Main Menu

Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)

 

 • Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)
 • Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 618 4258 - 210 618 4259

 

Η ΜΕΝΝ του ΙΑΣΩ είναι ένα τριτοβάθµιο κέντρο παροχής εντατικής νοσηλείας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εντατικής, ενδιάµεσης και απλής νοσηλείας. Στην εντατική µονάδα νοσηλεύονται νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα ή και µεγαλύτερα, που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη ή αντιµετωπίζουν άλλου είδους νεογνικά προβλήµατα. Όταν η κατάστασή τους βελτιωθεί, µεταφέρονται στη µονάδα ενδιάµεσης νοσηλείας και από εκεί στην απλή παρακολούθηση.

Όλα τα τµήµατα της µονάδας έχουν µοναδικό σχεδιασµό σύµφωνα µε τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας νεογνικών µονάδων και διαθέτουν εξοπλισµό που συνεχώς ανανεώνεται.

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) του ΙΑΣΩ είναι από τις καλύτερες του είδους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την παροχή άμεσης βοήθειας στο νεογέννητο και για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που προκαλεί η προωρότητα και τα άλλα νοσήματα της νεογνικής ηλικίας.

Τα κύρια σημεία που καθιστούν τη ΜΕΝΝ μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα είναι τα εξής :

 • Ιδανικό φυσικό περιβάλλον απαλλαγμένο από τον ισχυρό φωτισμό, τον υπερβολικό θόρυβο και το έντονο stress που προκαλεί στα νεογνά η εντατική νοσηλεία, η εφαρμογή της μεθόδου Kangaroo Care και ο Μητρικός Θηλασμός στα πρόωρα νεογνά.
 • Υπερσύγχρονα μηχανήματα, ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η τεχνολογία σήμερα.
 • Αυστηρά επιλεγμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής το ΙΑΣΩ έχει συνάψει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για τη νοσηλεία των νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας της κλινικής με ειδικές τιμές που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ώρες Επισκεπτηρίου:

Απλή Νοσηλεία 12:30-13:00 και 19:30–20:00

Εντατική Νοσηλεία 12:45-13:15 και 19:00-19:30

Χαρακτηριστικά της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)

 • Βρίσκεται στον 2ο όροφο του Μαιευτηρίου και έχει έκταση 780 τ.μ.
 • Στη Μονάδα λειτουργούν τρία επίπεδα νοσηλείας (εντατική, ενδιάμεση και απλή νοσηλεία) με συνολική δύναμη 90 κλινών από τις οποίες οι 44 είναι εντατικής, οι 13 ενδιάμεσης και οι 33 απλής νοσηλείας.
 • Αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της νεογνικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων συγγενών καρδιοπαθειών και νευροχειρουργικών προβλημάτων που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.
 • ∆ιαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό (θερμοκοιτίδες, αναπνευστήρες, αναλυτές αερίων) τελευταίου τύπου με δυνατότητα αναβάθμισής (upgrade), όποτε χρειαστεί. Παρέχονται όλοι οι σύγχρονοι τρόποι μηχανικού αερισμού (αερισμός υψηλής συχνότητας HFO) με ταυτόχρονη χορήγηση νιτρικού οξειδίου, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.
 • Η παρακολούθηση των νεογνών (monitoring) γίνεται σε 24ωρη βάση από τα πλέον αξιόπιστα monitors (ατομική παρακολούθηση όλων των νεογνών ταυτόχρονα από κεντρικό σταθμό).
 • Εφαρμόζονται σύγχρονα πρωτόκολλα εντερικής και παρεντερικής διατροφής που είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 • Λειτουργεί τράπεζα συντήρησης και εμπλουτισμού του μητρικού γάλακτος για την διατροφή των πολύ ανώριμων προώρων.
 • Η μονάδα στελεχώνεται με άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό – μόνον πτυχιούχους ανώτατων σχολών, που εκπαιδεύονται συνεχώς.

Την αποκλειστική ευθύνη για την νοσηλεία των νεογνών σε 24ωρη βάση έχουν μόνον έμπειροι νεογνολόγοι με συμβούλους ειδικούς για νεογνά (χειρουργούς, καρδιολόγους, νευρολόγους, οφθαλμιάτρους, ΩΡΛ κ.α.).

Σε όλα τα μικρά πρόωρα που είναι έτοιμα να φύγουν για το σπίτι, γίνονται πριν την έξοδο, νευρολογική και οφθαλμολογική εξέταση καθώς και έλεγχος της ακοής με την μέθοδο των ωτοακουστικών εκπομπών.

Η παρακολούθηση των νεογνών συνεχίζεται και μετά την έξοδό τους από την μονάδα με πλήρες πρόγραμμα μακρόχρονης παρακολούθησης (Follow Up), για την πρώιμη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων.

Εκτός από τους βασικούς χώρους παρακολούθησης και νοσηλείας των νεογνών (εντατική, ενδιάμεση και απλή), η μονάδα διαθέτει χώρο υποδοχής-γραμματείας, ειδικό χώρο παρασκευής ενδοφλεβίων διαλυμάτων, χώρο συλλογής και συντήρησης μητρικού γάλακτος, χώρο υπερήχων και ωτοακουστικών εκπομπών, γραφεία γιατρών και δωμάτιο εφημερεύοντος, χώρο προετοιμασίας εισόδου επισκεπτών και πλυσίματος θερμοκοιτίδων και πολλούς άλλους βοηθητικούς χώρους.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter