Μητρικός Θηλασμός

mitrikos-thilasmos

Μητρικός Θηλασμός
Η αρχή της μεγαλύτερης αγάπης

Μητρικός θηλασμός

Πλεονεκτήµατα Μητρικού Θηλασµού

Το µωρό τρέφεται µε το πλέον καταλληλότερο γάλα, «το γάλα της δικής του µητέρας». Η ωκυτοκίνη, η «ορµόνη της αγάπης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η οποία παράγεται κατά τη διάρκεια του θηλασµού, συνεισφέρει στη δηµιουργία ενός µοναδικού δεσµού ανάµεσα σε εσάς και το µωρό, ενώ η προλακτίνη, προκαλεί αίσθηµα ηρεµίας και χαλάρωσης.

Τι λένε οι Διεθνείς Οργανισµοί (ΠΟΥ και UNICEF) για το µητρικό θηλασµό

Ο αποκλειστικός µητρικός θηλασµός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους µήνες της ζωής. Πρέπει να συνεχίζεται και µετά την προσθήκη των στέρεων τροφών, µέχρι την ηλικίας των 2 χρόνων, ή για όσο το επιθυµούν η µητέρα και το παιδί.

Νοσοκοµείο «Φιλικό προς τα Βρέφη»

Ο Π.Ο.Υ. και η UNICEF, αναγνωρίζοντας την αξία του μητρικού θηλασμού καθιέρωσαν την πρωτοβουλία: «Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη», oρίζοντας δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Στο ΙΑΣΩ, υιοθετώντας αυτή την πρωτοβουλία, προωθούμε και υποστηρίζουμε το μητρικό θηλασμό, κάνοντας προσπάθεια να εφαρμόσουμε τα δέκα βήματα.

1. Ακολουθούµε γραπτή πολιτική για το θηλασµό σύµφωνα µε τις οδηγίες του Π.Ο.Υ και της UNICEF.

2. Εκπαιδεύουµε συστηµατικά όλο το προσωπικό υγείας, διοργανώνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήµατα σεµινάρια µε σκοπό την απόκτηση απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την εφαρµογή αυτής της πολιτικής.

3. Πραγµατοποιούµε καθηµερινές συναντήσεις µε τις έγκυες, τις λεχωίδες και τους συνοδούς τους µε θέµα το µητρικό θηλασµό, ώστε να τους πληροφορήσουµε και να τους εκπαιδεύσουµε έγκαιρα και έγκυρα για τα οφέλη και το χειρισµό του θηλασµού.

4. Φροντίζουμε για την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού, εδραιώνοντας έτσι, τη γαλακτοφορία και ενισχύοντας το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας και βρέφους.

5. Εκπαιδεύουμε και παρέχουμε συμβουλές στις μητέρες που πρέπει να αποχωριστούν το μωρό τους για ιατρικούς λόγους, με σκοπό τη διατήρηση του μητρικού γάλακτος.

6. Δεν δίνουµε στα νεογέννητα καµία άλλη τροφή ή υγρό παρά µόνο µητρικό γάλα, εκτός κι αν αυτό επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους ή το επιθυµεί η µητέρα.

7. Διευκολύνουµε την πρακτική «Rooming in», δηλαδή να παρέχεται η δυνατότητα στη µητέρα να παραµένει µαζί µε το µωρό της όλο το 24ώρο, όταν η ίδια το επιθυµεί.

8. Ενθαρρύνουµε τις µητέρες να θηλάζουν όταν και όποτε το µωρό το αποζητά, πετυχαίνοντας έτσι ελεύθερο και απεριόριστο θηλασµό.

9. Δε δίνουμε πιπίλες ή μπιμπερό στο μωρό όταν αυτό θηλάζει.

10. Υποστηρίζουµε το θηλασµό µε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας διαθέσιµη όλο το 24ώρο, στην οποία µπορούν να απευθύνονται οι µητέρες µετά την έξοδο τους από την Κλινική (τηλ.: 2106184000).

Ανατοµία µαστού

Ο γυναικείος µαστός αποτελείται κυρίως από αδένες, λίπος, συνδετικό ιστό και καλύπτεται µε δέρµα που περιλαµβάνει, τη θηλή και τα θηλαία άλω, δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή και το δέρµα.

Ο μαστικός αδένας αποτελείται από τις κυψελίδες, τους λοβούς, οι οποίοι αποτελούνται από πολλά λόβια και τους γαλακτοφόρους πόρους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Το μέγεθος των μαστών σιγά-σιγά αυξάνεται. Η θηλή γίνεται μεγαλύτερη και η θηλαία άλως γίνεται σκουρότερη και μεγαλύτερη. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος ξεκινάει, είτε έχετε σκοπό να θηλάσετε είτε όχι, μετά την έξοδο του πλακούντα και με τη συνέργεια ορμονών.

Παραγωγή µητρικού γάλακτος

Σύμφωνα με έρευνες το 97% των μητέρων είναι ικανές να γαλακτοφορήσουν με επιτυχία. Όταν δοθεί το ερέθισμα στον εγκέφαλο με τις θηλαστικές κινήσεις που κάνει το μωρό, απελευθερώνονται από την υπόφυση δυο ορμόνες, η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό. Η προλακτινη βοηθά την παραγωγή του γάλακτος στις κυψελίδες του μαστού. Με την ωκυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος ποικίλλει από θηλασμό σε θηλασμό, από μέρα σε μέρα (πρωτόγαλα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό), αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού (στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρρευστο ενώ το γάλα που παράγεται στο τέλος του θηλασμού είναι πλουσιότερο σε λίπος και συνεπώς σε θερμίδες).

“ Όσο περισσότερο θηλάζει το µωρό, τόσο περισσότερο γάλα θα παραχθεί. Το γάλα παράγεται την ώρα του θηλασµού. Το µέγεθος του µαστού, δεν σχετίζεται µε την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.”

Οι πρώτες ημέρες

Συχνά πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το θηλασμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες, οπότε χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη ώστε να μην απογοητευτούν και εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους . Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό, και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά ξεκινάει η παραγωγή του μητρικού γάλακτος ώστε να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου και του βρέφους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Περιβάλλον

Το υποστηρικτικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του θηλασμού. Γι’ αυτό καθίστε κάπου αναπαυτικά, φροντίστε η ατμόσφαιρα στο χώρο που θα θηλάσετε να είναι ήρεμη, ευχάριστη και έχετε στραμμένη τη προσοχή σας στο μωρό σας. Άγχος και κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος.

Φροντίστε να μη φοράτε πολλά ρούχα, ούτε εσείς ούτε το μωρό σας. Όταν το μωρό ακουμπά επάνω σας, σας μυρίζει, ακούει τους κτύπους της καρδιάς σας, νοιώθει ότι του προσφέρετε αγάπη, στοργή, ασφάλεια και έτσι ο θηλασμός γίνεται πιο αποτελεσματικός.

Προετοιµασία για το Θηλασµό

Φροντίστε για την καθημερινή υγιεινή του σώματος σας και σαπουνίστε τα χέρια σας πριν από κάθε θηλασμό. Μπορείτε να πλένετε το στήθος με χλιαρό νερό, αποφεύγοντας τη συχνή χρήση σαπουνιού και αντισηπτικών, τα οποία αφαιρούν τη φυσική λιπαρότητα, ξηραίνουν το στήθος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ραγάδες.

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζετε

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζετε
  • Αφήστε το μωρό σας να θηλάζει όποτε και όσο θέλει
  • Κατά μέσο όρο ένα νεογέννητο θηλάζει 8-12 φορές το 24ωρο
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το μωρό σας κατά διαστήματα θα σταματάει να κάνει θηλαστικές κινήσεις. Αφήστε το να ξεκουραστεί, μην ανησυχείτε. Σε λίγο θα ξεκινήσει να θηλάζει πάλι.
“Όταν το µωρό ακουµπά επάνω σας, σας µυρίζει, ακούει τους κτύπους της καρδιάς σας, νοιώθει ότι του προσφέρετε αγάπη, στοργή, ασφάλεια και έτσι ο θηλασµός γίνεται πιο αποτελεσµατικός.”

Πώς να ξεκινήσετε το θηλασµό

Βάλτε το μωρό σας να θηλάσει πριν αποδιοργανωθεί κλαίγοντας. Τα πρώτα σημάδια πείνας θα σας καθοδηγήσουν.

  • Χρησιμοποιήστε τη θηλή για να ερεθίσετε το άνω χείλος του μωρού, έτσι ώστε να το κάνετε να ανοίξει καλά το στόμα του.
  • Μόλις το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του, προσφέρετέ του το μαστό σας.
  • Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το μωρό θηλάζει τη θηλαία άλω και όχι τη θηλή σας. Οδηγήστε το μωρό προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό.
  • Το μωρό μπορεί να μην τα καταφέρνει πάντα να θηλάζει σωστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση απομακρύνετέ το απαλά από το στήθος σας, γλιστρώντας ένα δάκτυλο σας ανάμεσα στο στήθος και τη γωνία του στόματός του και προσπαθήστε ξανά.
“ Το µωρό µαθαίνει, µε τη δική σας καθοδήγηση.”

Το µωρό σας θηλάζει αποτελεσµατικά όταν:

  • Δεν πονάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  • Κάνει ρυθμικές θηλαστικές κινήσεις
  • Το κάτω χείλος του είναι γυρισμένο προς τα έξω
  • Το πηγούνι του ακουμπάει στο στήθος σας
  • Ένα τμήμα της θηλαίας άλω προβάλλει από το άνω χείλος του μωρού.

Θέση θηλασµού - Στάση µωρού

Instructions_Image

Η σωστή θέση για το µωρό είναι:

Ξαπλωμένο στο πλάι με το στομάχι του να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το δικό σας. Γυρισμένο προς το στήθος σας και το στόμα του να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή. Η άκρη της μύτης του είναι ελεύθερη και το πηγούνι του ακουμπά στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος από κάτω, ενώ με το άλλο χέρι κρατάτε το μωρό σας. Στηρίξτε τους αγκώνες σας και φροντίστε οι ώμοι σας να είναι χαλαροί.

Θηλάστε το μωρό σας σε μία από τις προτεινόμενες στάσεις θηλασμού που θα σας κάνει να νιώθετε άνετα.

1. Θηλασµός σε καθιστή θέση
Κλασικό κράτημα. Τοποθετήστε το μωρό στην αγκαλιά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του στον αγκώνα σας και το κορμάκι του στο βραχίονα σας. Με το άλλο χέρι κρατήστε το μαστό σας τοποθετώντας τα τέσσερα δάχτυλα στο κάτω μέρος του μαστού και τον αντίχειρα στο πάνω μέρος, πάνω από τη θηλαία άλω. Στηρίξτε το μωρό σας με το αριστερό χέρι, κρατήστε το μαστό σας με το δεξί χέρι και αντίστροφα.

2. Θηλασµός σε αντίστροφη θέση λίκνου
Η μητέρα κρατάει το σώμα του μωρού κατά μήκος του βραχίονα της και με την παλάμη της στηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι του μωρού. Πλεονεκτήματα: Φυσική και άνετη θέση, αποτελεσματική στις περισσότερες δυσκολίες, συγκράτηση και καλός έλεγχος του κεφαλιού του παιδιού. Είναι προτεινόμενη στις πρωτοτόκες.

Μειονεκτήματα: Δύσκολη για τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή ή είχαν επεμβατικό τοκετό.

3. Κράτηµα κάτω από τη µασχάλη
Κρατήστε το μωρό κάτω από τη μασχάλη, στηρίξετε το σώμα του με τον πήχη του χεριού σας στο ύψος της μασχάλης και το κεφάλι του με το χέρι σας σε τέτοια θέση ώστε να τοποθετηθεί το μωρό στο ύψος του μαστού. Θηλάστε έτσι κρατώντας το μωρό σας, πότε κάτω από τη δεξιά μασχάλη και πότε κάτω από την αριστερή μασχάλη.

4. Θηλασµός στο πλάι
Θηλάστε ξαπλωμένη σε πλαγιαστή θέση στο κρεβάτι, με το μωρό σας γυρισμένο και αυτό στο πλάι. Η θέση αυτή προτείνεται όταν θέλετε να χαλαρώσετε.

5. Αυστραλιανή θέση
Η μητέρα κάθεται αναπαυτικά και τοποθετεί το μωρό της όρθιο μπροστά της.

Πλεονεκτήματα: Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Eλεγχόμενη ροή γάλακτος, ιδανική για τα παιδιά με ωτίτιδα ή καταρροή και για μωρά με μικρή κάτω γνάθο, σχιστία χείλους ή / και υπερώας. Eάν η μητέρα έχει πολύ γάλα, η βαρύτητα βοηθά το μωρό να καταπιεί.

