Δικαίωμα να γεννηθώ υγιής

Δικαίωμα να γεννηθώ υγιής

Η μέλλουσα μητέρα είναι το σύμπαν για το μωρό της. Μπορεί με το είναι της, τις θετικές σκέψεις και τα συναισθήματά της, να πλάσει το σώμα του υγιές και όμορφο, το νου του εύστροφο και έξυπνο, την καρδιά του ευγενική και ανοιχτή στους ανθρώπους και στη ζωή!

Πως;

Δίνοντάς του την απόλυτη αγάπη της! Τρέφοντας μέσα της τη σκέψη της τελειότητας του! Ζώντας την εγκυμοσύνη της με χαρά, θαυμασμό, μέσα στην ομορφιά, τη μουσική, την έμπνευση!

Aποκτήστε δωρεάν το έντυπο “Το δικαίωμα να γεννηθώ υγιής”.

Aποκτήστε δωρεάν το έντυπο “Το δικαίωμα να γεννηθώ υγιής”.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, αποκτήστε δωρεάν το έντυπο "Το δικαίωμα να γεννηθώ υγιής". Συμπληρώστε τα στοιχεία σας κι εμείς θα σας αποστείλουμε ταχυδρομικά το έντυπο. Συμπληρώστε την φόρμα

Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη

Κάθε ζευγάρι που ενώνει τα βήματά του με οδηγό την αγάπη, εύχεται ενδόμυχα να ζήσει την ευτυχία και τη δημιουργία μιας ωραίας οικογένειας με παιδιά υγιή, χαρούμενα, δημιουργικά, χαρισματικά.

Kι αναρωτιέται… Από πότε να αρχίσουμε την ανατροφή του παιδιού; Από πότε να μεριμνήσουμε για την υγεία του, τον καλό του χαρακτήρα, την εξυπνάδα του, την εγχάραξη της αισιοδοξίας, της χαράς και των αξιών της ζωής μέσα του; Εννέα μήνες πριν από τη γέννησή του, απαντάει ο Σωκράτης, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη.

Mετά τη γέννηση είναι ήδη αργά! Το παιδί, με όλα του τα όργανα, είναι σχηματισμένο. Το παιδί που γεννιέται είναι ήδη εννέα μηνών. Οι Κινέζοι μετρούν την ηλικία από τη σύλληψη.

Από το πρώτο περιβάλλον, στο πρώτο μικρό «σύμπαν» της μητρικής κοιλιάς, από τα «υλικά» -φυσικά, ψυχικά και πνευματικά-, που ο σχηματιζόμενος άνθρωπος θα δεχθεί από τους γονείς την ώρα της σύλληψης και προπαντός από τη μητέρα στους εννέα μήνες της κυοφορίας εξαρτάται η υγεία του, η ψυχική ισορροπία του, η χαρά του για τη ζωή, η ικανότητα της ψυχής του να προσφέρει και να δεχθεί την αγάπη, η νοημοσύνη, τα ταλέντα, οι χάρες, οι αρετές του, ή η έλλειψή τους. Με δύο λόγια, η φυσική, ψυχική και πνευματική του κατάσταση, κατά τη μεταγεννητική του ζωή, στο μεγάλο σύμπαν όπου θα ζήσει.

“Εννέα μήνες φτάνουν για να αλλάξουμε τον κόσμο. Για να αλλάξετε εσείς τον κόσμο. Τόσο μεγάλη είναι κατά τη γενετική επιστήμη η δημιουργική σας δύναμη.”

Γιατί όμως άραγε αυτή η προγεννητική περίοδος της ζωής είναι τόσο σημαντική, ώστε να προκαθορίζει την υγεία, τη νοημοσύνη, την ψυχική και κοινωνική ιδιοσυστασία του ανθρώπου, ακόμη και στην ενήλικη ζωή του; Μα επειδή σε αυτή τη σύντομη περίοδο των εννέα μηνών χτίζεται από την αρχή όλος ο οργανισμός της νέας ύπαρξης, όλα τα όργανα: νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, κυκλοφορικό, καρδιά και το οστεϊκό σύστημα. Δύσκολα ή καθόλου δεν μπορούν να καλυφθούν μετά τη γέννηση ατέλειες της πρώτης δόμησής τους. (Dr. Μ.Οdent, Dr. Τ. Verny, Dr. R.Linder, Dr. Janus, Dr. Αθ. Καυκαλίδης, Γ. Πασχαλίδης).

Το αίμα της μητέρας μέσα από την πλακούντια κυκλοφορία είναι η πρώτη ύλη της δόμησης του παιδιού, γι’ αυτό είναι σημαντική η υγιεινή διατροφή της εγκύο αλλά και η εσωτερική της γαλήνη και χαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί άλλες ορμόνες εκκρίνονται στο αίμα όταν ο άνθρωπος είναι χαρούμενος, αισιόδοξος και ευτυχής (οι ενδορφίνες, η ωκυτοκίνη, οι «ορμόνες της αγάπης», που επιτρέπουν τη σωστή διάπλαση του εμβρύου, εξηγεί ο Dr. Michel Odent) και άλλες, που καταστρέφουν στοιχεία, όταν είναι δυστυχής και απαισιόδοξος (η αδρεναλίνη, οι κατεχολαμίνες).

Μέσα από τις ορμόνες της μητέρας επαναλαμβάνονται σε αυτό οι ίδιες ψυχικές καταστάσεις της και του δημιουργούν ήδη προδιαθέσεις για μια ίδια ψυχοσύνθεση, λυπημένη, απαισιόδοξη, νωχελική, τεμπέλικη ή χαρούμενη, αισιόδοξη, εργατική, δημιουργική, ως πρώτα ισχυρά εντυπώματα.

Agogi

Το παιδί στη μήτρα δομείται, όχι μόνο με το αίμα και τις ορμόνες, αλλά και με τις ενέργειες της μητέρας του, που παράγονται από τις εναλλασσόμενες εντυπώσεις, σκέψεις, συγκινήσεις και βιώματά της. Η λύπη και αγωνία της διαταράσσουν την αρμονική δόμηση των οργάνων του. Η χαρά, γαλήνη, αγάπη, ελπίδα και αισιοδοξία της αποτελούν το πιο κατάλληλο δομικό υλικό για το σχηματισμό προπαντός του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, του ενδοκρινικού, του ανοσοποιητικού και όλων των οργάνων του παιδιού.

Τα θετικά συναισθήματα και εντυπώσεις τροφοδοτούν αδιάλειπτα με όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία το έμβρυο, ώστε να δομηθεί τέλεια και ολοκληρωμένα ο σκελετός, τα όργανά του, και τα εγκεφαλικά κέντρα. Αντίθετα, όταν κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα στη μητέρα, η τροφοδοσία του εμβρύου είναι ασυνεχής και η ροή των στοιχείων στα κέντρα και τα όργανά του είναι διακοπτόμενη, με αποτέλεσμα την ελλιπή δόμησή τους. Αν για ένα χρονικό διάστημα η τροφοδοσία του εμβρύου δεν είναι συνεχής, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε ατελή έως και προβληματική ανάπτυξη του νέου οργανισμού και αργά ή γρήγορα μπορεί να εκδηλωθούν ασθένειες.

