Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

PrevNext
May 2025
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Εβδομάδα
Ημέρα

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η καρδιά του αρχίζει να χτυπάει

Έχετε σχεδόν μία εβδομάδα καθυστέρηση –ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης σας. Τα επίπεδα της ορμόνης hCG είναι πολύ υψηλά και ικανά να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη σας με ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης. Το μωρό σας είναι περίπου 2 χιλιοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός σουσαμιού, και μοιάζει με γυρίνο. Μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς. Το κυκλοφορικό του σύστημα αρχίζει να σχηματίζεται και η μικροσκοπική του καρδιά θα αρχίσει να χτυπάει αυτή την εβδομάδα.

Η καρδιά του αρχίζει να χτυπάει την 5η εβδομάδα κύησης

Διαβάστε για τη 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

  • To do list
    • Κάνω τεστ εγκυμοσύνης
    • Συνεχίζω το φολικό οξύ
    • Το λέω στα κορίτσια!
    • Ενημερώνω το γιατρό μου
  • Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα
    1. Έπινα/ κάπνιζα/ έπαιρνα φαρμακευτική αγωγή πριν μάθω για την εγκυμοσύνη μου. Θα επηρεάσει αυτό το μωρό μου;
    2. Είναι φυσιολογικό να έχω λίγο πυρετό ή να αισθάνομαι πιο ζεστή;
    3. Μου προκαλούν εμετό όλα όσα τρώω. Είναι φυσιολογικό;
    4. Να ανησυχήσω αν δω λίγο αίμα σαν ελαφριάς περιόδου;
    5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αποτριχωτικές κρέμες, να κάνω καθαρισμό προσώπου ή μανικιούρ;
    6. Όταν νιώθω ότι χρειάζομαι ενέργεια μπορώ να πίνω καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό;
    7. Τι μπορώ να πάρω για την καούρα και τη δυσπεψία;
    8. Ξαφνικά βγάζω πολλά σπυράκια. Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς;
    9. Νιώθω ζαλάδα όταν σηκώνομαι απότομα ή όταν στέκομαι όρθια πολλή ώρα. Είναι φυσιολογικό;
  • Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

    Παρόλο που η εγκυμοσύνη σας δεν είναι ακόμα εμφανής, στην κοιλίτσα σας γίνονται πολλές διεργασίες και το μωρό μεγαλώνει ραγδαία. Αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 2 χιλιοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός σουσαμιού, και μοιάζει με… γυρίνο!

    Αποτελείται από τρία μέρη -το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα- τα οποία αργότερα θα αποτελέσουν τα όργανα και τους ιστούς του. Όλα τα κύρια και δευτερεύοντα συστήματα του οργανισμού (πεπτικό, κυκλοφορικό, νευρικό κλπ) και τα όργανα (καρδιά, πνεύμονες, στομάχι κλπ) πρέπει να σχηματιστούν από το μηδέν. Η καρδιά του είναι από τα πρώτα όργανα που λειτουργεί και ήδη το κυκλοφορικό του σύστημα διοχετεύει αίμα στο μικροσκοπικό του σώμα.

    Τέλος, ο νευρικός σωλήνας αρχίζει να λειτουργεί, ο οποίος θα εξελιχθεί στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό του εμβρύου.

    Υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας

    Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας

  • Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα
    1. Πόνος στο στήθος
    2. Κόπωση
    3. Συχνή ούρηση
    4. Ναυτία
    5. Εναλλαγές στις προτιμήσεις των μέχρι τώρα διατροφικών σας συνηθειών
    6. Έκκριση περισσότερου σάλιου

    κοιλιά εγκύου 2 μηνών

    Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

  • Πώς αλλάζει η ζωή σας

    Δύο κύριες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας αυτή την εβδομάδα:

    Ορμόνη hCG

    Τα επίπεδα της ορμόνης hCG είναι πολύ υψηλά και ανιχνεύσιμα από ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν λοιπόν δεν έχετε κάνει ακόμα το τεστ εγκυμοσύνης και έχετε καθυστέρηση, κάντε το αυτή την εβδομάδα.

    Οι ορμόνες αυξάνονται

    Οι ορμόνες πολλαπλασιάζονται αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσά τους και τα οιστρογόνα τα οποία διατηρούν τα επίπεδα της προγεστερόνης και της hCG σε υψηλά επίπεδα, όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι.

    Εσείς θα πρέπει να αγχώνεστε λιγότερο και να εστιάσετε περισσότερο σε ό,τι μπορεί να σας προσφέρει μία ευτυχισμένη και υγιή εγκυμοσύνη. Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας μόλις μάθετε για την εγκυμοσύνη σας ώστε να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού. Κάποιοι γιατροί θα θελήσουν να σας δουν άμεσα, άλλοι επιλέγουν να σας δουν μεταξύ της 6ης και της 8ης εβδομάδας.

    Τι πρέπει να κάνετε:

    1. Καθιερώστε μία ρουτίνα ραντεβού με το γιατρό σας.
    2. Λαμβάνετε καθημερινά τη βιταμίνη για την εγκυμοσύνη σας.
    3. Εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε το γιατρό σας.
    4. Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
    5. Σιγουρευτείτε ότι οι χώροι του σπιτιού και της εργασίας σας είναι ασφαλείς (όπως εργασίες με χημικά, βαριά μέταλλα, ακτινοβολία, κλπ, καθαριστικά, πόσιμο νερό).
  • Διατροφή
    Προσπαθήστε να τρώτε σωστά, καλά και υγιεινά. Η σωστή και καλή διατροφή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα, καθώς το σώμα σας τη χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε όλες τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά. Επιπλέον, η καλή διατροφή θα βοηθήσει στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το μωρό σας.

    Μικρά και τακτικά γεύματα καθώς και καλή ενυδάτωση θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, μίας ανεπιθύμητης κατάστασης που πολλές γυναίκες βιώνουν στην εγκυμοσύνη τους.

    Θα χρειαστεί να λαμβάνετε αρκετή Βιταμίνη C καθημερινά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή (πχ. πορτοκάλια), τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο κ.λπ.

    Και μην ξεχνάτε να παίρνετε κάθε μέρα το συμπλήρωμά σας με φολικό οξύ και βιταμίνη D!
  • Χρήσιμα tips
    • Σκοπεύετε να τρώτε για δύο; Ξανασκεφτείτε το. Η εγκυμοσύνη δεν συνεπάγεται αυτομάτως με πρόσληψη περισσότερου φαγητού. Η καλύτερη συμβουλή είναι να ακολουθήσετε την κοινή λογική. Όταν θέλετε κάτι να σας κόψει την όρεξη, αναζητήστε μία μπάρα δημητριακών αντί για σοκολάτα!
    • Ήρθε η στιγμή να απομακρύνετε κάποιες τροφές από τη διατροφή σας όπως τα μη παστεριωμένα τρόφιμα, τα μη καλά μαγειρεμένα κρέατα και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
    • Καλό είναι να καθαρίζει κάποιος άλλος την άμμο της γάτας σας το διάστημα μέχρι να γεννήσετε.
    • Μπορείτε να κάνετε καθαρισμό των δοντιών, σε αντίθεση με τις ακτινογραφίες άνω και κάτω γνάθου που θα περιμένετε να τις κάνετε αφού γεννήσετε.
    • Μπορεί να μην καπνίζετε εσείς αλλά θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να είστε κοντά σε άτομα που καπνίζουν. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι υπεύθυνο για κίνδυνο αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, έκτοπη κύηση και άλλες επιπλοκές.
    • Ήρθε η ώρα να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού με το γιατρό. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν να σας δουν την 6η με 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας από την πρώτη κιόλας στιγμή, ώστε να λάβετε σωστή καθοδήγηση γι' αυτές τις πρώτες σημαντικές εβδομάδες.

    Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να τεκνοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

    Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 3 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Δείτε επίσης:

Home_Fit_Home_Seminars

Home Fit Home

Το πρωτοποριακό & πολυβραβευμένο πρόγραμμα του ΙΑΣΩ για μέλλουσες & νέες μητέρες!

Δηλώστε συμμετοχή