Μειονεκτήματα: Κουραστική, δεν ενδείκνυται στις γυναίκες που δε μπορούν να καθίσουν.

6. Θέση µε το µωρό ξαπλωµένο σε πρηνή θέση επάνω στη µητέρα
Η μητέρα είναι ξαπλωμένη ύπτια με το μωρό σε πρηνή θέση επάνω της, η κοιλιά του μωρού ακουμπά στο στομάχι της μητέρας.

Ενδείκνυται: για μωρά που έχουν μικρή κάτω γνάθο, που αρνούνται το μαστό, που δε βγάζουν τη γλώσσα για να θηλάσουν, όταν η μητέρα έχει πολύ γάλα και το παιδί πνίγεται συνεχώς.

Μειονεκτήματα: Kουραστική μερικές φορές.

7. ∆ίδυµα
Είναι δυνατόν να επιτευχθεί αποκλειστικά μητρικός θηλασμός. Μπορείτε μάλιστα αν σας βολεύει να τα θηλάζετε συγχρόνως. Ένας τρόπος είναι πάνω σε δύο μαξιλάρια να τα κρατάτε με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας να υποστηρίζετε τα κεφαλάκια τους. Εάν δεν τα καταφέρετε, θηλάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο, διαθέτοντας ένα μαστό για το κάθε μωρό.

“Το µωρό θηλάζει περίπου 8-12 φορές το 24ωρο για τις πρώτες 2-3 εβδοµάδες της ζωής του.”

Μετά το θηλασµό

Ρέψιμο

Μετά το τέλος του θηλασμού κρατήστε το μωρό σας σε όρθια θέση για λίγα λεπτά για να το βοηθήσετε να ρευτεί, ώστε να διαφύγει ο τυχόν αέρας που έχει καταπιεί.

Φροντίδα θηλών

Μετά το θηλασμό δε χρειάζεται να πλένετε το στήθος σας, απλώστε με τα δάκτυλά σας μερικές σταγόνες μητρικού γάλακτος στις θηλές και στη θηλέα άλω, αφήστε για λίγα λεπτά το μαστό χωρίς στηθόδεσμο να στεγνώσει και να αναπνεύσει.

Πώς θα καταλάβετε ότι το µωρό σας χορταίνει

  • Το μωρό θηλάζει περίπου 8-12 φορές το 24ωρο
  • Μετά το θηλασμό θα νοιώθετε το στήθος σας να είναι μαλακό
  • Θα του αλλάζετε περίπου 6-8 πάνες την ημέρα
  • Το μωρό όταν θηλάζει αποτελεσματικά θα ανακτήσει το βάρος της γέννησης του, 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το βάρος του πρέπει να αυξάνεται σταθερά, ελέγχοντάς το μια φορά την εβδομάδα.

Εάν το μητρικό γάλα φαίνεται να μην ικανοποιεί τις ανάγκες του μωρού, μη βιαστείτε να δώσετε ξένο γάλα. Συνεχίστε την προσπάθεια θηλάζοντας το μωρό πιο συχνά. Το πρόβλημα είναι συνήθως παροδικό, διότι τα συχνά και ακατάπαυστα γεύματα τακτοποιούνται περίπου τις έξι πρώτες εβδομάδες που είναι χρόνος προσαρμογής, τόσο για το μωρό σας, όσο και για εσάς. Σύντομα το μωρό σας θα κανονίζει μόνο του τα γεύματα του.

“Μετά την εδραίωση της γαλουχίας ο αριθµός των γευµάτων µπορεί να µειωθεί. Στην ουσία, παρά τις όποιες συστάσεις, κάθε βρέφος και κάθε δυάδα µητέρας - παιδιού, εγκαθιστούν το δικό τους τρόπο σίτισης µε βάση τις ανάγκες και τις προτιµήσεις τους (συχνότητα, διάρκεια γευµάτων, στάσεις θηλασµού.”

Προβλήµατα σχετικά µε το Μητρικό Θηλασµό

Επίπεδες- εισέχουσες θηλές

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θηλασμός είναι δυνατός με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Όπως προαναφέρθηκε, το μωρό δε θηλάζει από τη θηλή, αλλά από τη θηλαία άλω.

Ερεθισμένες θηλές

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που θηλάζουν έχουν ερεθισμένες θηλές. Αυτό συμβαίνει όχι γιατί το μωρό είναι πολύ ώρα στο μαστό, αλλά επειδή το μωρό δεν είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος, ώστε να θηλάζει τη θηλαία άλω και όχι τη θηλή. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν μεγάλη συναισθηματική πίεση, βιώνουν πόνο στις Θηλές τους.

Αντιμετώπιση ερεθισμένων θηλών

  • Διορθώστε τη θέση και την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος σας – περιορίστε το θηλασμό από τη θηλή που έχει ερεθιστεί
  • Κάντε μασάζ στο στήθος σας την ώρα που θηλάζετε διευκολύνοντας έτσι τη ροή του γάλακτος
  • Το μητρικό γάλα έχει αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, γι’ αυτό στο τέλος του θηλασμού βγάλτε λίγο γάλα με το χέρι σας και απλώστε το γύρω-γύρω από τη θηλή και τη θηλαία άλω
  • Αφήστε το στήθος σας για λίγα λεπτά χωρίς στηθόδεσμο ελεύθερο να στεγνώσει
  • Χρησιμοποιήστε κοχύλια θηλών, όταν χρειάζονται.

Πρόληψη ερεθισµού των θηλών


  • Φροντίστε να έχετε σωστή στάση κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ώστε το μωρό να μπορεί να προσκολλάται σωστά στο στήθος σας
  • Απομακρύνετε το μωρό από το στήθος σας όταν πονάτε ή όταν το μωρό δε θηλάζει σωστά
  • Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι, οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά
  • Διατηρείτε τις θηλές σας στεγνές, επιτρέποντας στο δέρμα να αναπνέει.
“Ένα µεγάλο ποσοστό γυναικών που θηλάζουν έχουν ερεθισµένες θηλές. Αυτό µπορεί να συµβεί όταν το µωρό δεν είναι σωστά τοποθετηµένο στο στήθος.”

Υπερφόρτωση Μαστού

Εμφανίζεται όταν το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα και αισθάνεστε το στήθος σας σκληρό και ζεστό. Μπορείτε να εμποδίσετε την υπερφόρτωση θηλάζoντας το μωρό σας πιο συχνά. Εφαρμόζοντας ζεστά επιθέματα (κομπρέσες) και μασάζ στο στήθος σας πριν το θηλασμό, θα διευκολυνθεί η ροή του γάλακτος από αυτό. Τα κρύα επιθέματα μετά το θηλασμό θα σας ανακουφίσουν.

Μαστίτιδα

Προκαλείται όταν δεν εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής, όταν δεν αδειάζει ο μαστός και όταν δημιουργούνται ραγάδες.

Συµπτώµατα:

Υψηλός πυρετός (39- 40οC), µαστός επώδυνος, θερµός και κόκκινος, κακουχία, ταχυσφυγµία, φρίκια (κρυάδες), πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Συνεχίστε να θηλάζετε. Η λοίμωξη έχει προσβάλει τα μαλακά μόρια του μαστού σας και όχι το γάλα
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν θηλάσετε
  • Φροντίστε να βγάζετε γάλα όταν αισθάνεστε το στήθος σας πιο βαρύ
  • Παρακολουθείτε τη θερμοκρασία σας
  • Επικοινωνήστε με τη μαία ή το γιατρό σας εάν δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Μασάζ στήθους

Massage_Image

Το μασάζ στην περίπτωση υπερφόρτωσης, σας βοηθά ώστε να αποσυμφορηθεί ο μαστός και να αρχίσει το γάλα να ρέει. Πρέπει να γίνεται με ήπιες απαλές κινήσεις και να μην καταπονείται ο μαστικός αδένας. Επίσης, τα χέρια σας πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα πριν από το μασάζ.

ΟΔΗΓΙΕΣ

1. Τοποθετήστε τα χέρια σας οριζόντια ανάμεσα στο μαστό και κινείστε τα πίσω και μπροστά όπως φαίνεται στην εικόνα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας τώρα τα χέρια σας κατακόρυφα.

2. Με το ένα χέρι κρατήστε το μαστό. Με τις άκρες των δακτύλων του άλλου χεριού τοποθετημένες στο μαστό, ξεκινήστε να κάνετε ήπιες κυκλικές κινήσεις από τη βάση του μαστού προς τη θηλή, μετακινώντας τις άκρες των δακτύλων 2-3 εκατοστά κάθε φορά, μέχρι να κάνετε μασάζ σε όλο το μαστό.