Παράλληλα, σκέψεις, ιδέες, νοοτροπία, συναισθήματα, βιώματα της μέλλουσας μητέρας και μέσα από αυτήν του πατέρα και του περιβάλλοντος, αποτελούν συγχρόνως πληροφορίες. Έτσι, τα αναπτυσσόμενα κύτταρα του εμβρύου, ενώ σχηματίζονται, συγχρόνως πληροφορούνται το καθετί μέσα από συνεχείς εγγραφές στην κυτταρική τους μνήμη, οι οποίες ως αληθινά εντυπώματα, δομούν τον ψυχισμό και χαράσσουν τον χαρακτήρα του. Αποτελούν προγράμματα για τη μεταγεννητική ζωή του, ως παιδιού και ως ενήλικα. Έτσι, απαισιόδοξες σκέψεις, άγχη ή μελαγχολία της μητέρας του, δημιουργούν ψυχοσύνθεση νευρική ή μελαγχολική και χαρακτήρα δύσθυμο και απαισιόδοξο, μειώνουν την επιθυμία του για ζωή και επικοινωνία, συχνά αποτελούν εστία μελλοντικής επιθετικότητας, αντικοινωνικότητας ή αυτοκαταστροφής. Ενώ η αισιοδοξία, η ελπίδα, η αγάπη, η ευδιάθετη και χαρούμενη ζωή της μητέρας του, ο δυναμισμός και η ηρεμία της εγχαράσσουν βαθειές εγγραφές ενός χαρακτήρα αισιόδοξου, χαρούμενου και δημιουργικού, δυναμικού και ήρεμου, μέσα από τον οποίο θα μπορέσει αργότερα να αναπτύξει κοινωνικότητα, ειρηνική διάθεση, τις έμφυτες χάρες και κλίσεις του.

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι το έμβρυο αισθάνεται το χάδι της μητέρας και του πατέρα του επάνω από την κοιλιά, ακούει τις φωνές τους, τον καρδιακό παλμό, τους ήχους και τη μουσική (Dr. Τomatis, Frans Veldmann). Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι αισθάνεται την αγάπη προς αυτό, μητέρας και πατέρα, και αγαλλιά. Ενώ η αδιαφορία τους και η έλλειψη επιθυμίας γέννησής του, είναι η πιο τραγική εμπειρία, που θα του δυσκολέψει όλη τη ζωή (Αθανάσιος Καυκαλίδης). Η επανάσταση στις παλαιές αντιλήψεις έρχεται από τη Γενετική Επιστήμη. Ο σύγχρονος νέος κλάδος της Επιγενετικής έχει τελείως απομακρυνθεί από την παλαιά αντίληψη της μονοκρατορίας των γονιδίων. Ήδη δέχεται ότι το περιβάλλον της μήτρας, δηλαδή σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα μητέρας και πατέρα αλλά και ήχοι, εικόνες, μουσική, διατροφή και φυσική ζωή της μητέρας υπερισχύουν στη διαμόρφωση της υγείας, του χαρακτήρα, των ιδιοτήτων, ικανοτήτων, χαρισμάτων του παιδιού που θα γεννηθεί και του ενήλικα, στον οποίο το παιδί αυτό θα διαμορφωθεί, διότι το περιβάλλον και όχι τα γονίδια καθορίζουν τη φυσική και ψυχοπνευματική ιδιοσυστασία του παιδιού.

Ανάλογα με την ποιότητα ζωής της μητέρας, του πατέρα και την επίδραση του περιβάλλοντός τους, άλλα στοιχεία (τα «όμοια») του γενετικού κεφαλαίου του παιδιού «θα εκφρασθούν», δηλαδή θα εκδηλωθούν κι άλλα θα μείνουν «σιωπηρά», αδρανή, δε θα εκφραστούν. Έτσι, αν ό,τι προέρχεται από από τους γονείς είναι θετικό, δημιουργεί νέες θετικές εγγραφές, δίνει δυνατότητα έκφρασης στα θετικά στοιχεία του γενετικού κεφαλαίου και αδρανοποιεί (αφήνει ανέκφραστες) τις τυχόν αρνητικές παλαιές εγγραφές. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις της μητέρας. Αυτή η πρώτη μάθηση είναι εξάλλου καθοριστική για την ικανότητα μάθησης, σε όλη τη ζωή (Gerald Hüther).

«Το περιβάλλον της μήτρας μετέχει στη διαμόρφωση του DNA. Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες του παιδιού τους. Είναι επείγον αυτό να το μάθουν», επισημαίνει ο Dr. Bruce Lipton.

Agogi_2

O Ιάπωνας επιστήμονας Masaru Emoto εξηγεί την ιδιότητα του νερού να δέχεται και να εγγράφει ήχους, μουσική, εικόνες, συναισθήματα, λόγους, νοήματα του περιβάλλοντος και ανάλογα σχήματα προς αυτά, να δημιουργεί στους κρυστάλλους τους (όταν γίνει πάγος). Έτσι ο επιστήμονας αυτός, όταν φωτογράφισε δείγματα νερού, τα οποία είχαν εμποτισθεί από την πανέμορφη μουσική του Mozart (συμφωνία 40) ή από τις λέξεις «σ’αγαπώ», «σ’ευχαριστώ», «σ’ευγνωμονώ», είδε στους κρυστάλλους του υπέροχα αρμονικά σχήματα και χρώματα. Αδιαμόρφωτα και πανάσχημα σχήματα διαμορφώθηκαν στο νερό που είχε εμποτισθεί από μουσική heavy metal ή από λέξεις «σε μισώ» ή «είσαι ηλίθιος». Αυτή η άμεση επίδραση πάνω στο νερό των θετικών ή αρνητικών επιρροών του περιβάλλοντος αποτελεί μια ακόμη εξήγηση της επίδρασης στο έμβρυο των σκέψεων και συναισθημάτων της μητέρας, αλλά και του πατέρα και του περιβάλλοντός του. Το έμβρυο αποτελείται κατά 90% από νερό, αλλά και εμείς οι ενήλικες κατά 70-75%. Να γιατί επηρεαζόμαστε θετικά στο σώμα και στον ψυχισμό μας από τη γύρω ομορφιά, αγάπη, χαρά και αρμονία ή το αντίθετο.

