Συχνές Ερωτήσεις

  • Γίνονται προγεννητικά μαθήματα για το Μητρικό Θηλασμό;

    Η Νοσηλευτική Διεύθυνση του ΙΑΣΩ προσκαλεί εσάς, τη μέλλουσα μητέρα με το σύντροφο σας ή με αγαπημένα σας πρόσωπα σε ενημερωτικές συναντήσεις με θέματα που αφορούν το Μητρικό Θηλασμό.

    Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

     

     

  • Το Rooming In επιτρέπεται σε όλες τις θέσεις;

    Διευκολύνουμε την πρακτική «Rooming In», δηλαδή να παρέχεται η δυνατότητα στη μητέρα να παραμένει μαζί με το μωρό της 24ώρες την ημέρα, όταν ίδια το επιθυμεί ανεξαρτήτως θέσεως και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

    Η υιοθέτηση της πρακτικής αυτής συντελεί στην επιτυχία του ελεύθερου και απεριόριστου Μητρικού Θηλασμού. Επίσης η αδιάκοπη επαφή της μητέρας με το μωρό της, συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους και διαμορφώνει το συναισθηματικό δεσμό μητέρας - παιδιού.

     

  • Αν χρειαστώ υποστήριξη για το Μητρικό Θηλασμό μετά την έξοδο μου;

    Κατά την έξοδο από την Κλινική θα πρέπει να γίνεται μια εκτίμηση της προόδου της μητέρας και του μωρού σχετικά με το θηλασμό, μέσω μιας ειδικής φόρμας εκτίμησης. Στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η μητέρα γνωρίζει τα εξής:

    • Ποτέ το μωρό θέλει να θηλάσει
    • Πώς να τοποθετεί το μωρό σωστά στο στήθος και να μην πονούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού
    • Να επιλέγει μια στάση θηλασμού, η οποία να είναι αναπαυτική για εκείνες
    • Ποτέ το μωρό καταπίνει
    • Ποτέ το μωρό χορταίνει και αν είναι η ποσότητα επαρκής
    • Τον τρόπο άλμεξης του γάλακτος με το χέρι ή με το θήλαστρο
    • Τη σωστή διαδικασία συλλογής και διατήρησης του γάλακτος
    • Πληροφορίες για το μηχανισμό παραγωγής γάλακτος
    • Πότε πρέπει να καλέσουν τον Παιδίατρο
  • Πώς θα καταφέρω να θηλάσω αποκλειστικά;

    Για την επιτυχία του αποκλειστικού Μητρικού Θηλασμού πολύ σημαντική είναι έγκαιρη έναρξη του θηλασμού.

    Παρέχουμε βοήθεια για να ξεκινήσει ο Μητρικός Θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση και φροντίζουμε να έρθει σε επαφή δέρμα με δέρμα η μητέρα με το μωρό της, εδραιώνοντας έτσι τη γαλακτοφορία και ενισχύοντας το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας και βρέφους.

     

  • Υπάρχει η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης αν χρειαστεί;

    Εφ'όσον ζητηθεί, παρέχεται βοήθεια ψυχολογική κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ή μετά από ψυχολόγο συνεργάτη.

     

  • Χρειάζεται να έχω συνοδό κατά τη διάρκεια της νύχτας;

    Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία συνοδού, καθώς οι Νοσηλευτικοί Όροφοι είναι στελεχωμένοι με επαρκές Νοσηλευτικό Προσωπικό ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των νοσηλευόμενων.

     

  • Πότε πρέπει να δηλώσω το μωρό μου στο Τμήμα Δηλώσεων Γεννήσεων του Μαιευτηρίου;

    Η Δήλωση Γέννησης πραγματοποιείται υποχρεωτικά μόνο με την παρουσία και των 2 γονέων από την επόµενη εργάσιµη ηµέρα της γέννησης και εντόs 10 ηµερολογιακών ηµερών, στον 1ο όροφο του Μαιευτηρίου, στο Τµήµα Δηλώσεων Γεννήσεων, κατόπιν ραντεβού.

