Εγκυμοσύνη – Νεογνό και κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτοάνοσα και Διατροφή Από τον Δρ Αθανάσιο Μουσιώλη,
Μαιευτήρα- Γυναικολόγο
Ειδικό Ιατρικής Εμβρύου
Συνεργάτη ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός

Είναι οι έγκυες πιο ευάλωτες στη μόλυνση ή σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, επιπλοκές ή θάνατο από τον κορονοϊό COVID-19, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό;

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει διαφορά στην ευαισθησία των εγκύων στη μόλυνση από τον κορονοϊό COVID-19. Γενικά ξέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και στη λειτουργία του σώματος κάνουν τις έγκυες πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις του αναπνευστικού από κάποιον ιό, συμπεριλαμβανομένου και του κορονοϊού COVID-19. Είναι επίσης γνωστό ότι οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, επιπλοκές ή θάνατο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό για άλλες, παρόμοιες ασθένειες όπως π.χ. το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο από κορονοϊό (SARS-CoV) και το αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) καθώς και από άλλους ιούς όπως τον ιό της γρίππης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αν και έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ μετάδοση του κορονοϊού από άτομο σε άτομο, σε άτομα που είχαν στενή επαφή, ακόμα ο ιός δεν έχει μολύνει ευρέως τον πληθυσμό της κοινότητας, επομένως ο κίνδυνος για να μολυνθεί κάποιος άμεσα είναι χαμηλός. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα που τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Οι έγκυες θα πρέπει να εφαρμόζουν τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να αποφεύγουν επαφές με ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

Οι έγκυες που θα κολλήσουν τον κορονοϊό COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους;

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει διαφορά στις επιπλοκές της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που κόλλησαν τον κορονοϊό COVID-19. Σε λοιμώξεις από άλλους τύπους κορονοϊού (SARS-CoV και MERS-CoV) είχαν παρατηρηθεί παλίνδρομες κυήσεις και αποβολές. Ψηλοί πυρετοί στη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες ανωμαλίες του εμβρύου, αν και εδώ επίσης οι μελέτες είναι αντικρουόμενες και δεν υπάρχει οριστικό πόρισμα.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.