Η ψυχολογία της μητέρας γίνεται βιολογία στο έμβρυο (Dr. A.Masson) και αυτό γιατί το σώμα και ο ψυχισμός είναι αλληλένδετα. Και ο Άγγλος βιολόγος sir Frederick Truby King είπε προς τους πολιτικούς της πατρίδας του: «Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του λαού, ασχοληθείτε με τους 9 μήνες πριν από την γέννηση και 9 μήνες μετά απ’ αυτήν». Έτσι, οι μέλλοντες γονείς, φροντίζοντας να προσφέρουν στο μελλογέννητο παιδί τους τις καλύτερες συνθήκες για την αρμονική του διάπλαση, δεν μεριμνούν μόνο για το μωρό που θα γεννηθεί, αλλά και για τον ενήλικο άνθρωπο του αύριο. Εφαρμόζουν την ουσία της πρόληψης για την κοινωνία του μέλλοντος: της Αγωγής Υγείας από την αρχή της ζωής!

Πόσο αναγκαίο είναι να προσφέρουμε στους νέους, ήδη από τη σχολική περίοδο και στα ζευγάρια αυτή την πληροφόρηση, που είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή τους, τη σχέση τους και την αυριανή κοινωνία. Διότι οι νέες ανακαλύψεις έφεραν μια νέα διάσταση στον πρώτιστο παιδαγωγικό ρόλο των μελλοντικών γονιών, μητέρας και πατέρα, και στη μεγάλη τους δυνατότητα να οικοδομήσουν σωστά το μέλλον του παιδιού τους, θεμελιώνοντας ήδη από την αρχή της ζωής του, από τις ρίζες του, την υγεία του και δομώντας θετικά τις δυνάμεις της ψυχής του. Ο αληθινός παιδαγωγός φροντίζει από την αρχή να γίνει ίσιο το δεντράκι. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό από το να προσπαθεί να το ισιώσει, αφού στραβώσει.

Νομίζουμε ότι η γνώση αυτή είναι νέα; Είναι νέα για την επιστήμη, αλλά η ελληνική πανάρχαια φιλοσοφία και η σοφή νεοελληνική παράδοση τη γνώριζαν εδώ και αιώνες. Στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη μέριμνα της πολιτείας ήταν να καθοδηγήσει τα ζευγάρια για τη δημιουργία υγιών και ωραίων απογόνων.

«Δεν είναι δίκαιο», δίδασκε ο Πυθαγόρας, «εκείνοι μεν που αγαπούν τους σκύλους και τα άλογα και τα πουλιά να φροντίζουν με κάθε επιμέλεια για τα μελλογέννητά τους και οι άνθρωποι να μην τηρούν καμιά προϋπόθεση για τους δικούς τους απογόνους. Η αμέλεια, όμως, αυτή γίνεται αιτία κακίας και φαυλότητας των απογόνων χωρίς ευγένεια ψυχής» (Ιαμβλίχου, Πυθαγορικός βίος).

«Οι νέοι, προπαντός στο διάστημα της τεκνοποιίας, πρέπει να προσέχουν, ώστε να μην πράττουν τίποτε που θα βλάψει την υγεία τους, τίποτε επίσης το βίαιο ή άδικο, διότι αυτά αποτυπώνονται στα σώματα και τις ψυχές των παιδιών τους» (Πλάτωνος, Νόμοι ΣΤ’).

«Οι έγκυοι πρέπει να μη ζουν με πάθη και λύπες, αλλά με τιμή, χαρά, πραότητα και καλή ψυχική διάθεση» (Πλάτωνος, Νόμοι Ε’).

«Η διάνοιά τους πρέπει να είναι ήρεμη, διότι κατά την κύηση τα παιδιά απορροφούν τη ζωή από την έγκυο, όπως τα φυτά από τη γη» (Αριστοτέλους, Πολιτικά).

Δέκα χρυσοί κανόνες για το ζευγάρι, μέλλοντες γονείς.

 • 1. Η σύλληψη είναι η αρχή της ζωής!

  «Σε όλες τις τέχνες η αρχή συντελεί στην καλή εκτέλεση του έργου: στις οικοδομές, σημασία έχουν τα θεμέλια, στη ναυπηγική, η κατασκευή της καρίνας… Έτσι σε μια πολιτεία, το ταίριασμα των ζευγαριών και η αρχή της ζωής πολύ συμβάλλει στην ευημερία της» Πυθαγόριοι, (Όκελος ο Λευκανός, Περί της του παντός φύσεως).

   

  «Η αγωγή του παιδιού αρχίζει εκ κοιλίας μητρός και μάλιστα εξ άκρας συλλήψεως» (Πατήρ Πορφύριος)

  Ποιο είναι αλήθεια το μυστικό της ευτυχίας του ζευγαριού; Η αγάπη μεταξύ τους και ένας κοινός στόχος. Το να προσπαθεί ο καθένας να κάνει τον άλλον ευτυχισμένο, να τον σκέπτεται με ανιδιοτέλεια, χωρίς προσμονή ανταπόδοσης, προσφέροντας την αγάπη του, μόνο για να γίνει ο σύντροφος ευτυχής.

  Ο κοινός παιδαγωγικός στόχος του ζευγαριού, πώς να δημιουργήσουν μια ωραία οικογένεια, θα δυναμώσει την σχέση τους. Πολύ πριν από τη σύλληψη, άνδρας και γυναίκα ας αποφασίσουν να μην καπνίζουν, να μην πίνουν καθόλου αλκοόλ και να τρέφονται υγιεινά, ώστε να εφοδιάσουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα στοιχεία, να κάνουν περιπάτους στον καθαρό αέρα, αναπνέοντας βαθιά, να χαλαρώνουν, να χαίρονται και προπαντός να καλλιεργήσουν μια βαθιά ψυχική και πνευματική αγάπη και επικοινωνία μεταξύ τους, με τρυφερότητα, κατανόηση, αλληλοθαυμασμό και με χαρά ας περιμένουν να έλθει το παιδί γαλήνια. Για αυτό πρέπει η μητέρα να ζει σε περιβάλλον ήρεμο, αισθηματικά καθαρό και διαυγές και όχι σε ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων (Γ. Πασχαλίδης).

  Ζήστε την ένωσή σας, θαυμάζοντας ο καθένας στον άλλον την πιο όμορφη πλευρά του, τα προτερήματα, τις χάρες, το μεγαλείο της ψυχής του, ξεχνώντας τις αδυναμίες του. Αγαπήστε στον/στην αγαπημένο/η σας το σώμα και την ψυχή του και εκφράστε του/της την αγάπη σας και την τρυφερότητά σας. Σκεφτείτε πόσο θα επιθυμούσατε να έχετε μαζί του/της ένα παιδί (κι αυτό όχι με αγωνία και πίεση, αλλά με απόλυτη γαλήνη και χαρά). Όταν είστε σε τέτοια εσωτερική κατάσταση, έχει έρθει η ώρα της ένωσής σας, για να δημιουργήσετε οικογένεια. Ευχηθείτε μαζί ένα παιδί της ειρήνης και της αγάπης, γεμάτο υγεία και χαρίσματα, ένας άξιος άνθρωπος να πλουτίσει το δεσμό σας. Η σκέψη και τα συναισθήματα του ζεύγους την ώρα της ένωσής του εγγράφονται στο DNA και αποτελούν τον πρώτο θεμέλιο λίθο του παιδιού που θα δημιουργήσουν. Η σύλληψη είναι η αρχή της ζωής! Ο έρωτας είναι δημιουργός. «Τα παιδιά των ερωτευμένων είναι όμορφα και έξυπνα», διδάσκει η παράδοσή μας. Αποφασίστε να φέρετε στον κόσμο το παιδί σας επιθυμώντας το με όλη σας την ύπαρξη, έχοντας ήδη γίνει πατέρας και μητέρα στο νου και στην καρδιά!

  Κι αν προχωρείτε με τη μέθοδο της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι δυο σας μαζί, στο τελείως αρχικό σημαντικό ιατρικό ακόμη στάδιο, μπορείτε να περιβάλλετε το αναμενόμενο παιδί που εύχεστε με τη σκέψη και την αγάπη σας, με τις ευχές σας, με το εσωτερικό σας χάδι. Αυτή η δυναμική ενεργειακή τροφή της αγάπης μεταξύ σας και προς το παιδί θα εμποτίσει τα δύο γενετικά κύτταρα και θα βοηθήσει το μεταγενέστερο στάδιο της γονιμοποίησης.

  Αυτό το αρχικό στάδιο είναι καλό να το ζήσει το ζευγάρι ενωμένο, να είναι συγκεντρωμένοι ο ένας στον άλλον και στο παιδί που περιμένουν. Η μεταξύ τους ψυχική ένωση θα ενώσει, επίσης, και τα δύο γενετικά κύτταρα. Και μετά την εμφύτευση στη μήτρα, μητέρα και πατέρας έχουν να προσφέρουν στο παιδί τους πολλή αγάπη και ευχές, να του μιλήσουν, βεβαιώνοντάς το για την αγάπη τους, ώστε να ενσταλλάξουν στην ψυχούλα του γαλήνη και ασφάλεια και να απαλείψουν τους τυχόν αρχικούς φόβους. Θα πρέπει να το βεβαιώσουν ότι είναι καλοδεχούμενο, πολυαγαπημένο και ότι η ζωή του είναι τώρα ασφαλής και πρέπει να έχει εμπιστοσύνη.

 • 2. Χαρείτε το νέο θαυμαστό σας έργο. Είστε συνδημιουργοί της νέας ζωής!

  «Το μέλλον του κόσμου είναι στα χέρια των μελλοντικών γονιών» (Dr. F. Freiberg).

  Την ώρα της σύλληψης, άνδρας και γυναίκα δίνουν το σχέδιο του νέου ανθρώπου. Η γυναίκα όμως, με βοηθό το σύντροφό της, είναι η μάνα - γη: είναι ο χτίστης που επί εννέα μήνες δίνει τα υλικά και την εργασία, ώστε το σχέδιο να υλοποιηθεί. Είναι αυτή που θα δημιουργήσει άνθρωπο, με σάρκα και οστά, με χαρακτήρα, ταλέντα, ιδιοφυΐες, χαραγμένα μέσα του εν σπέρματι. Κι όπως ο χτίστης μπορεί, κατά την υλοποίηση του σπιτιού, να ισιώσει το στραβό δωμάτιο, να ανοίξει μεγαλύτερα παράθυρα, να βάλει στερεότερα υλικά, να βελτιώσει το σχέδιο, ίδια δυνατότητα έχει η έγκυος, με τη μεγάλη δύναμη μορφοποίησης, που η φύση της χάρισε, πάντα με τον πατέρα βοηθό και πρωτεργάτη.

   

  Η φύση εξάλλου προικίζει μητέρα και πατέρα, από τη σύλληψη του παιδιού, με σπουδαίες ορμόνες, που βοηθούν το παιδαγωγικό τους έργο. Στη μητέρα δίνει αυξημένες ενδορφίνες, ωκυτοκίνη, προγεστερόνη, τις ορμόνες της χαράς, της αγάπης, της ασφάλειας. Και στον πατέρα, επίσης, αυξάνει την ωκυτοκίνη και την προλακτίνη και αυτό του αναπτύσσει την τρυφερότητα, την ανιδιοτέλεια της αγάπης, ενώ μειώνει την τεστοστερόνη και αυτό τον κάνει λιγότερο «σεξουαλικό».

  Μόλις μάθατε ότι περιμένετε παιδί; Ας γεμίσετε και οι δύο χαρά, ενθουσιασμό, ευγνωμοσύνη, υπερηφάνεια! Είναι μεγάλη η τιμή που σας γίνεται να φέρετε στον κόσμο μια νέα ζωή. Είστε ήδη γονείς. Ζήστε την αναμονή της γέννησης του παιδιού σας σαν μία γιορτή με εκείνο κύριο καλεσμένο σας. Όλες οι άλλες σας ασχολίες, όλα τα τυχόν προβλήματα και δυσκολίες είναι δευτερεύοντα μπροστά στο μεγάλο δημιουργικό παιδαγωγικό έργο που η φύση σας έχει τώρα εμπιστευθεί.

  Ζήσε μητέρα την εγκυμοσύνη σου γεμάτη χαρά και ανάταση, αγαλλίαση, ευγνωμοσύνη, θαυμασμό, προσευχή όσο μπορείς. Αποφάσισε να ζωγραφίσεις, να τραγουδήσεις, να μιλήσεις στο παιδί, να διαβάσεις, να περπατήσεις, να χορέψεις ήπια, να ασχοληθείς με ό,τι σε εμπνέει και σε ευχαριστεί. Πλήθος από ορμόνες της χαράς, ενδορφίνες, ωκυτοκίνη, θα κατακλύσουν το αίμα σου και έτσι θα σχηματιστούν αρμονικά όλα τα όργανα του σώματος του παιδιού σου. Ακόμη και στις δυσκολίες, τυχόν πένθη ή διάφορα προβλήματα, μιλήστε στο μωρό σας. Πείτε του ότι η ζωή έχει και δυσκολίες, αλλά η αγάπη σας για αυτό είναι αναλλοίωτη και η ζωή είναι ένα μεγάλο δώρο, έχει πολλές χαρές. «Η αγάπη σας είναι η ασπίδα του, θα το προστατέψει ό,τι και αν συμβαίνει» (Dr. Thomas Verny). Έτσι, του μαθαίνετε να αντιμετωπίζει κι εκείνο αργότερα δυναμικά, με αισιοδοξία και ελπίδα τις δυσκολίες της ζωής και να βγαίνει πάντα νικητής.

 • 3. Ρύθμισε ανάπαυση, υγιεινή ζωή και διατροφή

  «Δεν αρκεί να πληθαίνουν οι απόγονοι στις οικογένειες, αλλά το σπουδαιότερο, πρέπει να γεννιούνται ωραίοι άνθρωποι. Χάρις σε αυτό, και οι πόλεις θα έχουν ειρήνη και ευνομία και τους οίκους τους θα διοικήσουν με σύνεση» (Πυθαγόριοι, Όκελος ο Λευκανός, Περί της του παντός φύσεως).