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    • Πρωτότυπες ταυτότητες των δύο γονέων και φωτοτυπίες αυτών.
    • Λογαριασμό τραπέζης (IBAN - GR) της μητέρας που να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος προκειμένου να γίνει η αίτηση για το επίδομα γέννησης.
    • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και των δύο γονέων.

    Προαιρετικά, ληξιαρχική πράξη γάμου, ληξιαρχική πράξη συμφώνου συμβίωσης ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε περίπτωση που η μητέρα είναι εκτός γάμου.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

    Η Δήλωση Γέννησης του Νεογνού μπορεί να γίνει από τον έναν γονέα μόνο, αρκεί να υπάρχει εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ, Αστυνομικό Τμήμα ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα gov.gr.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ:

    Α. Αν έρθει να δηλώσει μόνο ο πατέρας του νεογνού, στην εξουσιοδότηση η μητέρα θα αναγράφει:

    1. Ποιoς από τους δυο γονείς θα ασφαλίσει το μωρό στον ασφαλιστικό του φορέα.
    2. Ότι εξουσιοδοτεί τον σύζυγο να κάνει την αίτηση για το επίδομα γέννησης ή ότι δεν επιθυμεί να κάνει την αίτηση για το επίδομα γέννησης.

    Β. Αν έρθει να δηλώσει μόνο η μητέρα του νεογνού, στη εξουσιοδότηση ο πατέρας θα αναγράφει:

    1. Ποιoς από τους δύο γονείς θα ασφαλίσει το μωρό στον ασφαλιστικό του φορέα.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ:

    • Ληξιαρχική Πράξη Γάμου ή βεβαίωση από την Πρεσβεία τους στην οποία θα πρέπει να υπάρχει μετάφραση των ονομάτων τους στα ελληνικά.(Η μετάφραση μπορεί να γίνει και από εξουσιοδοτημένο δικηγόρο)
    • Διαβατήρια και των δύο γονέων.
    • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ εφόσον υπάρχουν.

    Διαβάστε τον Συνοπτικό Οδηγό για την Ψηφιακή Δήλωση Γέννησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

    ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07:00 – 13:00 Κατόπιν Ραντεβού

    Γραφείο Δηλώσεων Γεννήσεων εντός Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής
    ΙΑΣΩ 1ος Όροφος (Τηλ. 2106184178 – 2106184189,
    Εσώτ. 4178-4189 και email: [email protected])

    ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΜΚΑ ΝΕΟΓΝΟΥ

    ΛΤο ΑΜΚΑ του νεογνού, σας αποστέλλεται με SMS στο κινητό σας, στο email σας και αναγράφεται στη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.

    Τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης την κατεβάζετε από το www.gov.gr ή την παραλαμβάνετε από ΚΕΠ κατόπιν αιτήσεως ή από το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου (Δευτέρα έως Πέμπτη 08:30 -14:00 για το κοινό)

    Το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου λειτουργεί κατόπιν ραντεβού για οποιαδήποτε άλλη πράξη (π.χ. ονοματοδοσία. πράξη αναγνώρισης κλπ.)

    Ο ΑΜΚΑ του νεογνού, σας έρχεται με SMS και αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεογνού.

    Πρέπει να γνωστοποιηθεί στο ΙΑΣΩ, άμεσα και πριν την έξοδο από την κλινική για να ισχύσει η χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα για τις νοσηλείες στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) ή νοσηλείες για χειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά, θα πρέπει να προσκομίσετε τον ΑΜΚΑ του νεογνού κατά την εισαγωγή, για να γίνει χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ.

    1. e-mail: [email protected]
    2. Φαξ: 210 6184158
    3. Τηλεφωνικά: 210 6184105 & 183

     

  • Τι έγγραφα χρειάζεται να έχω μαζί μου;

    Τα έγγραφα που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας είναι:

     

    1. ΑΜΚΑ (σε περίπτωση που δεν είστε άμεσα ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε και τον ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου)
    2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και των δύο γονέων και δύο φωτοτυπίες αυτών
    3. Πρωτότυπη και πρόσφατη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου µε ηµεροµηνία έκδοσής της εντός έξι (6) µηνών, την οποία παραλαµβάνετε από το Ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάµος, ή με αίτηση στα ΚΕΠ και φωτοτυπία αυτής. Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και των 2 γονέων, καθώς και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας
    4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάµος, η ∆ήλωση Γέννησης πραγµατοποιείται αποκλειστικά από τη µητέρα µε την ταυτότητά της και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης µε ηµεροµηνία έκδοσής του εντός έξι (6) µηνών, το οποίο παραλαµβάνετε από το Δήµο στον οποίο ψηφίζετε ή βεβαίωση από το ΚΕΠ. Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, καθώς και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας.
    5. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάµος και η µητέρα έχει διαζύγιο, η Δήλωση Γέννησης πραγµατοποιείται αποκλειστικά από τη µητέρα µε την ταυτότητά της και την πρωτότυπη και πρόσφατη (εντός 6µήνου) Ληξιαρχική Πράξη Γάµου µε τη λύση (να αναφέρεται δηλαδή το διαζύγιο) και να έχουν παρέλθει 300 ηµέρες από την ηµεροµηνία, όπου η λύση αναφέρεται ως αµετάκλητη, καθώς και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοσης εντός 6µήνου) ή βεβαίωση από το ΚΕΠ. Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, καθώς και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας.
    6. Όσον αφορά στη γέννηση τέκνου εντός συµφώνου συµβίωσης, θα πρέπει οι γονείς να προσκοµίζουν ταυτότητες, πρωτότυπη και τελευταίου 6µήνου ληξιαρχική πράξη συµφώνου συµβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο Ληξιαρχείο.
    7. Οι αλλοδαποί αντί για ταυτότητες, μπορούν να προσκοµίσουν τα διαβατήριά τους, τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ και φωτοτυπία αυτών. Εφόσον ο γάµος τους έχει πραγματοποιηθεί σε χώρα του εξωτερικού θα πρέπει να προσκοµίζουν πρωτότυπη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου και πρωτότυπη µετάφραση αυτής στα ελληνικά, τελευταίου 6µήνου. Στη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου θα πρέπει να αναγράφονται τα ονοµατεπώνυµα των γονέων τους, επίσης µεταφρασµένα στα Ελληνικά. Η µετάφραση µπορεί να γίνει από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή την αντίστοιχη Ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας έκδοσης του Πιστοποιητικού ή από Έλληνα εξουσιοδοτηµένο δικηγόρο.

     

  • Ποια είναι η διαδικασία εξόδου;

    Φεύγοντας από την Κλινική θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει:

    • Εξοφλητική Απόδειξη και αναλυτικά Τιμολόγια
    • Βεβαίωση Τοκετού
    • Εξιτήριο
    • Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού
    • Προσωπικά αντικείμενα
    Διαδικασία Εξιτηρίου

     

  • Τι πράγματα πρέπει να έχω μαζί μου;

    Κατά την εισαγωγή σας στην κλινική θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας πιζάμες ή νυχτικά, ρόμπα, παντόφλες, σουτιέν θηλασμού, εσώρουχα, επιθέματα στήθους, νεσεσέρ με τα είδη για την προσωπική σας περιποίηση και ρούχα εξόδου. Για το μωρό θα χρειαστούν ρούχα μόνο για την έξοδο σας από την Κλινική.

     

  • Yπάρχει δυνατότητα προκράτησης δωματίου;

    Προκράτηση δωματίου δε μπορείτε να κάνετε ακόμα και όταν είναι προγραμματισμένος ο τοκετός. Δηλώνετε τη θέση που επιθυμείτε την ώρα της εισαγωγής σας, στο τμήμα Υποδοχής Ασθενών.