της κατάστασής της, αφού προηγήθηκε ο προεγχειρητικός έλεγχος από τους εφημερεύοντες ιατρούς (καρδιολόγο, αναισθησιολόγο).

Η ασθενής υπεβλήθη, επιτυχώς, σε ευρεία αποσυμπιεστική κρανιεκτομία (DC) και οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, υπό την στενή παρακολούθηση της Εντατικολόγου κας Μαρίας Μπουλοβάνα, και του Αναισθησιολόγου κ. Δήμου Χαραλαμπίδη.

Σταθεροποιήθηκαν και υποστηρίχθηκαν οι ζωτικές της λειτουργίες με βάση τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ως αποτέλεσμα του έγκαιρου και άρτια επιστημονικά τρόπου αντιμετώπισης, υπήρξε η βελτιωμένη νευρολογική έκβαση της ασθενούς, η οποία μετά από σύντομη νοσηλεία στην κλινική διεκομίσθη σε κέντρο αποκατάστασης για περαιτέρω νοσηλεία. Επιπλέον, ουσιαστικής σημασίας στο θετικό αποτέλεσμα ήταν η στενή συνεργασία μεταξύ του θεράποντος ιατρού κ. Γεωργιάδη με τον κ. Αδαμόπουλο Διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, την κα Μπουλοβάνα Επιστ. Υπεύθυνης της Μ.Ε.Θ. και τον κ. Δήμο Χαραλαμπίδη Αναισθησιολόγο.

H αυτόματη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία (ΑΕΑ) αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5-20% του συνόλου των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Εμφανίζει υψηλά ποσοστά θνητότητας, ενώ ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης. Η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση επιβάλλεται όταν παρατηρείται επιδείνωση της νευρολογικής εικόνας, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάρρευσης του ασθενούς και εν κατακλείδι ο εγκεφαλικός θάνατος.

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, η μεγαλύτερη Ιδιωτική Κλινική της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, διαθέτει τόσο τον εξοπλισμό, όσο και την υποδομή να στηρίξει περιστατικά τα οποία προϋποθέτουν, εκτός από την τεχνογνωσία και άριστες συνεργασίες των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων.

  Δειτε επισης:

  Ημέρα Σύμπλοκων Επεμβάσεων στα Στεφανιαία Αγγεία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλία
  ΟΜΙΛΟΣ

  Ημέρα Σύμπλοκων Επεμβάσεων στα Στεφανιαία Αγγεία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλία

  Μεγάλο ήταν το ιατρικό ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η «Ημέρα Σύμπλοκων Επεμβάσεων στα Στεφανιαία Αγγεία», που πραγματοποιήθηκε την ...

  Εθελοντική Αιμοδοσία ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Αυτό το καλοκαίρι, χαρίζουμε ζωή!
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Εθελοντική Αιμοδοσία ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Αυτό το καλοκαίρι, χαρίζουμε ζωή!

  "Αυτό το καλοκαίρι, χαρίζουμε ζωή", φώναξαν με τη δυναμική τους παρουσία τα μέ...

  Καλοκαιρινή Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Καλοκαιρινή Εθελοντική Αιμοδοσία στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Κάθε καλοκαίρι παρατηρείται ανησυχητική μείωση αποθεμάτων αίματος και παραγώγω...