  Η ξεκούραση και η ηρεμία του σώματος της εγκύου κρίνονται πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά απείρως σημαντικότερες θεωρούνται η ξεκούραση και η ηρεμία της ψυχής και του νου της, αναγκαία ώστε ο οργανισμός της να αφομοιώνει και στη συνέχεια να παράγει τα αναγκαία στοιχεία για τη σωστή δόμηση του σκελετού και του οργανισμού του εμβρύου (Γ. Πασχαλίδης).

   

  Να αναπαύεσαι. Ο οργανισμός σου το χρειάζεται. Να προτιμήσεις να κοιμάσαι νωρίς και να ξυπνάς νωρίς. Ο πρώτος βραδινός ύπνος είναι ο πιο ζωογόνος. Καθόλου αλκοόλ, τσιγάρο και χημικά ποτά, όλα δημιουργούν ανωμαλίες στα διαπλασσόμενα όργανα και ας μη φαίνεται αυτό αμέσως (φάρμακα μόνον με την οδηγία του ιατρού). Μάθε να χαλαρώνεις το σώμα σου κάθε μέρα, αν θέλεις ακούγοντας μουσική.

  Να τρέφεσαι σωστά, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, αναποφλοίωτα δημητριακά (σιτάρι, πληγούρι, ρύζι ανεπεξέργαστο), όλα με ωμό ελαιόλαδο, ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα για ασβέστιο, καρύδια για Ω3 λιπαρά), όσπρια, ταχίνι, μαύρο ψωμί, μέλι αντί για ζάχαρη. Προτίμησε το ψάρι από το κρέας (2–3 φορές την εβδομάδα). Είναι αναγκαίο για τη διάπλαση του εγκεφάλου του παιδιού σου (με τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει, Μ.Οdent). Απέφυγε μαργαρίνες, μπισκότα, γλυκά, ζάχαρη και άσπρο αλεύρι (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Το μωρό σου έχει γεύση. Αργότερα θα αγαπάει τις τροφές που ως έγκυος συνήθιζες να καταναλώνεις.

  Να κάθεσαι στο τραπέζι ήρεμη, χαρούμενη, με ευγνωμοσύνη, αν θέλεις, με απαλή μουσική. Ευχήσου, ενώ τρως, υγεία και για το παιδί σου και για εσένα. Τρώγοντας υγιεινά, πλάθεις με υγεία το σώμα του και του εγχαράσσεις για πάντα υγιεινές συνήθειες διατροφής.

  Κολυμπώντας στη θάλασσα πρωινές ώρες και περπατώντας στον πολύ πρωινό ήλιο, αντλείς πολύτιμα στοιχεία από τις ηλιακές ακτίνες και τα συστατικά της θάλασσας, στην πηγή τους, μέσα από τα μάτια σου, την αναπνοή σου και τους πόρους του δέρματος.

 • 4. Αναπνοή βαθειά

  Να αναπνέεις βαθειά, στο πάρκο, στο δάσος, στην ακρογιαλιά, στη λιακάδα το πρωί. Βαθιές εισπνοές οξυγονώνουν το αίμα σου, τον εγκέφαλό σου και ευνοούν την αρμονική διάπλαση των οργάνων του παιδιού σου.

  Μύριζε τα λουλούδια που αγαπάς, το μωρό σου επίσης τα μυρίζει. Μείνε μακριά από υπολογιστές, τηλεόραση, ιονίζουσες ακτινοβολίες.

  Κολύμβηση, βάδισμα, χορός, όλα ήπια, μουσική, ζωγραφική, απαγγελία, θετική ανάγνωση μεγαλόφωνη ωραίων κειμένων είναι η καλύτερη άσκηση σώματος και ψυχής.

 • 5. Θαύμασε το ωραίο, απομακρύνοντας την ασχήμια

  «Στην Κίνα πριν 1000 χρόνια, οι εγκυμονούσες αποσύρονταν σε πανέμορφους χώρους και κει ζούσαν την εγκυμοσύνη τους μέσα στη φύση, στην ποίηση, τις διαφωτιστικές ομιλίες. Τα παιδιά που γεννούσαν έφεραν μέσα τους αυτή την αρμονία, στο σώμα και στη ψυχή»

  (κινέζικη παράδοση)

  Το μωρό αισθάνεται το καθετί. Τις σκέψεις, τις εντυπώσεις, τα συναισθήματά, τα βιώματά της μητέρας. Κάθε ήχος, είδηση, εικόνα άσχημη ή ποταπή, βίαιη ή αρνητική, εντυπώνεται στο υποσυνείδητο του παιδιού. Μόνον η μητέρα μπορεί να επιλέξει για αυτό! Αν θέλει να το διαπλάσει όμορφο στο σώμα και στο πνεύμα, ας απομακρύνει σκέψεις και συναισθήματα λύπης, οργής, πικρίας, κάθε άσχημο θέαμα και ας επικεντρωθεί να βλέπει, να θαυμάζει, να διαβάζει μόνο έργα που εμπνέουν ευγένεια, μεγαλείο, ομορφιά!

   

  Απομακρύνοντας από τη συνείδησή σου, όλα τα αρνητικά και τα άσχημα γύρω σου, ενισχύεις μέσα σου τη χαρά, θαυμάζοντας καθημερινά την όμορφη φύση, με τα σύμβολα γύρω σου της ζωής, του σφρίγους, της λάμψης, του φωτός, της ζωτικότητας, της δύναμης, της σταθερότητας, της σοφίας, της αγάπης: Δείτε την αρμονία της πλάσης και αντιγράψτε την αυτούσια στο σώμα και την ψυχή σας, ώστε να την προσφέρετε στο έμβρυο. Θαύμασε επίσης την Τέχνη, τους καλούς και σοφούς Ανθρώπους, τις αρετές τους, τα ιδανικά. Θαύμασε στη Ζωή το κάθε τι! Μόνο το Μεγάλο, το Ωραίο και το Αληθινό, ας απασχολούν τα μάτια σου, την φαντασία σου, το νου και τη ψυχή σου!

 • 6. Θαύμασε το φως και τα χρώματα!

  «Η μόνη αληθινή Γέννηση είναι η γέννηση του ωραίου» (Πλάτων)

  Η φύση είναι λαμπρή, γεμάτη χρώματα. Ο ήλιος ακτινοβόλος. Για αυτό γυρίζοντας από την εξοχή αισθανόμαστε χαρούμενοι, αναζωογονημένοι και αισιόδοξοι, ενώ το γκρίζο, άχρωμο περιβάλλον της πόλης μας αποδυναμώνει και μας μελαγχολεί. Αδυνατίζει προπαντός το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  Το φως του ήλιου μεταφέρει όλη την πληροφορία για την δημιουργία της ύλης και της ζωής. Είναι ο γεννήτορας του φυσικού κόσμου, το σπέρμα της ζωής και ύπαρξης. Το φως είναι η σμίλη του πλάστη (Γ. Πασχαλίδης). Στο εκτυφλωτικό ελληνικό φως οφείλουμε την υγεία μας, καλύτερη σε σχέση με άλλους λαούς.

