Main Menu

Πότε πρέπει να δηλώσω το μωρό μου στο Τμήμα Δηλώσεων Γεννήσεων του Μαιευτηρίου;

Η Δήλωση Γέννησης πραγματοποιείται αποκλειστικά και από τους 2 γονείs από την επόµενη εργάσιµη ηµέρα της γέννησης και εντόs 10 ηµερολογιακών ηµερών, στον 1ο όροφο του Μαιευτηρίου, στο Τµήµα Δηλώσεων Γεννήσεων.

Μετά τις δέκα ηµέρες κυρώνονται πρόστιµα µέσω της Οικονοµικής Εφορίας που ανήκετε βάσει του Νόµου 4144/2013 αρ. 4 παρ. 15 (σε αντικατάσταση του αρ.49 Ν.344/1976).

Σημείωση

Η Δήλωση Γέννησης του Νεογνού μπορεί να γίνει από τον έναν γονέα μόνο, αρκεί να υπάρχει εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής από τον άλλο. Στην εξουσιοδότηση πρέπει να αναγράφεται εάν το νεογνό θα ασφαλιστεί στο ταμείο της μητέρας ή του πατέρα αντίστοιχα εάν εργάζονται και οι δύο γονείς. Ανεξαρτήτως από το ταμείο ασφάλισης του νεογνού, η μητέρα θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει τον σύζυγο για τη διεκπεραίωση του επιδόματος γέννησης.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά από τη σελίδα gov.gr

Εάν η μητέρα είναι έμμεσα ασφαλισμένη στο σύζυγο, θα πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση από τη μητέρα, ότι συναινεί στην διεκπεραίωση του επιδόματος γέννησης από τον σύζυγο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 1. Πρωτότυπες ταυτότητες των δύο γονέων και φωτοτυπίες αυτών. Πρωτότυπη και πρόσφατη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου µε ηµεροµηνία έκδοσής της εντός έξι (6) µηνών, την οποία παραλαµβάνετε από το Ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί ο γάµος ή με αίτηση στα ΚΕΠ ή από το gov.gr και φωτοτυπία αυτής. Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και των δύο γονέων, καθώς και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας.
 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάµος, η ∆ήλωση Γέννησης πραγµατοποιείται αποκλειστικά από τη µητέρα µε την ταυτότητά της και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης µε ηµεροµηνία έκδοσής του εντός έξι (6) µηνών, το οποίο παραλαµβάνετε από το Δήµο στον οποίο ψηφίζετε ή βεβαίωση από το ΚΕΠ ή από το gov.gr . Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας.
 3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάµος και η µητέρα έχει διαζύγιο, η Δήλωση Γέννησης πραγµατοποιείται αποκλειστικά από τη µητέρα µε την ταυτότητά της και την πρωτότυπη και πρόσφατη (εντός 6µήνου) Ληξιαρχική Πράξη Γάµου µε τη λύση (να αναφέρεται δηλαδή το διαζύγιο) και να έχουν παρέλθει 300 ηµέρες από την ηµεροµηνία, όπου η λύση αναφέρεται ως αµετάκλητη, καθώς και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοσης εντός 6µήνου) ή βεβαίωση από το ΚΕΠ ή από το gov.gr. Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας.
 4. Όσον αφορά στη γέννηση τέκνου εντός συµφώνου συµβίωσης, θα πρέπει οι γονείς να προσκοµίζουν ταυτότητες, πρωτότυπη και τελευταίου 6µήνου ληξιαρχική πράξη συµφώνου συµβίωσης, το οποίο θα πρέπει να έχει δηλωθεί στο Ληξιαρχείο. Επίσης, το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και των δύο γονέων, καθώς και λογαριασμό τραπέζης (IBAN) της μητέρας.
 5. Οι αλλοδαποί αντί για ταυτότητες, μπορούν να προσκοµίσουν τα διαβατήριά τους, τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ και φωτοτυπία αυτών. Εφόσον ο γάµος τους έχει πραγματοποιηθεί σε χώρα του εξωτερικού θα πρέπει να προσκοµίζουν πρωτότυπη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου και πρωτότυπη µετάφραση αυτής στα ελληνικά, τελευταίου 6µήνου. Στη Ληξιαρχική Πράξη Γάµου θα πρέπει να αναγράφονται τα ονοµατεπώνυµα των γονέων τους, επίσης µεταφρασµένα στα Ελληνικά. Η µετάφραση µπορεί να γίνει από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ή την αντίστοιχη Ελληνική Προξενική Αρχή της χώρας έκδοσης του Πιστοποιητικού ή από Έλληνα εξουσιοδοτηµένο δικηγόρο.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07:30-13:00 κατόπιν ραντεβού

Γραφείο Δηλώσεων Γεννήσεων εντόs Μαιευτικήs - Γυναικολογικήs Κλινικήs ΙΑΣΩ, 1ος όροφοs (τηλ: 210 6184178, 210 6184189, fax: 210 6184158)

ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΜΚΑ ΝΕΟΓΝΟΥ

 1. Από το Κεντρικό Ληξιαρχείο Αµαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9, εντός του Δηµαρχείου), παραλαµβάνετε τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του νεογνού (ατελώς), γονέας ή συγγενής 1ου βαθµού µε την Α.Δ.Τ. του κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους.
 2. Σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. εφ' όσον έχει δηλωθεί η γέννηση του νεογνού σας στο Μαιευτήριο, κάνοντας αίτηση, παραλαµβάνετε τη Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.
 3. Ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα gov.gr.

Ο ΑΜΚΑ του νεογνού, σας έρχεται με sms και αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεογνού.

Πρέπει να γνωστοποιηθεί στο ΙΑΣΩ, άμεσα και πριν την έξοδο από την κλινική για να ισχύσει η χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα για τις νοσηλείες στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) ή νοσηλείες για χειρουργικές επεμβάσεις σε νεογνά, θα πρέπει να προσκομίσετε τον ΑΜΚΑ του νεογνού κατά την εισαγωγή, για να γίνει χρήση του ασφαλιστικού φορέα – ΕΟΠΥΥ.

 1. e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 2. Φαξ: 210 6184158
 3. Τηλεφωνικά: 210 6184105 & 183

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter