Νέα

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σε εποχές κρίσεις συνειδητοποιούμε ότι η υγεία μας είναι πράγματι το πολυτιμότερο αγαθό. Η πανδημία μας δίδαξε το πόσο αδύναμοι μπορούμε να γίνουμε ως οντότητες και να χάσουμε την “παντοδυναμία” και αλαζονεία  που μας διακατέχει όταν κινδυνεύει η σωματική μας υγεία. Τι συμβαίνει όμως και με την ψυχική μας υγεία; Σύμφωνα με το αρχαίο και περίφημο γνωμικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί” για να είναι το σώμα μας υγιές, ακμαίο και λειτουργικό θα πρέπει να φροντίζουμε με την ίδια ευλάβεια και το πνεύμα μας. Το πνεύμα σε μια ευρύτερη μετάφραση αναφέρεται στην ψυχή, στον εσωτερικό μας κόσμο. Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ο καθένας ξεχωριστά μέσα από τις προσωπικές μας εμπειρίες τη σύνδεση της ψυχής και του σώματος  παρατηρώντας τα σωματικά μας συμπτώματα σε καταστάσεις έντονου άγχους ή λύπης, τα λεγόμενα «ψυχοσωματικά». Με τον όρο ψυχοσωματικά αναφερόμαστε σε όλα εκείνα τα συμπτώματα-ενοχλήσεις που βρίσκουν διέξοδο στο σώμα μας. Ταχυκαρδίες, εφίδρωση, γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, δύσπνοια και μια σειρά από παρόμοιες σωματικές δυσλειτουργίες κάνουν την εμφάνισή τους όταν οι εσωτερικές συγκρούσεις μέσα μας δεν εκτονώνονται και τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε δεν εκφράζονται.

Όταν η ψυχή λοιπόν νοσεί, ασθενεί και το σώμα.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ας βρούμε ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο που παρέχουμε αυτό-φροντίδα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ερμηνεύουμε τα εκάστοτε βιώματά μας. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η καθημερινή ή συχνή άσκηση αλλά και η εστίαση της προσοχής μας στα θετικά γεγονότα  αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για μια καλή πορεία ψυχικής και σωματικής υγείας.

Όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου φύλλου, ηλικίας, καταγωγής, θρησκείας, μόρφωσης, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης έχουν αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, σωματικής και ψυχικής. Δυστυχώς όμως, ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού αγωνίζεται να επιβιώσει με ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα, κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Η μικρή ή μηδαμινή πρόσβαση σε υγιές περιβάλλον (καθαρό νερό και αέρα), εκπαίδευση και ευκαιρίες απασχόλησης μεγαλώνει την κοινωνική και οικονομική ανισότητα στις περιοχές αυτές. Όλες οι παραπάνω δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στην καθημερινότητά τους, προκαλούν σωματικές και ψυχικές διαταραχές που θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν ζώντας σε ένα υγιές και ισορροπημένο περιβάλλον.  

Το φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το κάλεσμα των ηγετών σε μια κοινή γραμμή δράσης για τη διασφάλιση του πανανθρώπινου δικαιώματος της υγείας για όλους τους πολίτες του πλανήτη μας και ταυτόχρονα τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ιδίως για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπισή της.

Ευχή και ελπίδα όλων να εξαλειφθούν οι ανισότητες στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και φυσικά οι δυσχέρειες που προκαλούν στην ισότιμη παροχή υπηρεσιών ψυχικής και σωματικής υγείας των ανθρώπων.

  Δειτε επισης:

  Η πρώτη εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος με προθέματα
 από τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Η πρώτη εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος με προθέματα  από τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Mε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας η πρώτη εξατομικευμένη...

  Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η προσέλευση στην Εθελοντική Αιμοδοσία του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η προσέλευση στην Εθελοντική Αιμοδοσία του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε την Τετά...

  Ολικές αρθροπλαστικές στα 2 γόνατα, σε ένα χειρουργείο από την Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική Ρομποτικής Χειρουργικής Μυοσκελετικού Συστήματος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.
  ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

  Ολικές αρθροπλαστικές στα 2 γόνατα, σε ένα χειρουργείο από την Α΄ Ορθοπαιδική Κλινική Ρομποτικής Χειρουργικής Μυοσκελετικού Συστήματος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

  Δύο ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και των 2 γονάτων τους υπεβλήθησαν σε ολ...