  Η Επιστήμη των Χρωμάτων («χρωματοθεραπεία», «φωτοθεραπεία»), που χρησιμοποιεί τα φωτεινά χρώματα της Ίριδας και το φως για τη θεραπεία, εξηγούν τις διάφορες επιδράσεις πάνω στα όργανα και την ψυχή μας των 7 φωτεινών χρωμάτων της ίριδας. Η έγκυος μπορεί να ευεργετήσει πολύ το μωρό της θαυμάζοντας, τοποθετώντας στο περιβάλλον της τα χρώματα και το φως. Το κόκκινο θα φέρει στο παιδί της υγεία, ζωτικότητα, δυναμισμό, ενεργητικότητα και γερό μυϊκό σύστημα. Το πορτοκαλί, καθαρότητα του αίματος, αγνότητα της ψυχής και γερό κυκλοφορικό σύστημα. Το κίτρινο, εξυπνάδα και το χρυσαφί του ήλιου, σοφία. Είναι για το νευρικό σύστημα. Το πράσινο, ελπίδα, αισιοδοξία και γερό πεπτικό σύστημα. Το γαλάζιο, μουσικότητα, αρμονία, γαλήνη, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα. Το βαθύ κυανό, δικαιοσύνη, τιμιότητα, σταθερότητα, είναι για το οστεϊκό σύστημα. Το ιώδες, το μωβ, υψηλή πνευματικότητα, θρησκευτικότητα, το πνεύμα της θυσίας και της ανιδιοτελούς αγάπης, είναι για το ορμονικό σύστημα, τους αδένες.

  Φόρεσε λαμπρά φωτεινά χρώματα, κάθε μέρα κι ένα άλλο! Το μωρό είναι ανήσυχο όταν η μητέρα φοράει μαύρα. Ντύσε το σπίτι σου με αυτά. Φέρε στο σπίτι σου το φως του ήλιου. Περπάτησε στην πρωινή λιακάδα. Στάσου και θαύμασε πολλή ώρα την έκρηξη του φωτός της αυγής και το βράδυ τον έναστρο ουρανό. Θαύμασε το φως, τα βουνά, τη θάλασσα, τα πουλιά, τα δένδρα, τα λουλούδια και ευχήσου την υγεία και τις αρετές για την Ανατολή της Νέας Ζωής που φέρνεις μέσα σου! Θαυμάζοντας το φως του ήλιου ευχήσου για το παιδί σου, να έχει ο νους του φως και σοφία, να έχει η καρδιά του γλυκιά καλοσύνη και αγάπη, να έχει η θέλησή του δύναμη, θάρρος και δημιουργικότητα, να έχει το σώμα του υγεία και ευρωστία.

 • 7. Άκου, τραγούδησε, παίξε μουσική!

  «Τα δέντρα, τα λουλούδια, τα βουνά, τα δάση, τα νερά, οι αιθέρες,… όλα τραγουδούν» (Πυθαγόριοι)

  Τα αισθητήρια ερεθίσματα, ήχου, εικόνων, ευωδιών, αφής, εκλεπτύνουν και τελειοποιούν τα αισθητήρια όργανα και επομένως τις αισθήσεις του παιδιού. Τελειοποιούν επίσης τον εγκέφαλό του. Αποτελούν μια μοναδική τροφή για την συνολική του ανάπτυξη. Το αυτί σχηματίζεται πρώτο: στους 41/2 μήνες της κύησης. Ήδη όμως από την σύλληψη το έμβρυο ακούει με όλα του τα κύτταρα (Α. Tomatis).

   

  Βάλε του μουσική: Μότσαρτ, Βιβάλντι, Χάυδν, Χαίντελ, προκλασσική, τις εισαγωγές του Ροσσίνι ή την χαρούμενη, αισιόδοξη και λεβέντικη δημοτική μας ελληνική μουσική, την βυζαντινή, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, καλή έντεχνη. Κι εσύ θα ηρεμήσεις μαζί του… Αυτήν τη μουσική, αγαπάει το μωρό σου κι έχει επαληθευθεί, ότι αυτή ενεργοποιεί τον εγκέφαλό του, βοηθάει την αρμονική διάπλαση των οργάνων του σώματός του και των αρετών της ψυχής του! Καθόλου δεν ανέχεται τη μοντέρνα σκληρή μουσική, ούτε τα δυναμικά του Μπετόβεν!

  Ακροασθείτε μαζί τους ήχους της φύσης! Χάρισέ του για πάντα αγάπη για τη μουσική, μουσική ευαισθησία, ικανότητα λόγου και λογικής σκέψης! Τραγουδήστε του, μιλήστε του, μητέρα και πατέρας. Θα θυμηθεί τη φωνή σας μετά τη γέννησή του! Μιλώντας του προετοιμάζετε την αυριανή ευγλωττία του, την τέλεια ανάπτυξη μουσικού αυτιού. Απαγγείλετέ του ζωηρά ωραία κείμενα. Η φωνή είναι επίσης μουσική. Το θρόϊσμα των φύλλων, ο παφλασμός της θάλασσας, του καταρράκτη, το κελάϊδισμα των πουλιών, η γεμάτη αγάπη φωνή του πατέρα, της μητέρας, η μουσική, δίνουν στο παιδί μουσικότητα, αισθητική, ευαισθησία, ποιητική και λογική σκέψη.

 • 8. Οραματίσου το παιδί σου, ειρηνικό και δημιουργικό άνθρωπο!

  «Το κάθε τι είναι μνήμη… Η ζωντανή ύπαρξη αισθάνεται, απομνημονεύει. Ο οργανισμός δεν ξεχνάει ποτέ τίποτε…» (δρ Debré)

  Η μορφοποιός δύναμη της εγκύου και σήμερα περιγράφεται από την επιστήμη. Οι γονείς μπορούν να είναι φιλόδοξοι ζητώντας τις πιο υψηλές αρετές για το παιδί τους, γιατί δεν το ετοιμάζουν, εγωιστικά, μόνον για αυτούς, αλλά για την κοινωνία, για τον κόσμο όπου θα ζήσει.

   

  Να γιατί οι αρχαίοι Έλληνες στόλιζαν τα σπίτια και την πόλη με ωραία αγάλματα ηρώων και θεών, ώστε οι έγκυες βλέποντάς τα και θαυμάζοντάς τα, να αναπαράγουν την ομορφιά και αρετή της φυλής («ωραίος σαν Έλληνας»). Και να γιατί οι γιαγιάδες της σύγχρονης Ελλάδας συμβουλεύουν να βλέπει η έγκυος ωραία και υγιή παιδιά ή τις φωτογραφίες τους, εικόνες ωραίων σπουδαίων ανθρώπων, ωραία τοπία, τον ήλιο, να φοράει χαρούμενα χρώματα, να είναι χαρούμενη για να γεννήσει κι εκείνη ένα όμορφο, χαρούμενο και υγιές παιδί. Η έγκυος κάθε αυγή, βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει, έπρεπε να ευχηθεί, με το χέρι πάνω στην κοιλιά της, ώστε το φως του, σαν σοφία, τη ζεστασιά του, σαν καλωσύνη και τη δύναμή του, σαν υγεία, να έχει το παιδί της. Έπειτα η έγκυος έπρεπε να βλέπει τα ψηλά βουνά και να εύχεται για το παιδί της τις ύψιστες αρετές (Κάρπαθος). «Κατά την φαντασίαν της γυναικός κατά την σύλληψιν μορφούνται τα βρέφη», δίδασκε ο Εμπεδοκλής, προσωκρατικός φιλόσοφος. «Κατά την συμπάθειαν της εγκύου μορφούνται τα βρέφη», δίδασκαν οι Στωικοί.

  Σκέψου, καλή μου, φαντάσου το παιδί σου, ως ενήλικο, σε όλες τις ηλικίες, υγιή, όμορφο, ευτυχισμένο, ειρηνικό, δημιουργικό, ευγενή, δίκαιο, τίμιο, σοφό, θαυμάσιο, αφιερωμένο σε έργο προσφοράς προς τους συνανθρώπους του. Βλέποντας τον πρωινό ήλιο και μάλιστα στην αυγή μπορείς να εύχεσαι για το παιδί σου σοφία, νοημοσύνη, καλοσύνη, δύναμη και υγεία. Βλέποντας τα ψηλά βουνά, μπορείς να εύχεσαι το ύψος των αρετών και των ιδανικών ζωής για το παιδί σου. Βλέποντας τη γαλήνια θάλασσα, μπορείς να εύχεσαι να έχει το παιδί σου την απέραντη γαλήνη της και σε τρικυμία, το δυναμισμό της. Βλέποντας την ομορφιά των λουλουδιών και μυρίζοντας την ευωδιά τους, ας εύχεσαι για το παιδί σου ομορφιά, μαγνητισμό και άρωμα ψυχής. Βλέποντας τον έναστρο ουρανό, ευχήσου να έχει το παιδί σου λίγο από το μεγαλείο του και την άπειρη σοφία του. Συνδέοντας τη σκέψη με την αγάπη σου πολλαπλασιάζεις τη δύναμη της φαντασίας σου. Εξίσου δυναμικός και αποτελεσματικός είναι και ο οραματισμός και οι ευχές του πατέρα. Η σκέψη, η φαντασία σου είναι μορφοποιός.

 • 9. Αγάπησέ το και θα αγαπήσει τον εαυτό του, τους ανθρώπους, τη ζωή!

  «Η αγάπη για το έμβρυο αποτελεί την πιο κατάλληλη διέγερση για τη δημιουργία των συνάψεων του εγκεφάλου του, επομένως για το άνοιγμα του νου του και την ευρύτητα της σκέψης του ως παιδιού και ως ενηλίκου» (Prof. J. P. Relier, Νεογνολόγος).

  Κανένα παιδί δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά χωρίς την αγάπη των γονιών του, ούτε να αισθανθεί αργότερα ευτυχία και το αίσθημα της απόλαυσης και της πληρότητας. Όλοι οι οικείοι και οι φίλοι πρέπει να συμπράξουν, διαμορφώνοντας το κατάλληλο κλίμα για μια αρμονική περίοδο εγκυμοσύνης.

   

  Και ο μέλλων πατέρας έχει να προσφέρει την κατάλληλη φωλιά, ώστε η μέλλουσα μητέρα να νιώθει ασφάλεια. Ο ρόλος του πατέρα είναι να ανακουφίζει και να απαλύνει τους όποιους φόβους της γυναίκας, προσφέροντάς της στοργή, συντροφικότητα, χάδι, σιγουριά και ασφάλεια. Όταν η γυναίκα δέχεται αυτού του είδους την υποστηρικτική συμπεριφορά από τον άνδρα, έχει πληρότητα και ηρεμία, η οποία μεταφέρεται αυτούσια στο έμβρυο, παρέχοντάς του όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υγιή ανάπτυξή του (Γ. Πασχαλίδης).

  Δέξου το, αγάπησέ το, είτε είναι αγοράκι ή κοριτσάκι. Υποφέρει αν δεν δέχεσαι την ύπαρξή του, δηλαδή την εγκυμοσύνη σου ή την ταυτότητα του φύλου του. Αν είναι αγόρι και εσύ θέλεις κορίτσι, το καταλαβαίνει και οι ορμόνες του διαταράσσονται. Αν είναι κορίτσι και εσύ θέλεις αγόρι, το ίδιο. Μην προσδοκάς ένα συγκεκριμένο φύλο, αλλά έναν άνθρωπο γερό και ωραίο! Φαντάσου το απλά ως Άνθρωπο με όλα τα χαρίσματα. Είναι ένα πλάσμα μοναδικό, τίμησέ το. Επικοινώνησε μαζί του, μίλησέ του, σε ακούει, σε καταλαβαίνει, θα το νιώσει. Αν το αγαπάς, θα επιθυμήσει να γεννηθεί, να επικοινωνήσει με τον κόσμο, να χαρεί τη ζωή.

  Χαϊδέψτε το μητέρα και πατέρας πάνω από την κοιλιά. Αισθάνεται ασφάλεια, ηρεμεί και σκιρτάει από χαρά. «Η αγάπη σας είναι η ασπίδα του στις αντιξοότητες της ζωής!» (Dr. Th. Verny). Η άνευ όρων αγάπη σας για το μελλογέννητο θα θέσει τα θεμέλια ενός ανθρώπου βαθειά ειρηνικού, ικανού να δημιουργήσει γύρω του συνθήκες ειρήνης και συμφιλίωσης, εξεύρεσης λύσεων, επικοινωνίας με το συνάνθρωπο, έλλειψης κάθε βίας και επιθετικότητας και επομένως μεγάλης δημιουργικότητας.

  Κι εσύ, πατέρα αυριανέ, πρέπει να συμπαρασταθείς, να μιλήσεις και εσύ στο μωρό, να το χαϊδέψεις πάνω από την κοιλιά, να προσφέρεις σε εκείνο και στη γυναίκα σου την άπειρη αγάπη και προστασία σου. Να εξυψώσεις την αγάπη σου. Να στερηθείς μερικές της εκδηλώσεις (με φειδώ ή καθόλου σαρκική σχέση) να εκλεπτύνεις τη σχέση σου. Είσαι πατέρας, ο στύλος της ευτυχίας σας, της αυριανής σας οικογένειας!

 • 10. Γέννηση: συνάντηση ψυχών - Θηλασμός: το 8ο μυστήριο

  «Για να αλλάξουμε τον άνθρωπο πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της γέννησης» (Dr. M. Odent).

  Όταν έρθει η ευλογημένη ώρα που το παιδί σας θα γεννηθεί, βάλε το πάνω στο σώμα σου, στη ζεστασιά σου. Δώσε του το στήθος σου αμέσως. Το μωρό πρέπει να αρχίσει να θηλάζει μέσα σε μισή ώρα από τη γέννηση. Τότε ξέρει με το ένστικτό του. Mετά, πρέπει να μάθει (Dr. Μ. Οdent). Το πρωτόγαλα και η ζεστασιά σου είναι το πιο θερμό καλωσόρισμα, το πιο σταθερό θεμέλιο ανοσίας, υγείας, ασφάλειας και κοινωνικότητας, αληθινή πηγή ζωής.

  To γάλα, όπως και το αίμα στην εγκυμοσύνη, είναι εμποτισμένο με τα συναισθήματά, την αγάπη και τη σκέψη σου.

  Και λίγες από όλες τις παραπάνω συμβουλές αν τηρήσετε, θα έχετε μεγάλα αποτελέσματα! Με αυτά τα στερεά θεμέλια που θέσατε, η ανατροφή θα είναι έπειτα πιο εύκολη. Και πάντα θα είστε υπερήφανοι για το παιδί σας, καθώς θα το βλέπετε να ανθίζει και να προοδεύει.

Ποτέ δεν είναι αργά

Και αν κάτι δεν πήγε καλά στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό, μπορείτε τώρα, μιλώντας στο μωρό σας, αν είναι ακόμη μέσα στην κοιλιά ή πάνω από την κούνια του το βράδυ, στέλνοντάς του την αγάπη σας και εκφράζοντάς την, να του εξηγήσετε ότι μπορεί οι συνθήκες να ήταν δύσκολες και να κάνατε λάθη, αλλά ότι το αγαπάτε, το σέβεστε σαν ένα μοναδικό ανθρώπινο πλάσμα και περιμένετε από αυτό να γίνει ένας θαυμάσιος άνθρωπος.

Σε όλες τις ηλικίες μπορείτε ήσυχα καθισμένοι, η μητέρα προπαντός, να φέρνετε στο νου σας το παιδί σας και με την σκέψη σας να του μιλάτε, συμβουλεύοντάς το με πολλή αγάπη και εξηγώντας του. Αυτή η αόρατη επικοινωνία λύνει τις παλιές εντάσεις, είναι πολύ αποτελεσματική, γιατί απευθύνεται στο υποσυνείδητο και στην καρδιά του παιδιού.

Μπορείτε επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες, αφού επικοινωνήσετε έτσι μαζί του αόρατα για λίγες ημέρες, ώστε να προετοιμάσετε το έδαφος, να του μιλήσετε σε μια στιγμή καλής επικοινωνίας, να του πείτε π.χ. πως εκείνη την εποχή δεν ξέρατε, ότι συνέβαιναν διάφορα στη ζωή σας και ότι ζήσατε δυσκολίες, αλλά ότι ήδη η αγάπη σας για αυτό είναι μεγάλη, ότι το παρελθόν έχει ξεπεραστεί και ότι η βαθιά σας επιθυμία είναι να ευτυχήσει, να προοδεύσει και να χαρεί τη ζωή. Η απελευθέρωση, η αγάπη και η καλή μεταξύ σας σχέση θα αποκατασταθούν.

Όλοι μας κάναμε λάθη, ας μη μείνουμε σε αυτά, η ενοχή δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Ας ξεπεράσουμε τα παλιά, το παιδί μας εξάλλου έχει και αυτό ως ενήλικος, ώριμος άνθρωπος να εργαστεί πάνω στον εαυτό του. Ας προχωρήσουμε στο παρόν, βοηθώντας τώρα άλλους γονείς, προσφέροντας αυτήν την πληροφόρηση γύρω μας. Έτσι απελευθερωνόμαστε από το παρελθόν, καθώς εργαζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο!

Οι ευχές μας είναι μαζί σας!

 • Βιβλιογραφία

  Ιωάννα Μαρή, «Ευγονία - Προγεννητική Αγωγή - H αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη», εκδ. Πύρινος Κόσμος, Αθήνα, 2004

  Ιωάννα Μαρή, «Προγεννητική Αγωγή - Προετοιμασία για την Γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», Αθήνα, 2010

  M.A. Bertin, «Η φυσική προγεννητική αγωγή, μια ελπίδα για το παιδί, την οικογένεια, την κοινωνία», Ελλ. Ετ. Προγεννητικής Αγωγής, Αθήνα, 2008

  Γεώργιος Πασχαλίδης, «Η γέννηση του νέου ανθρώπου - Προγεννητική φροντίδα», Λιβάνη, 2011

  Δρ. Αθανάσιος Καυκαλίδης, «Η γνώση της μήτρας», εκδ. Ολκός, Αθήνα, 1980, «Η δύναμη της μήτρας και η υποκειμενική αλήθεια», Ελεύθερος τύπος, Αθήνα, 1987

  Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου, «Αγαπώ ό,τι καταλαβαίνω», Αθήνα

  Gerald Hüther, Inge Weser, «Το μυστικό των εννέα πρώτων μηνών», Πολύτροπο, 2008

  Janus Ludwig, «Οι εννέα μήνες που επηρεάζουν τη ζωή μας», Διόπτρα, 2008

  Όλγα Γκουνή, «Καλωσόρισες», 2009

  Lind, Neuman, «H μουσική στην αρχή της ζωής», Ρευμόνδος, Αθήνα, 1987

  Dr. Α. Tomatis, «Εννέα μήνες στον παράδεισο», Αθήνα, 2000

  Dr. M. Odent, «Η Αναγέννηση», Αθήνα, 1991, “The scientification of love”

  Dr. Th. Verny and J. Kelly, “The secret life of the unborn child”, New York, 1981

  Pr. J. P. Relier, ¨L’aimer avant qu’il naisse”, ed. Laffont, Paris, 1993

  Masaru Emoto, «To μυστικό μήνυμα του νερού»

  Daniel Goleman, «Κοινωνική νοημοσύνη», Ελληνικά γράμματα, 2006

  Dr. Bruce Lipton & Steve Bhaerman, “Spontaneous Evolution”, U.S.A., 2009

  Dr. Bruce Lipton, «Η βιολογία της πεποίθησης», Αξίωμα, 2008

Φόρμα επικοινωνίας

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, αποκτήστε δωρεάν το έντυπο "Το δικαίωμα να γεννηθώ υγιής". Συμπληρώστε τα στοιχεία σας κι εμείς θα σας αποστείλουμε ταχυδρομικά το έντυπο.

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από τις Κλινικές του Ομίλου ΙΑΣΩ
Έχω διαβάσει και κατανοήσει την <a href="/privacy-policy">Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων</a> του ΙΑΣΩ