3. Βοηθήστε να κατέβει και να ρέει το γάλα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, χαϊδεύοντας απαλά το μαστό από τη βάση της θηλαίας άλω μέχρι τη θηλή.

4. Το επόμενο βήμα είναι να βγάλετε το γάλα. Με το χέρι σας πιάστε το στήθος. Τοποθετήστε το δείκτη και τον αντίχειρα πίσω από την άλω και πιέστε ελαφρά προς την κατεύθυνση του θώρακα. Έπειτα πιέστε ελαφριά τη θηλαία άλω κοντά στη θηλή με τον αντίχειρα και το δείκτη για να αρχίσει να ρέει το γάλα. Οι κινήσεις σας να επαναλαμβάνονται ρυθμικά και με ανεκτή ταχύτητα. Σε κάθε επανάληψη, η θέση των δακτύλων σας να αλλάζει γύρω από τη θηλαία άλω, με στόχο να πιέζεται κάθε φορά διαφορετική περιοχή του μαστού σας.

“ Το µασάζ πρέπει να γίνεται µε ήπιες απαλές κινήσεις και να µην καταπονείται ο µαστικός αδένας. Επίσης, τα χέρια σας πρέπει να είναι πολύ καλά πλυµένα.”

Θηλασμός & σίτιση

Άµελξη / Άντληση - Χρήση Θηλάστρου

Άµελξη / Άντληση - Χρήση Θηλάστρου

Για την επιτυχή άμελξη / άντληση απαιτείται άνεση και ηρεμία. Το να έχετε κοντά σας το μωρό σας ή να το σκέφτεστε, βοηθά στην καλύτερη ροή του γάλακτος από το μαστό. Βοηθητικά θα μπορούσε να προηγηθεί ζεστό ντους ή ζεστά επιθέματα στο στήθος.

Αν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική αντλία (θήλαστρο) θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τις κατάλληλες χοάνες για το δικό σας στήθος, λόγω του ότι υπάρχουν μεγέθη που αναλογούν σε μεγαλύτερα ή μικρότερα στήθη.

Εναλλακτικοί τρόποι σίτισης

Αξίζει να γνωρίζετε πως έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικούς τρόπους σίτισης του βρέφους σας. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο θηλασμός δεν είναι αποτελεσματικός, τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

  • Βάλτε το μωρό σας στο στήθος σας (έτσι θα επιτύχετε την άμεση διέγερση του στήθους)
  • Άλμεξη γάλακτος με το χέρι ή άντληση γάλακτος με ηλεκτρική αντλία
  • Χορηγήστε το με κύπελλο, σύριγγα, κουταλάκι

Τράπεζα γάλακτος

Μπορείτε να αρχίσετε σταδιακά τη συλλογή μητρικού γάλακτος λίγο καιρό πριν επανέλθετε στην εργασία σας. Το άτομο που θα φροντίσει το μωρό σας κατά την απουσία σας θα μπορεί να το ταΐζει με το δικό σας γάλα. Η διαδικασία είναι απλή.

  • Όλα τα αναγκαία για τη συλλογή του μητρικού γάλακτος (μπιμπερόν θηλάστρου, πλαστικά μπιμπερόν και πώματα) πρέπει να είναι αποστειρωμένα
  • Πριν γίνει αυτό πρέπει να τα πλύνετε με ζεστό νερό, βουρτσάκι και απορρυπαντικό πιάτων και να τα ξεπλύνετε καλά με μπόλικο νερό
  • Πάντα πλένετε καλά τα χέρια σας και το στήθος με σαπούνι και νερό
  • Η αποστείρωση μπορεί να γίνεται με ηλεκτρικό αποστειρωτή ατμού ή με την κλασσική μέθοδο του βρασμού
  • Η άμελξη / άντληση του γάλακτος μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας το χέρι ή το θήλαστρο
  • Μετά την άμελξη του, τοποθετήστε το σε αποστειρωμένα πλαστικά μπουκάλια ή σακουλάκια, ειδικά για τη φύλαξη του γάλακτος και διατηρήστε το στο ψυγείο από 2-4 ημέρες (σε θερμοκρασία 0-4οC) ή στην κατάψυξη από 3-6 μήνες (σε θερμοκρασία από -4οC έως -20 οC). Μην ξεχάσετε να γράψετε πάνω στα μπουκάλια και σακουλάκια, την ημερομηνία συλλογής του γάλακτος.
  • Βγάζετε το γάλα από το ψυγείο, το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 15 περίπου λεπτά και το ζεσταίνετε σε θερμοκρασία 37ο C σε δοχείο με νερό που βράζει (bain-marie) ή θερμαντήρα πριν το δώσετε το μωρό σας
  • Το γάλα αποψύχεται πριν δοθεί στο μωρό με φυσικό τρόπο, όχι στο φούρνο μικροκυμάτων και το ζεσταίνετε σε δοχείο με νερό που βράζει (bain-marie) ή σε θερμαντήρα στους 37oC
  • Το αποψυγμένο γάλα δεν καταχύψεται ξανά
  • Στην περίπτωση που το γάλα σας μετά την απόψυξή του εμφανίζεται πυώδες, χωρίς καλή όψη και οσμή, μην το χορηγήσετε στο μωρό σας.
“Επιλέγουµε το κατάλληλο µέγεθος χοάνης θηλάστρου.”

Διατροφή & άλλα tips

∆ιατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασµού

Η κύηση και ο θηλασμός μπορούν να αποτελέσουν ιδανική αφορμή για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Καλύψτε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες ακολουθώντας υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Αποφύγετε τις τροφές που έχουν πολλές θερμίδες, χωρίς άλλη ιδιαίτερη διατροφική αξία. Μη ξεχνάτε πως δε χρειάζεται να τρώτε για δύο αλλά να καλύπτετε σωστά τις δικές σας θερμιδικές ανάγκες. Είναι καλύτερα να τρώτε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγά και τυρί και να αποφεύγετε τα πολλά γλυκά. Πιείτε όσα υγρά θέλετε, ακόμα και την ώρα που θηλάζετε. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε δίαιτες αδυνατίσματος. Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά που κερδίσατε κατά την εγκυμοσύνη και το στήθος σας θα ξαναπάρει το φυσικό του σχήμα. Συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης. Να αποφεύγετε τη νικοτίνη και το αλκοόλ επειδή περιέχουν επιβλαβείς για το μωρό ουσίες .

Προσέχουµε:


  • Τα δύσπεπτα φαγητά, με έντονη γεύση και οσμή, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας
  • Την υπέρμετρη χρήση καφεΐνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα στο μωρό (επιτρέπονται περίπου 250mg ημερησίως)
  • Όσον αφορά στο αλκοόλ, επιτρέπεται να πίνετε μετά το θηλασμό ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το διακόψετε ή έστω να το περιορίσετε)
  • Εάν χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας
  • Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα μωρά αποκτούν διατροφικές συνήθειες κι αυτό γιατί το μητρικό γάλα αλλάζει σύσταση, μυρωδιά, γεύση και ποσότητα ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις σας.

Άλλες δραστηριότητες

  • Μπορείτε να κάνετε ήπια γυμναστική όσο θηλάζετε
  • Φροντίστε να κοιμάστε, όταν κοιμάται το μωρό σας
  • Η ξεκούραση και η καλή ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για την εδραίωση και διατήρηση του Θηλασμού
  • Μη διστάζετε να ζητάτε τη βοήθεια και υποστήριξη του συντρόφου σας και των προσφιλών σας προσώπων, την έχετε ανάγκη.

 

Πριν την έξοδό σας από το µαιευτήριο θα ήταν καλό να γνωρίζετε:

  • Πότε το μωρό θέλει να θηλάσει
  • Πώς να τοποθετείτε το μωρό σωστά στο στήθος και να μην πονάτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  • Να επιλέγετε μια στάση θηλασμού, η οποία να είναι αναπαυτική για εσάς
  • Πότε το μωρό χορταίνει και αν η ποσότητα είναι επαρκής
  • Τον τρόπο άμελξης του γάλακτος με το χέρι ή άντλησης με το θήλαστρο
  • Τη σωστή διαδικασία συλλογής και διατήρησης του γάλακτος
  • Μερικές πληροφορίες για το μηχανισμό παραγωγής γάλακτος
  • Πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο.
Για οποιαδήποτε απορία σας, µπορείτε να µας καλέσετε στην ανοικτή γραµµή επικοινωνίας ή να επισκεφθείτε την Κλινική µας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6184000, διαθέσιµο όλο το 24ωρο.

Δείτε το video