Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην εγκυμοσύνη και τη γονιμότητα

Γιώργος Καλόγηρος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Έλλη Καστρίκα, Μαία
Συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Μετά από περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς σε εγκύους στις Η.Π.Α, πολλοί διεθνείς οργανισμοί άναψαν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη διάρκεια της κύησης με τα εμβόλια που περιέχουν m-RNA του ιού (Pfizer, Moderna). Ο προβληματισμός, ωστόσο, των νέων γυναικών συνεχίζει να είναι έντονος, ειδικά μεταξύ αυτών που σκοπεύουν να κάνουν παιδί στο επόμενο διάστημα αλλά και των νέων κοριτσιών.

 

O Mαιευτήρας - Γυναικολόγος Γιώργος Καλόγηρος και η Μαία Έλλη Καστρίκα, συνεργάτες του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, απαντούν στα συχνότερα ερωτήματά σας που αφορούν στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ποιες επιπτώσεις έχει η λοίμωξη από την COVID-19 στην εγκυμοσύνη;

Οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι γυναίκες που εγκυμονούν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουν από COVID-19 σε σχέση με εκείνες που δεν εγκυμονούν. Δύο στις τρείς που νοσούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα ή απλή γρίπη. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας μικρός αριθμός εγκύων που θα παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα. Αν μία γυναίκα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος να νοσήσει βαριά και να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι μεγαλύτερος σε σχέση με γυναίκες που δεν εγκυμονούν. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ιδίως για τις γυναίκες που βρίσκονται στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Αν μία εγκυμονούσα νοσήσει σοβαρά από COVID-19 στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τότε είναι 2 με 3 φορές πιο πιθανό το μωρό της να γεννηθεί πρόωρα, γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του.

Ευτυχώς, οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι αν μία έγκυος νοσήσει από COVID-19 δεν υπάρχει κάποια επίπτωση στην υγεία του μωρού της και στην ανάπτυξή του. Επίσης, φαίνεται ότι η λοίμωξη στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης δεν αυξάνει την πιθανότητα αποβολών. Είναι εξαιρετικά απίθανο ο ιός να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή  κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχει αναφερθεί μετάδοση από τη μητέρα στο νεογέννητο, τα μωρά παραμένουν σε πολύ καλή κατάσταση μετά τη γέννησή τους.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια για την COVID-19 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι ασφαλή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιστημονικές εταιρείες όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (ACOG) και το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (RCOG) συστήνουν να προτείνεται το εμβόλιο για την COVID-19 σε όλες τις εγκυμονούσες. Μέχρι πρόσφατα, η σύσταση αυτή αφορούσε εγκυμονούσες γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν όπως είναι οι επαγγελματίες υγείας. Επίσης, η σύσταση για εμβολιασμό αναφερόταν σε γυναίκες που είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν στην εγκυμοσύνη, όπως συμβαίνει εάν υπάρχει υποκείμενη νόσος π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, άσθμα ή παχυσαρκία. Πλέον η σύσταση αφορά σε όλες τις γυναίκες που διανύουν την περίοδο εγκυμοσύνης τους.

Μπορώ να επιλέξω να μην κάνω το εμβόλιο;

Ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συστήνεται, αλλά η επιλογή για το αν το κάνετε ή όχι είναι δική σας. Ενημερωθείτε υπεύθυνα για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού ή της μαίας σας και δείτε τις επιλογές που έχετε.

Ανεξάρτητα από το εάν επιλέξετε να εμβολιαστείτε ή όχι πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό, να εμφανίσει η μητέρα σοβαρά συμπτώματα ή να υπάρξει πρόωρος τοκετός, είναι μεγαλύτερος στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Προφυλακτικά μέτρα όπως η διατήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητα είτε κάνετε το εμβόλιο είτε όχι.

Αν έχετε αμφιβολίες μπορείτε να επιλέξετε να εμβολιαστείτε όταν περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα είναι διαθέσιμα σε μελλοντικό χρόνο.

Γνωρίζουμε ότι η πιο συχνή εστία μετάδοσης του ιού είναι τα άτομα με τα οποία έρχεστε καθημερινά σε επαφή και κυρίως εκείνα με τα οποία συγκατοικείτε. Συστήστε τους να εμβολιαστούν ώστε να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας για εσάς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.