Σαλπιγγογραφία: Τι είναι και γιατί την κάνουμε.

Σαλπιγγογραφία Τι είναι και γιατί την κάνουμε.

Η Σαλπιγγογραφία είναι μια ιατρική διαγνωστική εξέταση, που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια, για την απεικόνιση της μήτρας και των σαλπίγγων, κυρίως στο πλαίσιο διερεύνησης της υπογονιμότητας.

Με τη σαλπιγγογραφία διαπιστώνουμε:

1ον Αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές και βατές, δηλαδή αν το ωάριο, μπορεί να μετακινηθεί από τις ωοθήκες, μέσω των σαλπίγγων, στην κοιλότητα της μήτρας.

2ον Αν η κοιλότητα της μήτρας είναι φυσιολογική, δηλαδή αν το σπέρμα μπορεί να εισέλθει σε αυτήν και να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Με την εξεταζόμενη στο ακτινοσκοπικό μηχάνημα, χορηγείται μέσα από τον σωλήνα του σαλπιγγογράφου, σκιαγραφική ουσία στην κοιλότητα της μήτρας και στις σάλπιγγες, ενώ λαμβάνονται ακτινογραφικές λήψεις.

Η εξέταση είναι ουσιαστικά ακίνδυνη και διαρκεί 3 έως 10 λεπτά. Μπορεί να προκαλέσει ήπιες με μέτριες ενοχλήσεις μικρής διάρκειας, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις, μοιάζουν με τις συσπάσεις της μήτρας και τους πόνους της περιόδου. Η κατάλληλη στιγμή για να κάνει μια γυναίκα σαλπιγγογραφία είναι η πρώτη φάση του κύκλου, δηλαδή στο πρώτο 10ήμερο μετά την περίοδο. Τα αποτελέσματα εκδίδονται άμεσα.

Πραγματοποιείται στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας από τον Καθηγητή Ακτινολογίας και Διευθυντή του τμήματος Ιατρικών Απεικονίσεων κ. Ιωάννη Φεζουλίδη, την Επιστ. Υπεύθυνη του τμήματος κα Βασιλική Αργυρούλη και τον Συνεργάτη Ακτινολόγο κ. Γεώργιο Μπάτσικα, οι οποίοι διαθέτουν εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία.

 

Τηλέφωνα για ραντεβού: 2410 996070, 2410 996090